Ρίχνει τους τόνους η Εκκλησία μετά τις νέες αποφάσεις

Ρίχνει τους τόνους η Εκκλησία μετά τις νέες αποφάσεις

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πέφτουν οι τόνοι από την πλευρά της Εκκλησίας ύστερα από τις αλλαγές στην απόφαση της κυβέρνησης για τον τρόπο λειτουργίας των ναών κατά τη διάρκεια των εορτών των Χριστουγέννων και των Φώτων. Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση αύξησε τον ανώτατο αριθμό πιστών σε κάθε ναό την ώρα της λειτουργίας. Πρόσθεσε μία επιπλέον λειτουργία την Πρωτοχρονιά, αποφάσισε άνοιγμα των εκκλησιών για ατομική προσευχή από σήμερα, ενώ έδωσε τη δυνατότητα στην Εκκλησία να τελεί περισσότερες λειτουργίες τα Χριστούγεννα (τέσσερις αντί για δύο) και τα Φώτα (έως τρεις αντί για μία), με στόχο να εκκλησιάζονται περισσότεροι πιστοί. Η κυβέρνηση ανακοίνωσε χθες τα νέα μέτρα και η Διαρκής Ιερά Σύνοδος (ΔΙΣ) στην τακτική συνεδρίασή της τα αποδέχθηκε. Μάλιστα, στην τρέχουσα σύνθεση της 12μελούς ΔΙΣ μετέχουν μητροπολίτες που είχαν αντιδράσει με οξύτητα τις προηγούμενες ημέρες στην απόφαση της κυβέρνηση, και κυρίως στον πολύ μικρό (εννέα) αριθμό πιστών ανά Θεία Λειτουργία.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», όλες τις προηγούμενες ημέρες υπήρξαν επαφές στενών συνεργατών του κ. Ιερωνύμου με υπουργό και με στενό συνεργάτη του κ. Μητσοτάκη για αναζήτηση της «χρυσής τομής». Υπήρξε μάλιστα επικοινωνία Μητσοτάκη – Ιερωνύμου και το Σάββατο, αλλά και χθες, πέραν της επικοινωνίας που είχαν τη Δευτέρα. Πληροφορίες, βέβαια, αναφέρουν ότι ο κ. Ιερώνυμος κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης άφησε αιχμές για κυβερνητικούς παράγοντες που δεν ήταν υπέρ της αλλαγής της πρώτης απόφασης. Αντίθετα, καίριο ρόλο φέρεται να διαδραμάτισε το επιτελείο της υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκης Κεραμέως.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την κοινή υπουργική απόφαση, έως 25 πιστοί (αντί 9 στην πρώτη απόφαση) ανά Θεία Λειτουργία θα μπορούν να εκκλησιαστούν σε όλους τους ναούς της χώρας τα Χριστούγεννα, την Πρωτοχρονιά (δεν υπήρχε στην προηγούμενη απόφαση) και τα Θεοφάνια.

Στους μητροπολιτικούς ναούς θα μπορούν να εκκλησιαστούν έως και 50 πιστοί (αντί 25 στην προηγούμενη απόφαση), ενώ ο υπολογισμός θα γίνεται με βάση τα τετραγωνικά μέτρα σε αναλογία ένας πιστός ανά 15 τ.μ. και απόσταση τα δύο μέτρα μεταξύ τους.

Δεν θα επιτρέπεται η παρακολούθηση των Θείων Λειτουργιών εκτός των ιερών ναών, όπως και η χρήση εξωτερικών ηχείων.

Οι λιτανείες και κάθε τελετή εκτός ναών δεν επιτρέπεται και η Ακολουθία του Μεγάλου Αγιασμού θα τελεσθεί εντός των ναών χωρίς κατάδυση του σταυρού σε θάλασσες, ποτάμια και λίμνες. Το αντίδωρο θα προσφέρεται στο προαύλιο χώρο μέσα σε χάρτινο περιτύλιγμα, ενώ ο αγιασμός σε μπουκαλάκια. Πλέον οι πιστοί που θέλουν να επισκεφθούν ναούς ώστε να προσευχηθούν για λίγο, θα μπορούν εφόσον βρίσκονται εκτός του σπιτιού τους για κάποιον από τους λόγους που ήδη προβλέπονται. Δεν υπάρχει ειδικός κωδικός sms για «ατομική προσευχή».

Η ΔΙΣ στο ανακοινωθέν της δήλωσε ότι θα στείλει εγκύκλιο στις μητροπόλεις για την τήρηση των νέων κυβερνητικών αποφάσεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή