Από την Ελλάδα ο Πρωταθλητής Γης της Ευρώπης

Από την Ελλάδα ο Πρωταθλητής Γης της Ευρώπης

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Καλές ιδέες, αυτό είναι όλο που χρειάζεται αυτός ο κόσμος. Καλές ιδέες και μεγάλα όνειρα. Ο 26χρονος Λευτέρης Αραπάκης έχει και από τα δυο. Απόγονος οικογένειας ψαράδων, που από πάππου προς πάππον ζούσαν από τον βακαλάο και τα μπαρμπούνια του Νότιου Αιγαίου, γνώρισε από πρώτο χέρι τα αποτελέσματα της υπεραλίευσης και της ρύπανσης. Κάπως έτσι, εν μέσω capital controls το 2016, ίδρυσε τη νεοφυή οργάνωση «Εναλεία», η οποία έστησε την πρώτη στην Ελλάδα σχολή επαγγελματικής αλιείας εκπαιδεύοντας τους επαγγελματίες σε τεχνικές βιώσιμης αλιείας. Ομως δεν σταμάτησε εκεί. Ο Λευτέρης πρόσεξε ότι πολλά αλιευτικά σκάφη στην πόλη του, τον Πειραιά, επέστρεφαν με δίχτυα γεμάτα πλαστικά αντί για ψάρια, τα οποία μάλιστα πετάγονταν εκ νέου στη θάλασσα.

Ετσι, σήμερα η «Εναλεία» έχει αναλάβει και νέο ρόλο, να εκπαιδεύει και να δίνει κίνητρο στους αλιείς να μαζεύουν τα πλαστικά από τη θάλασσα, επιτρέποντας έτσι στα αποθέματα ψαριών και στα οικοσυστήματα να ανακάμψουν. Μόνο τον περασμένο μήνα, η οργάνωση «διέσωσε» 12 τόνους πλαστικών από τις ελληνικές θάλασσες, τα οποία είτε θα ανακυκλωθούν είτε θα διοχετευθούν σε μονάδες της Ισπανίας και της Ολλανδίας για να γίνουν ρούχα, παπούτσια και νήμα για χαλιά, μαγιό και κάλτσες. 

Από την Ελλάδα ο Πρωταθλητής Γης της Ευρώπης-1
«Βγάζουμε πλαστικά από τον βυθό αλλά φροντίζουμε να μπουν στην κυκλική οικονομία, να δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας», λέει ο Λευτέρης Αραπάκης. 

Δεν φαίνεται μόνο σε εσάς ιδιοφυές το πλάνο. Χθες ανακοινώθηκε από το Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών για το Περιβάλλον (UNEP) ότι ο Λευτέρης Αραπάκης είναι ένας από τους 7 Νέους Πρωταθλητές της Γης (Young Champions of the Earth) για το 2020. Πρόκειται, όπως λέει στην «Κ» ο ίδιος, για τη μεγαλύτερη περιβαλλοντική τιμή για νέους κάτω των 30, με τους 7 νικητές να αναδεικνύονται μέσα από μια ανταγωνιστική δημόσια διαδικασία με εκατοντάδες συμμετοχές. Διεθνής επιτροπή ειδικών επιλέγει έναν «πρωταθλητή» για κάθε ήπειρο –ο Λευτέρης εκπροσωπεί την Ευρώπη–, με το βραβείο να προσφέρει κεφάλαιο εκκίνησης και μέντορινγκ για να υποστηρίξουν την πρωτοβουλία τους.

Τι ήταν αυτό που έκανε τη συμμετοχή του να ξεχωρίσει; «Ολες οι πρωτοβουλίες ήταν καταπληκτικές, ίσως έπαιξε ρόλο ότι δεν θέλαμε να κάνουμε έναν απλό καθαρισμό, αλλά να δημιουργήσουμε ουσιαστικό αντίκτυπο. Βγάζουμε πλαστικά από τον βυθό αλλά ταυτόχρονα φροντίζουμε να μπουν στην κυκλική οικονομία, να δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας», λέει ο κ. Αραπάκης. Ακόμα και ως δράση καθαρισμού, πάντως, είναι από τις μεγαλύτερες στη Μεσόγειο. Από την αρχή της η «Εναλεία» έχει συγκεντρώσει περισσότερους από 80 τόνους πλαστικών από τη θάλασσα, αποτέλεσμα πολύ μεγάλο για το μέγεθος της οργάνωσης. Ηδη η οργάνωση δραστηριοποιείται σε 12 λιμάνια της Ελλάδας και ένα της Βόρειας Ιταλίας, ενώ συνεργάζεται με συνολικά 145 αλιευτικά σκάφη. 

«Πριν από λίγες μέρες βγάλαμε μια ολόκληρη πλαστική βάρκα από τον βυθό, κάτι τεράστιες πλαστικές σημαδούρες. Γενικά έχουμε βγάλει ό,τι μπορείς να φανταστείς, από παιδικά παιχνίδια μέχρι τηλεοράσεις. Σκεφτόμαστε τα πιο περίεργα από αυτά να τα κρατήσουμε για να στήσουμε μια έκθεση. Από απορρίμματα, έργα τέχνης, γιατί όχι;»

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή