ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

Αντίδοτο η ενημέρωση κατά των αρνητών του κορωνοϊού

Αντίδοτο η ενημέρωση κατά των αρνητών του κορωνοϊού

Εκστρατεία ευαισθητοποίησης του πληθυσμού για τον εμβολιασμό κατά της COVID-19 ξεκινάει στο τέλος του έτους το υπουργείο Υγείας, το οποίο θα επιχειρήσει με συμμάχους τα πολιτικά κόμματα, την Εκκλησία της Ελλάδος, επιστημονικούς και κοινωνικούς φορείς να πείσει τους πολίτες να συμμετάσχουν ενεργά στον εμβολιασμό, καθώς και να απαντήσει επιστημονικά σε οποιονδήποτε ενδοιασμό και αμφισβήτηση των εμβολίων.

Η τροπολογία για την «Εθνική εκστρατεία εμβολιασμού κατά της COVID-19» έλαβε προχθές το βράδυ στη Βουλή τις θετικές ψήφους της Ν.Δ., του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΙΝΑΛ (ΚΚΕ και ΜέΡΑ25 ψήφισαν «παρών» και η Ελληνική Λύση έδωσε αρνητική ψήφο) και προβλέπει συμπράξεις με δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς, οι οποίοι θα γίνουν αγγελιαφόροι των μηνυμάτων υπέρ του εμβολιασμού.

Οπως ανέφερε στη Βουλή ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, πρόκειται για μια εθνική προσπάθεια που δίνει τη δυνατότητα «να φτάσουμε στο τελευταίο χωριό, στην τελευταία πόλη, στο τελευταίο νησί της χώρας και να ενημερώσουμε σωστά τους συμπολίτες μας, επιστημονικά, τεκμηριωμένα, δομημένα για το τι είναι τα εμβόλια, τι είναι ο εμβολιασμός, πώς θα ξεκινήσει αυτή η διαδικασία, ποιους θα εμπεριέχει, ποιος ο τρόπος για να φτάσει κανείς σε ένα εμβολιαστικό κέντρο και ποια είναι τα fake news τα οποία δεν πρέπει να ακούει».

Στην τροπολογία προβλέπεται fast track διαγωνιστική διαδικασία (πρόσκληση ενδιαφέροντος διάρκειας πέντε ημερών από τη δημοσίευση σε ΦΕΚ της τροπολογίας) για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση του σχετικού προωθητικού υλικού. Οπως ανέφεραν στην «Κ» στελέχη του υπουργείου Υγείας, η διαδικασία θα είναι δυναμική. Δεν αφορά ένα προωθητικό υλικό για τον εμβολιασμό που θα δημιουργηθεί άπαξ, αλλά θα προσαρμόζεται καθ’ όλη τη διάρκεια της επιχειρησιακής διαδικασίας εμβολιασμού του πληθυσμού, ανάλογα με τις αγωνίες των πολιτών όπως αυτές εκφράζονται, αλλά και την ομάδα του πληθυσμού που θα καλείται να εμβολιαστεί σε κάθε φάση της διαδικασίας.

Τα πρώτα μηνύματα, τα οποία θα αρχίσουν να εκπέμπονται λίγο πριν από την έναρξη της εμβολιαστικής διαδικασίας, θα απευθύνονται στον γενικό πληθυσμό. Μεταξύ αυτών, κάποια θα εστιάσουν στις μεγάλες νίκες της επιστήμης, με όπλα τα εμβόλια, στην προστασία της δημόσιας υγείας ανά τους αιώνες.

Οι φορείς με τους οποίους θα συνεργαστεί η κυβέρνηση (κόμματα, Εκκλησία της Ελλάδος, επιστημονικοί σύλλογοι κ.ά.) δεν θα είναι απλώς δέκτες του μηνύματος, δεν θα ενημερώνονται μόνο, αλλά θα ενημερώνουν το υπουργείο για τις ανησυχίες που ενδεχομένως τους μεταφέρουν τα μέλη τους. Στην εκστρατεία, καθοριστικό ρόλο θα διαδραματίσει η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού η οποία θα παρέχει τις αναγκαίες επιστημονικές γνώσεις για την εκστρατεία. Παράλληλα, το υπουργείο Υγείας είναι σε συνεννόηση με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και την Ε.Ε. ώστε να υπάρχει αντιστοιχία των μηνυμάτων που εκπέμπονται υπέρ του εμβολιασμού σε όλους τους πολίτες της Ευρώπης.