Ο επίμονος ιός «φρέναρε» το άνοιγμα

Ο επίμονος ιός «φρέναρε» το άνοιγμα

Ο οδικός χάρτης των μέτρων μέχρι το νέο έτος

4' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα διαφορετικά Χριστούγεννα που θα βιώσουν φέτος οι Έλληνες πολίτες, σε μια χρονιά που ήταν από κάθε άποψη πρωτόγνωρη, επιβεβαίωσε την Παρασκευή η κυβέρνηση, ανακοινώνοντας μικρά βήματα άρσης των περιοριστικών μέτρων για την πανδημία.

Την ίδια ώρα, σε υγειονομικό επίπεδο, τα επιδημιολογικά στοιχεία δείχνουν ότι ο ιός επιμένει. Παρά τα ίχνη σταθεροποίησης, για τα οποία έγινε λόγος άλλωστε και στην σημερινή τακτική ενημέρωση, τα αριθμητικά δεδομένα παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, με τα κρούσματα να κινούνται πτωτικά τα τελευταία 24ωρα, αλλά τους θανάτους να επανέρχονται την Παρασκευή σε τριψήφια επίπεδα (102).

Παράλληλα, σε συναγερμό έχει θέσει τις υγειονομικές αρχές, αλλά και την Πολιτική Προστασία η επιδημιολογική εικόνα στη Δυτική Αττική, όπως ανέφερε ο Νίκος Χαρδαλιάς, ο οποίος το απόγευμα συμμετείχε σε έκτακτη τηλεδιάσκεψη για το ζήτημα, παρουσία και του Σωτήρη Τσιόδρα. 

Την παραπάνω εικόνα, όσον αφορά τη συνολική εικόνα της χώρας, αποτύπωσε η κ. Βάνα Παπαευαγγέλου, η οποία έκανε λόγο για σταθεροποίηση των πιο σκληρών δεικτών της πανδημίας, κρούοντας, ωστόσο, τον κώδωνα του κινδύνου ενόψει Χριστουγέννων.

«Όλα δείχνουν ότι οι κόποι όλων μας είχαν αποτέλεσμα και ότι τα περιοριστικά μέτρα που μας ταλαιπώρησαν έχουν αρχίσει να αποδίδουν», σημείωσε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας, ωστόσο πως «δεν μπορούμε να διακινδυνεύσουμε αύξηση των κρουσμάτων» και στέλνοντας μήνυμα ενόψει Χριστουγέννων: «Ο αόρατος εχθρός είναι εδώ και θα παραμείνει. Τα σπίτια μας στις γιορτές μπορούν να γίνουν εστίες υπερμετάδοσης μόνο μέσα σε ένα βράδυ».

Πώς θα βαδίσουμε μέχρι το νέο έτος

Στο παραπάνω πλαίσιο, τα μέτρα που ανακοίνωσαν το πρωί οι κ. Πέτσας και Γεωργιάδης χαρτογραφούν έναν οδικό χάρτη με συντηρητικά βήματα άρσης των περιορισμών.

Όπως εξήγγειλαν:

  • Πρώτον:

Διατήρηση της αναστολής λειτουργίας του λιανεμπορίου σε όλη την επικράτεια. Δεδομένου ότι οι ταχυμεταφορές είναι υπερφορτωμένες και δεν είναι δυνατό να ανταποκριθούν στις αυξημένες ανάγκες, κατ’ εξαίρεση, από την Κυριακή 13 Δεκεμβρίου 2020 έως την Πέμπτη 7 Ιανουαρίου 2021, θα επιτραπεί η μετάβαση του πελάτη στα καταστήματα για την παραλαβή της παραγγελίας τους (click-away). Τις επιμέρους λεπτομέρειες θα παρουσιάσει στη συνέχεια ο Υπουργός Ανάπτυξης κ. Άδωνις Γεωργιάδης. 

  • Δεύτερον:

Άνοιγμα των κομμωτηρίων, από τη Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2020, σε όλη τη χώρα, με δυνατότητα διευρυμένου ωραρίου από τις 7 το πρωί έως τις 9 το βράδυ. Σημειώνεται ότι η λειτουργία τους θα γίνεται αποκλειστικά με ραντεβού, ώστε να αποτραπεί κάθε ενδεχόμενο συγχρωτισμού, αλλά και με αυστηρή τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων. Όπως διευκρίνισε μεταγενέστερα ο κ. Γεωργιάδης, στα κομμωτήρια δεν θα παρέχονται μέχρι νεωτέρας υπηρεσίες περιποίησης νυχιών.

  • Τρίτον:

Άνοιγμα των βιβλιοπωλείων, από τη Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2020, σε όλη τη χώρα, επίσης με δυνατότητα διευρυμένου ωραρίου, και με ανώτατο όριο 4 πελάτες σε καταστήματα έως 100 τ.μ. ή 1 πελάτης ανά 15 τ.μ. για καταστήματα άνω των 100 τ.μ.   

  • Τέταρτον:

Άνοιγμα των εκκλησιών μας για τους πιστούς, ανήμερα των Χριστουγέννων και των Φώτων μόνο. Τις δύο αυτές ημέρες θα επιτρέπεται η παρουσία έως και εννέα ατόμων (9) σε όλες τις εκκλησίες και έως εικοσιπέντε (25) ατόμων στους Μητροπολιτικούς Ναούς σε όλες τις περιοχές της χώρας. Την ευθύνη τήρησης των μέτρων θα έχουν οι οικείες μητροπόλεις και η Αρχιεπισκοπή Αθηνών. Διευκρινίζεται επίσης, σε σχέση με τον εορτασμό των Θεοφανείων, ότι δεν θα πραγματοποιηθεί αγιασμός υδάτων σε ανοιχτό δημόσιο χώρο. 

  • Πέμπτον:

Διατήρηση της απαγόρευσης μετακινήσεων κατά τις ώρες από τις 10 το βράδυ έως τις 5 το πρωί, καθ’ όλη τη διάρκεια της περιόδου από Κυριακή 13 Δεκεμβρίου 2020 μέχρι τις 7 Ιανουαρίου 2021, καθώς και της αποστολής SMS στο 13033 για τις αναγκαίες μετακινήσεις. Διευκρινίζεται ότι για μετακινήσεις που σχετίζονται με το λιανεμπόριο, τα κομμωτήρια και τα βιβλιοπωλεία, στο προαναφερθέν πλαίσιο λειτουργίας τους,  θα πρέπει να δηλώνεται ο αριθμός 2. 

Σημειώνεται ακόμη ότι η υποχρεωτική προληπτική καραντίνα για όσους ταξιδεύουν από χώρες του εξωτερικού προς την Ελλάδα και εισέρχονται στη χώρα από 18 Δεκεμβρίου 2020 έως 7 Ιανουαρίου 2021 περιορίζεται, από τις 10 που είχε εξαγγελθεί, στις 3 ημέρες.

Το μήνυμα του πρωθυπουργού

«Πρώτα είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής και υγείας και λυπάμαι που δεν μειώθηκαν γρήγορα τα κρούσματα και η πίεση στο ΕΣΥ. Κάναμε το σωστό και το επιβεβλημένο αν και ξέραμε ότι θα έχει κόστος στην οικονομία. Τα μέτρα που ανακοινώσαμε είναι εναρμονισμένα με τις υποδείξεις των ειδικών», ανέφερε από τις Βρυξέλλες ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στη συνέντευξη Τύπου μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής.

«Βλέπω ευρωπαϊκές χώρες να κάνουν βήματα προς τα πίσω που πρώτα άνοιξαν την αγορά. Θέλω να διαβεβαιώσω όσους πλήττονται ότι όπως η πολιτεία στάθηκε δίπλα τους θα συνεχίσει να το κάνει. Για όσο διάστημα χρειάζεται, ένα τρίμηνο τουλάχιστον, θα κάνουμε χρήση των εργαλείων που έχουν αποδειχθεί όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικά», πρόσθεσε.

«Η χώρα έχει καταφέρει να προστατεύσει θέσεις εργασίας και την στήριξη των χαμηλόμισθων. Θα συνεχίζουμε να το κάνουμε όσο χρειάζεται. Γνωρίζουμε τι πρέπει να κάνουμε μέχρι να έρθει το εμβόλιο. Πρέπει να τονιστεί αυτό ενόψει των γιορτών. Το click away ξέρω ότι δεν μπορεί να αναπληρώσει τον τζίρο των γιορτών αλλά είναι κάτι. Πρέπει να προσέξουμε διπλά αυτές τις μέρες έτσι ώστε το 2021 να μας βρει υγιείς και έτοιμους να ξεκινήσουμε τον μαζικό εμβολιασμό του πληθυσμού», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή