Μάσκες μέχρι το καλοκαίρι «βλέπουν» οι ειδικοί

Μάσκες μέχρι το καλοκαίρι «βλέπουν» οι ειδικοί

2' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Απαραίτητες θα είναι οι μάσκες μέχρι το καλοκαίρι, σύμφωνα με τους ειδικούς, καθώς τότε προσδιορίζεται χρονικά η απόκτηση ανοσίας του πληθυσμού της χώρας.

Η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Αθήνας και Πειραιά, Ματίνα Παγώνη τόνισε ότι τόσο η χρήση της μάσκας, όσο και η τήρηση των αποστάσεων, θα είναι δεδομένες μέχρι τουλάχιστον τα τέλη του καλοκαιριού με αρχές του Σεπτεμβρίου. Εκτίμησε, δε, πως «μέχρι τον Ιούνιο θα έχει εμβολιαστεί περίπου το 60% του πληθυσμού». 

Το καλοκαίρι το νωρίτερο και υπό προϋποθέσεις, τοποθετεί χρονικά την επιστροφή σε μια κανονικότητα και ο καθηγητής μικροβιολογίας Αλκιβιάδης Βατόπουλος. Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο καθηγητής υποστήριξε ότι θα μπορούσε το καλοκαίρι του 2021 να είναι «ελεύθερο» εάν έχει αποκτήσει ανοσία το 70% του πληθυσμού της χώρας, είτε μέσω εμβολιασμού, είτε μετά από νόσηση.

Μπορούσε να είχε αποφευχθεί το lockdown

Ωστόσο, ο κ. Βατόπουλος υπογράμμισε ότι «η κοινωνία είναι εκείνη που καθορίζει τα επιδημιολογικά δεδομένα και πως εάν από το καλοκαίρι εφαρμόζονταν σωστά τα μέτρα θα μπορούσαμε ενδεχομένως να έχουμε αποφύγει και αυτό το lockdown».

Αβεβαιότητα για την άρση του lockdown

Στο ερώτημα εάν είναι υπεραισιόδοξο να αναμένουμε άρση περιορισμών στις 7 Ιανουαρίου, ο καθηγητής απάντησε ότι «δεν είναι ούτε υπέρ, ούτε υπό, αλλά είναι μια ημερομηνία που μπορεί να ισχύσει».

Ειδικά για τα σχολεία, ανέφερε ότι θα ανοίξουν, όπως έχει προγραμματισθεί, εκτός αν η κατάσταση δεν έχει καλυτερεύσει.

Σε αντίστοιχη ερώτηση, η κ. Παγώνη απάντησε πως τα μέτρα μπορεί να έχουν αρχίσει να μειώνονται, «αλλά εμείς περιμέναμε αυτές τις μέρες με τα μέτρα που είναι σε ισχύ να υπήρχε πολύ μεγαλύτερη μείωση των κρουσμάτων». 

Μάλιστα, προέβλεψε πως «ούτε Πάσχα θα κάνουμε στα χωριά» και διερωτήθηκε πώς συζητάμε στην παρούσα φάση για άρση των περιορισμών, ενώ έχουμε πάνω από 1.200 κρούσματα την ημέρα.

«Έχουμε μπροστά μας δύσκολους μήνες, καθώς τον Ιανουάριο ξεκινούν και οι άλλες ιώσεις. Τα μέτρα πρέπει να τηρηρθούν» συμπλήρωσε.

Επιφυλάξεις για τις γιορτές

«Μόνο η οικογένεια, από τα άτομα που αποτελείται αυτή, να καθίσει στο τραπέζι των εορτών» ζήτησε η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Αθήνας και Πειραιά, Μ. Παγώνη, εκφράζοντας τη διαφωνία της με τον αριθμό των εννέα ανθρώπων ανά σπίτι τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά.

Παράλληλα, εξήγησε πως φοβάται για βέβαιη μετάδοση στα σπίτιας τις γιορτές, διότι ένας ασυμπτωματικός να υπάρχει από την άλλη οικογένεια, μπορεί να κολλήσουν όλοι». Όπως είπε, «σε ένα τραπέζι, δεν θα έχεις απόσταση πάνω από 2 μέτρα για να φας και μάσκες δε θα υπάρχουν».

Επιφυλακτικός για τα εννέα άτομα παρουσιάστηκε και ο καθηγητής μικροβιολογίας Α. Βατόπουλος, ο οποίος σημείωσε ότι δεν είναι σίγουρος για τον αριθμό 9 ατόμων, αλλά σίγουρα ο αριθμός πρέπει να είναι μικρός. 

«Δεν είναι ρεαλιστικό να ζητάμε από τον κόσμο να μείνουν όλοι κλειδωμένοι μέσα στα σπίτια τους. Συνεπώς, η πολιτεία πρότεινε και εμείς συμφωνήσαμε να γίνει ένα σταδιακό άνοιγμα λόγω των Χριστουγέννων» πρόσθεσε, συστήνοντας προσοχή και μέτρο.

Κλείνοντας το θέμα, έκανε έκκληση στους πολίτες να προφυλάσσουν τους εαυτούς τους, να μην συνωστίζονται «για να μην έχουμε και πισωγύρισμα».

Ο κόσμος να παρακολουθήσει από την τηλεόραση τις θείες λειτουργίες

Όσον αφορά τις εκκλησίες, η κ. Παγώνη πρότεινε οι λειτουργίες να γίνουν με τους ιερείς και τους ψάλτες και «ο υπόλοιπος κόσμος να είναι στο σπίτι του, να προσευχηθεί από εκεί και να βλέπει τη λειτουργία από την τηλεόραση». 

Ο κ. Βατόπουλος, ερωτηθείς «γιατί η επιτροπή ενέκρινε την αύξηση του αριθμού των πιστών στις Εκκλησίες», απάντησε ότι οι λοιμωξιολόγοι συνειδητοποίησαν πως «οι αριθμοί ήταν τέτοιοι που επιτρέπουν την ύπαρξη αποστάσεων και συνεπώς μπορούσε να υιοθετηθεί αυτό το μέτρο υγειονομικά».

Επίσης, έθεσε την παράμετρο της ψυχολογικής διάστασης «που δεν μπορεί κανείς να μην την μετράει, καθώς αρκετοί πολίτες θέλουν να πάνε στην Εκκλησία».

 

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή