Ανησυχία για τα κρούσματα στη Δυτ. Αττική

Ανησυχία για τα κρούσματα στη Δυτ. Αττική

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια πολύ εύθραυστη βελτίωση της επιδημιολογικής κατάστασης της χώρας μας καταγράφουν οι αρμόδιες αρχές την τελευταία εβδομάδα, με τους ειδικούς ωστόσο να παραμένουν ανήσυχοι για ενδεχόμενη χαλάρωση των μέτρων που θα σημαίνει νέα επιδείνωση, αλλά και για περιοχές όπου τα ενεργά κρούσματα κορωνοϊού αυξάνονται ανησυχητικά. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η Δυτική Αττική, όπου χθες υπήρχαν 392 ενεργά κρούσματα με μέση ηλικία τα 42 έτη, και από την ιχνηλάτηση είχαν εντοπιστεί 764 στενές τους επαφές οι οποίες και τέθηκαν προληπτικά σε κατ’ οίκον απομόνωση.

Η επιδημιολογική κατάσταση στη συγκεκριμένη περιοχή συζητήθηκε κατά τη διάρκεια ευρείας τηλεδιάσκεψης που διοργάνωσε η Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας με τη συμμετοχή του υφυπουργού Ν. Χαρδαλιά, του καθηγητή Σωτ. Τσιόδρα, του προέδρου του ΕΟΔΥ Παν. Αρκουμανέα και εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Η κατάσταση κρίνεται ανησυχητική με δεδομένο ότι οποιαδήποτε έξαρση της πανδημίας εντός της Περιφερειακής Ενότητας Αττικής θα έχει πολύ σοβαρό αντίκτυπο στο επιδημιολογικό φορτίο όλου του λεκανοπεδίου.

Κατά τη χθεσινή ενημέρωση, η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ Βάνα Παπαευαγγέλου και ο επίκουρος καθηγητής στο Εργαστήριο Υγιεινής Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής του ΕΚΠΑ Γκ. Μαγιορκίνης παρουσίασαν τα τελευταία δεδομένα από την εξέλιξη της πανδημίας. Ειδικότερα, χθες καταγράφηκαν 1.395 νέα κρούσματα του ιού (295 στην Αττική, 357 στη Θεσσαλονίκη, 80 στις Σέρρες και 75 στη Μαγνησία) και 102 θάνατοι, ενώ 583 ασθενείς με COVID-19 νοσηλεύονταν διασωληνωμένοι. To τελευταίο επταήμερο ο μέσος όρος των ημερήσιων κρουσμάτων ήταν 1.500 και των ημερήσιων εισαγωγών στα νοσοκομεία 320 (έναντι 450 που ήταν πριν από δύο εβδομάδες).

Επίσης, διαφαίνεται μια μείωση των ενεργών κρουσμάτων σε άτομα άνω των 65 ετών. «Οι κόποι όλων μας είχαν αποτέλεσμα. Τα περιοριστικά μέτρα αρχίζουν να αποδίδουν», επεσήμανε η κ. Παπαευαγγέλου, που ωστόσο τόνισε ότι η μείωση της πίεσης στις ΜΕΘ γίνεται με εξαιρετικά αργούς ρυθμούς και εφόσον η κατάσταση συνεχίσει έτσι και δεν υπάρξει καμία απολύτως αύξηση στον αριθμό των κρουσμάτων, υπολογίζεται ότι την ημέρα των Χριστουγέννων ο αριθμός των διασωληνωμένων στις ΜΕΘ θα είναι περίπου 300.

Αναφερόμενη στους λόγους για τους οποίους αποφασίστηκε η παράταση των μέτρων, η καθηγήτρια αντιπαρέβαλε την επιδημιολογική εικόνα στις 4 Μαΐου, όταν είχε γίνει άρση του πρώτου lockdown, με την τωρινή. Τότε τα ενεργά κρούσματα ήταν 982 έναντι 12.500 χθες, οι νοσηλευόμενοι 280 έναντι 3.300, οι διασωληνωμένοι 35 έναντι 583 και οι θάνατοι που είχαν δηλωθεί τη συγκεκριμένη ημέρα 2 έναντι 102 χθες. Ειδικά στη Θεσσαλονίκη, στις 4 Μαΐου μόνο ένας ασθενής νοσηλευόταν διασωληνωμένος σε ΜΕΘ έναντι 186 χθες. «Τα στοιχεία κραυγαλέα μας αποτρέπουν όλους από οποιαδήποτε χαλάρωση», σημείωσε η κ. Παπαευαγγέλου, τονίζοντας ότι «μια ευρεία άρση των μέτρων θα είχε δυσβάσταχτο κόστος σε ανθρώπινες ζωές». 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή