Οι πόλεις ανάβουν τα φώτα τους

Οι πόλεις ανάβουν τα φώτα τους

7' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κανένας δεν περίμενε ότι θα ερχόταν μια χρονιά που τα επίθετα «περιορισμένα», «λιτά» και οι φράσεις «χωρίς ταξίδια», «χωρίς φίλους», «χωρίς αγκαλιές και φιλιά», «τηρώντας αποστάσεις», θα έμπαιναν στην ίδια πρόταση, δίπλα στις λέξεις Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά. 

Ομως υπό αυτές τις δύσκολες καινοφανείς συνθήκες, όπου η αβεβαιότητα κυριαρχεί, το μόνο σίγουρο είναι ότι οι γιορτές και φέτος θα έρθουν στην ώρα τους και μεγάλοι και μικρότεροι δήμοι της χώρας έχουν βάλει τα δυνατά τους να τις κάνουν όσο πιο φωτεινές γίνεται, στην κυριολεξία. Χιλιάδες μικρά και μεγάλα λαμπάκια ανάβουν σταδιακά αυτές τις ημέρες σε κεντρικές πλατείες, σε κτίρια και σε μικρά και μεγάλα χριστουγεννιάτικα δέντρα στην Αθήνα, στον Πειραιά, στη Θεσσαλονίκη, αλλά και στις δύο πόλεις που δίκαια έχουν κερδίσει τον τίτλο των πλέον μαγευτικών εορταστικών προορισμών τα τελευταία χρόνια, τα Τρίκαλα και τη Δράμα. Οι τοπικοί άρχοντες είναι αποφασισμένοι να φωτίσουν τις πόλεις τους όσο περισσότερο γίνεται φέτος, ελπίζοντας με αυτόν τον τρόπο να καταφέρουν να δημιουργήσουν εορταστική ατμόσφαιρα. Ας κάνει κάποιος την καθημερινή του νούμερο 6 μετακίνηση σε δρόμους που θα έχουν κάτι από παραμύθι, μήπως και ξεχάσουμε λίγο την ταινία τρόμου που ζούμε.

Αλλωστε, εκτός από τον στολισμό και τα λαμπιόνια δεν απομένουν και πολλά ακόμα «εργαλεία» για να ανέβει το ηθικό των πολιτών και να ανοίξει η πόρτα στο… πνεύμα των Χριστουγέννων. 

Τα μικρά σπιτάκια – μαγαζάκια με κάθε λογής καλούδια, που τα τελευταία χρόνια στήνονται σε πολλές πλατείες σε διάφορες πόλεις, δημιουργώντας ένα σκηνικό ενίοτε ακαλαίσθητο και πρόχειρο, αλλά για να είμαστε δίκαιοι σε κάθε περίπτωση εορταστικό, φέτος δεν θα λειτουργήσουν λόγω των μέτρων κατά του κορωνοϊού. Συναυλίες και άλλες μαζικές εκδηλώσεις με τη διά ζώσης συμμετοχή του κόσμου δεν θα πραγματοποιηθούν φέτος. Το Christmas Factory, το οποίο κάθε χρόνο στήνεται στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων για μικρά –και όχι μόνο– παιδιά, φέτος δεν θα λειτουργήσει όπως γινόταν όλα τα τελευταία χρόνια.

Στην αλλαγή του χρόνου οι πολίτες θα μπορούν να μετρήσουν αντίστροφα τα δευτερόλεπτα πριν από την αποχώρηση του περίφημου 2020, παρακολουθώντας λιτές τελετές με ελάχιστους παρισταμένους από τις οθόνες της τηλεόρασης ή του κομπιούτερ τους. Η τεχνολογία πάντως προσφέρει τη δυνατότητα live παρακολούθησης πολλών εορταστικών events που σε άλλη περίπτωση θα ήταν προσβάσιμα σε ελάχιστους εκλεκτούς αντί αδρού αντιτίμου. 

Ο,τι προετοιμάζει κάθε πόλη και κάθε χωριό απευθύνεται κυρίως ή και αποκλειστικά στους μόνιμους κατοίκους του, καθώς οι μετακινήσεις απαγορεύονται. Ομως, χάρη στην τεχνολογία, μπορούμε να «κλέψουμε» δόσεις μαγείας και εορταστικής ατμόσφαιρας από λιγότερο ή περισσότερο απομακρυσμένες περιοχές.

Ας ευχηθούμε και του χρόνου εκτός σπιτιού ή έστω στα σπίτια των άλλων…

ΑΘΗΝΑ
Με οδηγό ευρωπαϊκές πρωτεύουσες

Οι πόλεις ανάβουν τα φώτα τους-1

Εως το τέλος της εβδομάδας θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία φωταγώγησης της Αθήνας. Ο δήμος υπόσχεται ότι φέτος η πόλη θα είναι περισσότερο φωτεινή από ποτέ, αφού ο φωτισμός της θα είναι αντίστοιχος με εκείνον των μεγάλων πρωτευουσών της Ευρώπης. Τα φωτάκια είναι βέβαια το σήμα κατατεθέν των εορτών Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς, φέτος όμως ο ρόλος τους θα είναι ακόμα πιο σημαντικός εφόσον λόγω κορωνοϊού δεν προβλέπονται άλλες κατασκευές όπως σπιτάκια, παγοδρόμια και υπαίθρια παιδικά παιχνίδια που στήνονται κάθε χρόνο. 

Χθες το βράδυ, αναμενόταν να φωταγωγηθεί η οδός Πανεπιστημίου, ενώ σήμερα θα ανάψουν τα φώτα των Χριστουγέννων και στην οδό Βασ. Σοφίας. Το κεντρικό δέντρο της πόλης, φυσικό έλατο, έχει ήδη τοποθετηθεί στο Σύνταγμα και αναμένεται να φωταγωγηθεί μέσα στο Σαββατοκύριακο. Οι Αθηναίοι θα μπορούν να παρακολουθήσουν διαδικτυακά τη λιτή τελετή, που θα πραγματοποιηθεί χωρίς κόσμο. Ενα ακόμα χριστουγεννιάτικο δέντρο ύψους 15 μέτρων, τεχνητό αυτή τη φορά, έχει στηθεί στην Ομόνοια, ενώ ακόμα 27 μικρότερα και μεγάλα δέντρα θα στηθούν τις επόμενες ημέρες σε πλατείες στις γειτονιές όλης της πόλης. Ο εορταστικός εξοπλισμός που αγοράστηκε φέτος είναι συνολικής αξίας 599.800 ευρώ (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ), ενώ το συγκεκριμένο κόστος αφορά τον στολισμό και αποστολισμό για το 2020 αλλά και την επόμενη χρονιά. Οσον αφορά τα περυσινά φώτα και στολίδια, που είχαν δώσει αφορμή για μια ακόμα αντιπαράθεση κυρίως στα κέντρα κοινωνικής δικτύωσης, φέτος θα χρησιμοποιηθούν μόνο τμήματα εφόσον υπήρξαν μεγάλες φθορές που δεν επιτρέπουν τη χρήση τους συνολικά. Ο στολισμός της πόλης ανατέθηκε σε εργολάβο, προκειμένου οι υπάλληλοι του δήμου που θα απασχολούνταν σε αυτόν τον τομέα να είναι διαθέσιμοι για τις υπόλοιπες ανάγκες της πόλης, σύμφωνα με τη δημοτική αρχή.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Πακέτα δώρων για όσους έχουν πληγεί

Οι πόλεις ανάβουν τα φώτα τους-2
Φωτ. INTIME NEWS.

Από κάθε αποθήκη ξετρύπωσαν οι υπάλληλοι του Δήμου Θεσσαλονίκης μπάλες, μπαλάκια και φώτα για να στολίσουν την πόλη, σε μια προσπάθεια να αλλάξει λίγο η διάθεση του κόσμου. Φωτάκια και στολίδια τοποθετούνται σε κάθε γειτονιά και γωνιά της πόλης αυτές τις ημέρες, σηματοδοτώντας την αρχή της πλέον παράξενης και δύσκολης εορταστικής περιόδου για τη συμπρωτεύουσα. Φέτος, η Θεσσαλονίκη δεν προετοιμάζεται όπως άλλες χρονιές να υποδεχθεί χιλιάδες επισκέπτες, υποσχόμενη αξέχαστα Χριστούγεννα. «Δεν θα έχουμε βεγγαλικά, δεν θα γίνουν συναυλίες και άλλες εορταστικές εκδηλώσεις, δεν θα στηθούν σπιτάκια και παιχνίδια», λέει ο δήμαρχος Κωνσταντίνος Ζέρβας. «Θα είμαστε εξαιρετικά προσεκτικοί. Πάμε καλύτερα, αλλά χρειάζεται να συνεχίσουμε να είμαστε συγκρατημένοι. Το μεγαλύτερο δώρο φέτος τις γιορτές είναι να μην είναι ο δήμος μας κόκκινος. Τα άλλα θα τα βρούμε», λέει. 

Προχθές το βράδυ φωταγωγήθηκε το χριστουγεννιάτικο δέντρο της πόλης, το οποίο έχει τοποθετηθεί στο προαύλιο του ΑΧΕΠΑ σε μια προσπάθεια να υποστηριχθεί το νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό του νοσοκομείου, που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή από την αρχή της πανδημίας, αλλά και οι ασθενείς που νοσηλεύονται. Ο δήμαρχος της πόλης παρέστη στην τελετή με την παρουσία ελάχιστων εκπροσώπων του προσωπικού του νοσοκομείου. «Το πραγματικό νόημα των Χριστουγέννων είναι η αγάπη και η αλληλεγγύη και ακριβώς αυτό προσφέρουμε και σήμερα. Εύχομαι από την καρδιά μου αυτή η μεγάλη μάχη να κερδηθεί σύντομα και του χρόνου όλοι μαζί να βρισκόμαστε στην πλατεία Αριστοτέλους», δήλωσε. Εχουν φτιαχτεί 5.500 πακέτα δώρων με υλικό για όσους έχουν πληγεί, τρόφιμα, βιβλία και δώρα για τα παιδιά. Παράλληλα, ο δήμος θα προσφέρει και υλική βοήθεια προς το νοσηλευτικό προσωπικό που αγωνίζεται όλον αυτόν τον καιρό.

ΠΕΙΡΑΙΑΣ
Δέντρο με ευχές και πολύχρωμα αστέρια

Οι πόλεις ανάβουν τα φώτα τους-3
Φωτ. INTIME NEWS.

Tην προηγούμενη εβδομάδα φωταγωγήθηκε ο πύργος του Πειραιά για τις φετινές εορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, μια κίνηση συμβολική εν μέσω κορωνοϊού. Το συγκεκριμένο κτίριο που είναι το δεύτερο ψηλότερο στην Ελλάδα μετά τον πύργο των Αθηνών, σύμφωνα με τον δήμο, αποτελεί σήμα κατατεθέν για το λιμάνι, ωστόσο είχε μείνει για πολλά χρόνια αναξιοποίητο. Ηδη την προηγούμενη εβδομάδα είχε φωταγωγηθεί σε live streaming μετάδοση το χριστουγεννιάτικο δέντρο της πόλης που στήθηκε στον χώρο μπροστά στο Δημοτικό Θέατρο και ονομάζεται «Δέντρο Ελπίδας και των Ευχών», καθώς σε αυτό έχουν αναρτηθεί, πάνω σε κόκκινες κορδέλες, ευχές που έχουν αποστείλει οι πολίτες. Παράλληλα, χιλιάδες λαμπάκια άναψαν και στο δημαρχείο της πόλης, ενώ φωταγωγήθηκε στο Πασαλιμάνι το ιστιοπλοϊκό παραδοσιακό σκάφος «Αφροδίτη». Στο Πασαλιμάνι, στο Πέτρινο Ρολόι, στήνεται το «Δάσος των Αστεριών», μια εγκατάσταση από τρισδιάστατα αστέρια τα οποία ανάβουν όταν κάποιος βρεθεί δίπλα τους ή περάσει μέσα από αυτά, ένα παιχνίδι που έχει δημιουργηθεί κυρίως για τα παιδιά. Μέσα στο ερχόμενο Σαββατοκύριακο σχεδιάζεται επίσης ο πολύχρωμος φωτισμός των σιντριβανιών στην πλατεία Τερψιθέας (άνω) και στη μαρίνα Ζέας. Ο Αγιος Βασίλης σχεδιάζεται παρά τις δύσκολες συνθήκες να φτάσει και φέτος στον Πειραιά και σε κάθε σπίτι που θα θελήσει να τον φιλοξενήσει για λίγο μέσω διαδικτυακής πλατφόρμας. Για την ώρα της συνάντησης τα ραντεβού κλείνονται στο τηλέφωνο 6907-182.414. Οι συναθροίσεις και οι εκδηλώσεις απαγορεύονται, όμως κάθε πολίτης του δήμου θα μπορέσει να θαυμάσει από το μπαλκόνι ή το παράθυρο του σπιτιού του τα πυροτεχνήματα με τα οποία ο δήμος σχεδιάζει να καλωσορίσει το 2021. Με πυροτεχνήματα σχεδιάζει να υποδεχθεί ο Δήμος Πειραιά και το πρώτο πλοίο που θα φτάσει στο λιμάνι το 2021.

ΤΡΙΚΑΛΑ, ΔΡΑΜΑ
Αντίστροφη μέτρηση «παρέα», από μακριά 

Οι πόλεις ανάβουν τα φώτα τους-4
Φωτ. http://2020.milosxotikon.gr/

Ο Μύλος των Ξωτικών στα Τρίκαλα και η Ονειρούπολη στη Δράμα, δύο εορταστικές διοργανώσεις που έχουν γίνει θεσμός κάνοντας διάσημες τις αντίστοιχες πόλεις, φέτος για πρώτη φορά ύστερα από πολλά χρόνια δεν θα λειτουργήσουν, τουλάχιστον στην πραγματική ζωή. Γιατί διαδικτυακά θα πραγματοποιηθούν κάποιες εκδηλώσεις. 

«Τα Τρίκαλα θα είναι υπέροχα και φέτος», υπόσχεται πάντως ο δήμαρχος Δημήτρης Παπαστεργίου, αφού έχει στολιστεί και φωτιστεί όλη η πόλη με ιδιαίτερη προσοχή, αλλά «δυστυχώς μόνο για τους κατοίκους της». 

Ως «μικρούς Ολυμπιακούς» περιγράφει αυτό που κάθε χρόνο τέτοια εποχή συμβαίνει στα Τρίκαλα από το 2011, οπότε και ξεκίνησε να λειτουργεί ο Μύλος των Ξωτικών και η πόλη υποδέχεται χιλιάδες επισκέπτες. Φέτος για πρώτη φορά στολίστηκε ο Ληθαίος ποταμός, σε μια προσπάθεια να μετατοπιστεί το ενδιαφέρον του κόσμου από τη μία αλλά και συμβολικά από την άλλη, για να περάσουν όλα αυτά που συμβαίνουν σύντομα στο παρελθόν και στη λήθη. 

Ο Μύλος των Ξωτικών θα ζωντανέψει διαδικτυακά προσφέροντας μουσική, εκδηλώσεις live αλλά και την ευκαιρία στα μικρά παιδιά να μιλήσουν τηλεφωνικά με τον Αη Βασίλη. Τη νύχτα της Πρωτοχρονιάς το πέρασμα στο 2021 θα γίνει με τα δευτερόλεπτα να μετριούνται από το κεντρικό ρολόι της πόλης που φαίνεται από πολλά σημεία. Ετσι, οι Τρικαλινοί μπορούν να βγουν στα μπαλκόνια τους και με μια έννοια να αλλάξουν χρονιά όλοι μαζί, τηρώντας παράλληλα τα μέτρα προφύλαξης. 

Στη Δράμα, ο δήμος σχεδιάζει ήδη τις δράσεις της Ονειρούπολης του 2021, υποσχόμενος να είναι η καλύτερη από τότε που πρωτοχτίστηκε πριν από 15 χρόνια. Πάντως, οι εθελοντές που βοηθούν στο στήσιμο της πόλης των χριστουγεννιάτικων ονείρων ακόμα τηλεφωνούν και δηλώνουν έτοιμοι να βοηθήσουν σε ό,τι χρειαστεί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή