Μ. Κωσταράκος: Το δόγμα της αποτροπής και οι εξοπλιστικές προτεραιότητες της χώρας

Μ. Κωσταράκος: Το δόγμα της αποτροπής και οι εξοπλιστικές προτεραιότητες της χώρας

3' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεδομένου ότι το δόγμα της Ελλάδας απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο είναι αποτρεπτικό, η αποτροπή συνιστά κυρίαρχο στοιχείο του εθνικού αφηγήματος, αναφέρει σε ανάρτησή του στο Facebook ο Επίτιμος Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Μιχαήλ Κωσταράκος. 

Όπως εξηγεί στη συνέχεια, «αποτροπή είναι το άθροισμα των στρατιωτικών μας δυνατοτήτων και της πολιτικής μας βούλησης, να χρησιμοποιήσουμε αυτές τις δυνατότητες αποτελεσματικά, αν απειληθούν η εθνική μας ακεραιότητα και τα εθνικά μας συμφέροντα».

Σκοπός της, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι «να καταστήσει οποιαδήποτε ενέργεια αμφισβήτησης της ισχύουσας κατάστασης από οποιονδήποτε αντίπαλο, εξαιρετικά παρακινδυνευμένη και ενδεχομένως τραγικά ασύμφορη ή/και καταστροφική γι’ αυτόν, σε μέσα και δυναμικό».

«Η αποτροπή δεν υπάρχει όταν απουσιάζει η μια από τις δυο παραμέτρους», τονίζει. 

Επιπλέον, ο κ. Κωσταράκος αναφέρει ότι εφόσον οι κυρώσεις από ΗΠΑ και Ε.Ε. δεν συνιστούν το κύριο μέσο αποτροπής, έχουν στην ουσία μειωμένη αποτελεσματικότητα έναντι της τουρκικής πλευράς.

«Η ανάθεση της αποτροπής σε τρίτους αναπόφευκτα οδηγεί σε εξάρτηση, εξασθένιση και τελικά κατάργηση της», επισημαίνει.

Οι μεγάλες διπλωματικές επιτυχίες του τελευταίου διαστήματος δεν μπορούν δυστυχώς να αποτελέσουν από μόνες τους την βασική και αποτελεσματική εκείνη μορφή αποτροπής που επιβάλλει η παρούσα κατάσταση. Ιστορικά έχει αποδειχθεί ότι το να αμύνεσαι διπλωματικά απέναντι σε μία αναθεωρητική δύναμη οδηγεί αναπόφευκτα σε σταδιακές υποχωρήσεις. Είμαι πεπεισμένος ότι για να έχουμε πραγματική αποτροπή απέναντι σε ένα αντίπαλο που αναγνωρίζει μόνο την ισχύ, θα πρέπει να ενισχύσουμε και τις στρατιωτικές μας δυνατότητες, χωρίς φυσικά να εγκαταλείψουμε ούτε τις διπλωματικές μας ενέργειες προς γείτονες και συμμάχους ούτε τις προσπάθειες μας σε ΕΕ και το ΝΑΤΟ. 

Σύμφωνα με τον κ. Κωσταράκο, δεδομένου ότι η αναβάθμιση της αεροναυτικής μας δυνατότητας έχει απόλυτη προτεραιότητα, μια πρώτη προσέγγιση των στρατηγικών μας εξοπλιστικών μας προτεραιοτήτων θα μπορούσε να είναι η ακόλουθη:

Πολεμικό Ναυτικό:

Σήμερα

  • Αύξηση της διαθεσιμότητος όλων των Μονάδων του Στόλου στα υψηλότερα δυνατά επίπεδα με εντατικοποίηση ενεργειών και εργασιών.
  • Έναρξη πραγματικής αναβάθμιση των φρεγατών ΜΕΚΟ τουλάχιστον όπως αυτή εγκρίθηκε από τη Βουλή των Ελλήνων το 2014, και όχι κάποια lightπαραλλαγή της.
  • Έναρξη σχεδίασης – ναυπήγησης «Εθνικού πλοίου».
  • Συμμετοχή στη σχεδίαση οποιασδήποτε νέας ευρωπαϊκής ή αμερικανικής φρεγάτας που θα ικανοποιεί τις επιχειρησιακές απαιτήσεις μας το 2040. 

Αύριο:

  • Τέσσερεις αμερικανικές φρεγάτες τύπου MMSC, με σύγχρονη διεκδίκηση από τις ΗΠΑ δυο αντιτορπιλικών ArleighBurke σαν ενδιάμεση λύση. 
  • Προσδιορισμός επιχειρησιακών απαιτήσεων για μελλοντικά υποβρύχια και ΤΠΚ.

Μεθαύριο:

  • Δυο γαλλικές φρεγάτες Belh@rraμε προαίρεση για άλλες δύο.
  • Ολοκλήρωση ναυπήγησης του πρώτου «Εθνικού πλοίου».
  • Συνέχιση ναυπήγησης εθνικών πλοίων όλων των τύπων (ΤΠΚ-κορβέτες-φρεγάτεςς). 
  • Έναρξη ναυπήγησης ή αγοράς νέων Υ/Β εφόσον απαιτείται.

Στόχος: Ισχυρό ΠΝ 20 φρεγατών/κορβετών και 10-12 υποβρυχίων με αυξανόμενο αριθμό πλοίων εθνικής ναυπήγησης, δυνάμενο να κυριαρχήσει τόσο το νησιωτικό χώρο του Αιγαίου όσον και την ανοικτή θάλασσα της Ανατολικής Μεσογείου. 

Πολεμική Αεροπορία:

Σήμερα

  • Αύξηση της επιχειρησιακής διαθεσιμότητας όλων των υπαρχόντων αεροσκαφών στα υψηλότερα δυνατά επίπεδα, και σε κάθε περίπτωση άνω του 80%.
  • Αναβάθμιση των αεροσκαφών F-16.

Αύριο:

  • Αεροσκάφη Rafale. 
  • Συνέχιση αναβάθμισης αεροσκαφών F-16.

Μεθαύριο:

  • Αεροσκάφη F-35.
  • Ολοκλήρωση αναβάθμισης αεροσκαφών F-16.
  • Συμμετοχή στη σχεδίαση οποιασδήποτε νέου ευρωπαϊκού ή αμερικανικού μαχητικού αεροσκάφους που θα ικανοποιεί τις επιχειρησιακές απαιτήσεις μας το 2040.

Στόχος ΠΑ: Ισχυρή ΠΑ με συνεχώς διαθέσιμα 200 τουλάχιστον μαχητικά αεροσκάφη, με διαρκή διαθεσιμότητα τουλάχιστον 80%.

Όπως σημειώνει ο ίδιος, σε διακλαδικό επίπεδο οι Ένοπλες Δυνάμεις θα πρέπει να ασχοληθούν με την απειλή που συνιστούν τα Drones (Αεροχήματα χωρίς πιλότο – UAVs).

«Η ραγδαία ανάπτυξη και χρήση τους από τις τουρκικές ΕΔ τα τελευταία χρόνια απαιτεί απόλυτη προτεραιότητα στην ανάπτυξη ή/και αγορά τόσο Drones όλων των τύπων, όσο και (και αυτό είναι το κυριότερο και πιο επείγον) οπλικών συστημάτων αντι-drones για την αντιμετώπισή τους», υπογραμμίζει.

Τέλος, επισημαίνει ότι «η δικαιολογία του υψηλού κόστους ενός τέτοιου φιλόδοξου προγράμματος δεν πρέπει να μας αποτρέψει», προσθέτοντας μεταξύ άλλων ότι «το “αύριο” θα είναι πάρα πολύ απαιτητικό και πρέπει να μας βρει πανέτοιμους, γιατί το να νικηθούμε, να χάσουμε ή να αποχωρήσουμε δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται ούτε σαν ενδεχόμενο και πολύ περισσότερο ούτε να αποτελεί επιλογή μας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή