Δυσκολίες στον έλεγχο διασποράς τoυ ιού

Δυσκολίες στον έλεγχο διασποράς τoυ ιού

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Yστερα από πέντε εβδομάδες lockdown σε όλη τη χώρα, σε ένα χωριό 250 κατοίκων στα Αγραφα, το Ραπτόπουλο, μέσα σε λίγες μόνο μέρες εντοπίστηκε εξαιρετικά υψηλό επιδημιολογικό φορτίο. Ενώ ο αριθμός των ημερήσιων κρουσμάτων βρίσκεται σε πτώση, προχθές στη Λάρισα καταγράφηκαν και πάλι τριψήφια νούμερα θετικών δειγμάτων. Τα δύο παραδείγματα αποκαλύπτουν με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο τις δυσκολίες, αλλά και τα απρόοπτα στην προσπάθεια ελέγχου της εξάπλωσης της ασθένειας, που δεν επιτρέπουν σε καμία περίπτωση εφησυχασμό λόγω εορταστικού κλίματος. 

Ο Δήμος Αγράφων είναι καταγεγραμμένος, σύμφωνα με τα λεγόμενα του δήμαρχου του, Αλέξη Καρδαμπίκη, ως ο δήμος με τον γηραιότερο πληθυσμό της Ευρώπης. «Τα 80 τα πιάνουμε για πλάκα εδώ», λέει, προσπαθώντας να εμψυχώσει τους κατοίκους του Ραπτόπουλου, του κεφαλοχωριού της περιοχής, οι οποίοι από χθες βρίσκονται σε κατ’ οίκον περιορισμό εξαιτίας των κρουσμάτων κορωνοϊού που εντοπίστηκαν. Ηδη 4 άτομα που νοσηλεύονται σε νοσοκομεία στη Λαμία, στη Χαλκίδα και στην Πάτρα βρίσκονται διασωληνωμένα, ενώ ακόμα 13 κάτοικοι βρέθηκαν θετικοί στον ιό. Το παράξενο είναι ότι παρά τον υψηλό μέσο όρο ηλικίας του πληθυσμού, οι άνθρωποι που έχουν νοσήσει βαρύτερα δεν είναι ιδιαίτερα ηλικιωμένοι: σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για έναν 50χρονο και τον 33χρονο γιο του, ενώ στην εντατική βρίσκονται ένας 59χρονος και ένας 70χρονος. Και όλα αυτά ενώ, πριν από τρεις μόνο εβδομάδες, δεν είχε εντοπιστεί ούτε ένας ασθενής.

Κάτοικοι της περιοχής αναφέρουν ωστόσο ότι είναι πολύ πιθανό κάποιοι που είχαν συμπτώματα να μην έδωσαν σημασία, με αποτέλεσμα να υπάρξει διασπορά. Πάντως, κατόπιν ελέγχων στα παρακείμενα χωριά του Δήμου Αγράφων (Γρανίτσα, Λεπιανά, Παλαιοκατούνα, Ιτέα Αγράφων, Δαφνούλα και Βούλπη) δεν εντοπίστηκαν άλλα θετικά κρούσματα. «Ολοι από τα γύρω χωριά έρχονται στο Ραπτόπουλο που έχει σούπερ μάρκετ και τράπεζα», σημειώνει ο δήμαρχος. 

Οι συνεχόμενες μεταδόσεις του κορωνοϊού εντός συγκεκριμένων «κλειστών» ομάδων πληθυσμού, στις οποίες είχαν παρατηρηθεί συρροές και από την πρώτη φάση της πανδημίας, όπως οι Ρομά, αλλά και μία πρόσφατη συρροή με τουλάχιστον 86 κρούσματα το τελευταίο τριήμερο σε σωφρονιστικό κατάστημα της περιοχής, εκτιμάται ότι είναι οι βασικές αιτίες για τις οποίες ο αριθμός των ημερήσιων διαγνώσεων στην Περιφερειακή Ενότητα της Λάρισας, αν και μειώνεται, παραμένει σε υψηλά επίπεδα. Ειδικότερα, το επταήμερο 3-9 Δεκεμβρίου είχαν εντοπιστεί 560 νέα περιστατικά, έναντι 653 το επταήμερο 26/11 – 2/12, 811 το διάστημα 19-25/11 και 1.052 το επταήμερο 12-18/11. Ωστόσο, εκτιμάται ως θετικό το γεγονός ότι τις τελευταίες ημέρες δεν καταγράφονται νέες εστίες μετάδοσης. Οπως ανέφερε στην «Κ» ο καθηγητής πνευμονολογίας και διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής του πανεπιστημιακού νοσοκομείου Λάρισας, Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης, «παρατηρούμε μία μείωση στις εισαγωγές των ασθενών με COVID-19 σε κάθε εφημερία. Ωστόσο οι ΜΕΘ παραμένουν γεμάτες και η εικόνα αυτή δεν αναμένεται να αλλάξει πριν από τα Χριστούγεννα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή