ΑΕΙ: Σώμα φύλαξης, χρηματοδότηση

ΑΕΙ: Σώμα φύλαξης, χρηματοδότηση

1' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εάν το νέο σώμα φύλαξης των ΑΕΙ θα υπάγεται στην Ελληνική Αστυνομία και όχι στις ηγεσίες των ιδρυμάτων είναι κυρίως το σημείο των κυβερνητικών μέτρων στο οποίο οι πρυτάνεις εκφράζουν ενστάσεις. Αυτό διεφάνη χθες κατά την επίσημη παρουσίαση από την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως των κυβερνητικών μέτρων για την αντιμετώπιση των πράξεων βίας στα πανεπιστήμια.

Τα άλλα δύο μέτρα σχετίζονται με την τοποθέτηση καμερών στα πανεπιστημιακά κτίρια και τη θεσμοθέτηση αυστηρότερων ποινών για τους παραβάτες. Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», η κ. Νίκη Κεραμέως ανέφερε ότι ο έλεγχος των εισερχομένων στα ΑΕΙ θα ανήκει στα ιδρύματα, ωστόσο τα μέλη του νέου ειδικού σώματος θα έχουν κατασταλτικές και ανακριτικές αρμοδιότητες και άρα δεν μπορεί να υπάγονται παρά μόνο στην ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ.

Η Σύνοδος Πρυτάνεων θα αποφανθεί επί των μέτρων την Παρασκευή μετά την ολοκλήρωση των τριήμερων εργασιών της, που ξεκινούν σήμερα. Εν τω μεταξύ, χθες η κ. Κεραμέως υπέγραψε την έκτακτη χρηματοδότηση 16 εκατ. ευρώ προς τα πανεπιστήμια και την ΑΣΠΑΙΤΕ για την κάλυψη λειτουργικών δαπανών. Η κατανομή των πόρων στα ΑΕΙ έγινε βάσει αντικειμενικών κριτηρίων, όπως ο αριθμός των ενεργών φοιτητών, η διάρκεια των προγραμμάτων σπουδών, το μέγεθος και η γεωγραφική διασπορά του ιδρύματος, το μόνιμο και έκτακτο προσωπικό.

Οπως ανέφερε το υπουργείο, «η έκτακτη χρηματοδότηση έρχεται να προστεθεί σε σειρά μέτρων για την ευρύτερη στήριξη της πανεπιστημιακής κοινότητας, όπως κατανομή 550 θέσεων μελών ΔΕΠ, χορήγηση 3,5 εκατ. ευρώ για ηλεκτρονικό εξοπλισμό κ.ά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή