ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πρώτο βραβείο σε ταινία sci-fi από μαθήτριες της Λέσβου

Πρώτο βραβείο σε ταινία sci-fi από μαθήτριες της Λέσβου

Πώς το μυθιστόρημα του Ιουλίου Βερν «Από τη Γη στη Σελήνη» και οι απόψεις του Βενιαμίν του Λέσβιου συνέβαλαν ώστε να αποτραπεί μια εισβολή εξωγήινων στη Γη κατά τον 19ο αιώνα; Η ταινία επιστημονικής φαντασίας του 3ου Γενικού Λυκείου Μυτιλήνης το εξήγησε με τέτοιο τρόπο ώστε να αποσπάσει το πρώτο βραβείο στον πανελλαδικό διαγωνισμό «Διαστημικές Εικόνες και Καλλιτεχνικές Εκφράσεις 2019-2020» της Eνωσης Ελλήνων Φυσικών. Απέδειξαν παράλληλα ότι η Φυσική μπορεί να συνδυαστεί με τη λογοτεχνία, το σχέδιο, τους κοινωνικούς αγώνες, το πνεύμα και τα φιλοσοφικά και κοινωνικά ρεύματα της εποχής. Αλλά και με το μοντάζ, τη σκηνοθεσία, τη μετατροπή σχεδίων από το χαρτί σε ηλεκτρονικά μέσα, τα εργαλεία σχεδίασης και πάρα πολλά άλλα.

«Θεωρήσαμε πρόκληση να πάρουμε μέρος στον διαγωνισμό, μιας και το σχολείο μας είχε λάβει μέρος σε πολλούς ευρωπαϊκούς διαγωνισμούς σχετικούς με το Διάστημα και θέλαμε να συνεχίσουμε αυτή την παράδοση», λένε στην «Κ» οι δέκα μαθήτριες της νικήτριας σχολικής ομάδας: Αβδελέλλη Aννα, Γεωργιτζίκη Βιβή, Γιαννίκου Μαρία, Αγιασώτη Μαρία, Αγκοπιάν Μαρία, Αγκοπιάν Στρατούλα, Γκριτζιώτου Μαρία, Θεοδοσίου Νίκη, Λούκου Ταξιαρχούλα, Μυρωδέλη Σοφία.

Με αφορμή την εξιστόρηση των γεγονότων παρουσιάστηκαν το βιβλίο του Ιουλίου Βερν, οι επιστημονικές αναζητήσεις του 19ου αιώνα, η πόλη της Μυτιλήνης, το σχολείο, ενώ έγιναν αναφορές σε προβλήματα γενικότερα της εποχής μας, επισήμανε από την πλευρά του ο επιβλέπων καθηγητής της ομάδας, Γιώργος Κοντέλλης.

Αναφορικά με τις επιστημονικές έρευνες του 19ου αιώνα, η ομάδα επέλεξε να βασιστεί και να αναδείξει το διασωθέν συγγραφικό έργο του Βενιαμίν του Λέσβιου, που γεννήθηκε στο Μεγαλοχώρι της Λέσβου και δίδαξε Μαθηματικά, Φυσική, Ηθική και Μεταφυσική στη Σχολή Κυδωνιών. Ο Βενιαμίν o Λέσβιος ήταν εκπρόσωπος του νεοελληνικού Διαφωτισμού, μοναχός και λόγιος, μυημένος στη Φιλική Εταιρεία και πολιτικός κατά την Ελληνική Επανάσταση. Ηγετική μορφή της ελληνικής παιδείας στην καμπή του 18ου και στην αρχή του 19ου αιώνα, μπορεί να θεωρηθεί το σημαντικότερο φιλοσοφικό πνεύμα του νεοελληνικού Διαφωτισμού. Υπήρξε φορέας μιας κυρίαρχης ευρωπαϊκής πολιτισμικής κίνησης, όπως ήταν ο Διαφωτισμός, του οποίου η διείσδυση στον ελληνικό και στον βαλκανικό χώρο βρισκόταν τότε στην κορύφωσή της, αναφέρουν οι μαθήτριες.

Ο Βενιαμίν έγινε ιδιαίτερα γνωστός για τις νεωτερικές ιδέες του που σκανδάλισαν με τον αιρετικό χαρακτήρα τους, όπως το «Πανταχηκίνητον» που, όπως το προσδιόρισε ο ίδιος, είναι ένα ρευστό που «η εισροή και εκροή αυτού είναι ανάλογος με τον σωρό του σώματος». Με βάση τις ιδέες που διατυπώνει ο Βενιαμίν στη «Φυσική» και στη «Μεταφυσική» του, συμπεραίνεται ότι το «Πανταχηκίνητον» προτείνεται, με τολμηρή φαντασία, ως η αιτία όλων των φαινομένων, φυσικών και ψυχικών. 

«Ο διαγωνισμός ήταν μια πολύ ξεχωριστή εμπειρία, που μας έδωσε τη δυνατότητα να ξεφύγουμε από την καθημερινότητα του κορωνοϊού και να ξεχάσουμε για λίγο αυτή την κατάσταση», αναφέρουν οι νικήτριες, οι οποίες συνδύασαν τις επιστημονικές γνώσεις με το καλλιτεχνικό ταμπεραμέντο τους ως ηθοποιοί για τις ανάγκες της ταινίας. Παράλληλα παρουσίασαν κάποιες ξεχωριστές γωνιές της Λέσβου, όπως το «Πανελλήνιον», ένα από τα ιστορικά παραδοσιακά καφενεία της Μυτιλήνης που σηματοδότησε την ανάπτυξη της αστικής τάξης της πόλης και αποτέλεσε χώρο πολιτικών και παραπολιτικών συναντήσεων των διανοουμένων της.

Και η ανάδειξη τέτοιων χώρων που υπάρχουν και σήμερα ήταν η συμβολή των μαθητριών ώστε να αποτελέσουν αντίβαρο στην αρνητική προβολή της Λέσβου από τα γεγονότα του προσφυγικού.