Από τον Ερμή στο ψηφιακό γραμματόσημο

Από τον Ερμή στο ψηφιακό γραμματόσημο

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με μια μορφή βγαλμένη από τη μυθολογία κυκλοφόρησε το 1861 από τα Ελληνικά Ταχυδρομεία το πρώτο ελληνικό γραμματόσημο, που απεικόνιζε την κεφαλή του Ερμή. Σχεδιάστηκε από τον Αλμπερτ Μπαρ και εκτυπώθηκε στη Γαλλία. Είχε προηγηθεί η έκδοση της πρώτης ένδειξης πληρωμής αντιτίμου για την ταχυδρομική μεταφορά στην Αγγλία, 21 χρόνια νωρίτερα, και απεικόνιζε το προφίλ της βασίλισσας Βικτωρίας. Την πρώτη κυκλοφορία γραμματοσήμων ακολούθησε σε σύντομο χρονικό διάστημα και η παραχάραξή τους, γεγονός το οποίο οδήγησε στην ανάγκη λήψης μέτρων για την αποφυγή της πλαστογραφίας. Ετσι καθιερώθηκε και το οδοντωτό σχήμα γύρω από τα γραμματόσημα. Ταυτόχρονα χρησιμοποιήθηκε υδατογράφημα, ενώ καλύφθηκε η επιφάνειά τους με φωσφορίζουσες ουσίες ή ειδικές φωσφορίζουσες ίνες στο χαρτί. 

Σήμερα μπορεί μερίδα της έγχαρτης αλληλογραφίας να έχει αντικατασταθεί από την ηλεκτρονική, ωστόσο ο ταχυδρόμος εξακολουθεί να αφήνει επιστολές με γραμματόσημα στα γραμματοκιβώτια. Το παραδοσιακό γραμματόσημο εισέρχεται πλέον στην ψηφιακή εποχή. Από χθες, ένας 12ψήφιος κωδικός μπορεί να αντικαταστήσει το γραμματόσημο και να ανατρέψει όλα όσα γνωρίζαμε για την παραδοσιακή αλληλογραφία. Το νέο ψηφιακό γραμματόσημο, e-Stamp, απευθύνεται σε ιδιώτες και μικρές επιχειρήσεις, είναι άμεσα διαθέσιμο 24 ώρες/7 ημέρες την εβδομάδα σε υπολογιστή, λάπτοπ, κινητό τηλέφωνο ή τάμπλετ. Η έκδοσή του ολοκληρώνεται σε μόλις τρία βήματα. Μπαίνετε στην ιστοσελίδα e-stamp.elta.gr ή στο elta.gr και επιλέγετε την ποσότητα των γραμματοσήμων που επιθυμείτε.

Η πληρωμή γίνεται σε ασφαλές τραπεζικό περιβάλλον με χρεωστική ή πιστωτική κάρτα. Στη συνέχεια αναγράφετε τον 12ψήφιο αλφαριθμητικό κωδικό στο πάνω δεξιά μέρος του φακέλου. Ο φάκελος μπορεί να πάρει τον δρόμο για το γραμματοκιβώτιο. Ο κωδικός e-Stamp ισχύει για 10 ημέρες από την ημερομηνία αγοράς του. Αρχικά το ψηφιακό γραμματόσημο θα διατίθεται μόνο για την απλή αλληλογραφία εσωτερικού Α΄ προτεραιότητας και βάρους έως 20 γρ. με χρέωση 1,90 ευρώ. Τα παραδοσιακά γραμματόσημα θα συνεχίσουν να εκδίδονται κανονικά, όπως επίσης και τα επετειακά, αφήνοντας ανεπηρέαστο τον φιλοτελισμό. Στελέχη μάλιστα των ΕΛΤΑ εξηγούν στην «Κ» ότι όσο θα επεκτείνεται η χρήση του e-Stamp τόσο θα ανεβαίνει η φιλοτελική αξία του παραδοσιακού γραμματοσήμου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή