Ολοένα και περισσότερο στο προσκήνιο έρχεται η πιθανότητα οι «κόκκινες» περιοχές της χώρας να εισέλθουν σε καθεστώς σκληρών lockdown τις ημέρες των γιορτών, όπως προκύπτει και από τις τοποθετήσεις των επιστημόνων.
Ήδη στο μικροσκόπιο των ειδικών βρέθηκαν από χθες το απόγευμα η Δυτ. Αττική και η Κοζάνη, δύο περιοχές όπου φαίνεται να υπάρχει αύξηση των κρουσμάτων τις τελευταίες ημέρες.
Με αυτό το δεδομένο, άλλωστε, στη Βόρεια Ελλάδα μεταβαίνουν σήμερα τόσο ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, που θα βρεθεί στην Κοζάνη όσο και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς που θα βρεθεί στη Θεσσαλονίκη.
Ειδικά για τη Δυτική Αττική, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», το πρόβλημα φαίνεται να εντοπίζεται στις συνοικίες του Ασπροπύργου, όπου διαβιούν ομογενείς από χώρες της πρώην Σοβιετικής Ενωσης. Στις συνοικίες αυτές φαίνεται να μην τηρούνται οι συστάσεις των ειδικών σχετικά με τις συναθροίσεις σε σπίτια, με αποτέλεσμα τη διασπορά του ιού τόσο στην κοινότητα όσο και στους εργασιακούς χώρους.
Προς την κατεύθυνση των καθολικών λουκέτων τοπικού χαρακτήρα και μάλιστα άμεσα, όπως ανέφερε, έδειξε και ο καθηγητής μικροβιολογίας του ΕΚΠΑ, Αθανάσιος Τσακρής, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.
Ο ίδιος άφησε μάλιστα ανοιχτό το ενδεχόμενο για την επιβολή πιο σκληρού lockdown τον Ιανουάριο, ακόμα και αντίστοιχου με αυτό του Μαρτίου, καθώς όπως σημείωσε τον επόμενο μήνα αναμένεται μεγαλύτερη έκρηξη του ιού.
«Μπαίνουμε σε έναν δύσκολο μήνα. Μπορεί να έχουμε το εμβόλιο που σίγουρα είναι ιδιαίτερα αξιοσημείωτο και θα παίξει σημαντικό ρόλο στη διαχείριση της επιδημίας, όμως τον Ιανουάριο περιμένουμε μεγαλύτερη έκρηξη του ιού, με αναζωπύρωση του δεύτερου κύματος. Δεν αποκλείεται να είναι χειρότερο από ό,τι βιώσαμε τον Νοέμβριο. Γι’ αυτό και η Ευρώπη προετοιμάζεται ώστε να προλάβει τα χειρότερα. Έχει να κάνει και με τις καιρικές συνθήκες, αλλά και τον συγχρωτισμό τις ημέρες των εορτών. Έτσι, ενδέχεται παράταση του υπάρχοντος lockdown και τον Ιανουάριο ή ακόμα σκληρότερο, τύπου Μαρτίου», ανέφερε.
«Υπό εξέταση μείωση των ατόμων στα ρεβεγιόν»
Την ίδια ώρα, στο τραπέζι βρίσκεται η μείωση του ορίου των εννέα ατόμων που θα μπορούν να συγκεντρωθούν σε ένα σπίτι στα τραπέζια των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, αν χειροτερέψει η κατάσταση, σύμφωνα με τον καθηγητή Μικροβιολογίας Αλκιβιάδη Βατόπουλο.
«Το όριο των εννέα ατόμων στα τραπέζια των εορτών μπορεί να αναιρεθεί αν τα πράγματα χειροτερεύσουν. Η κατάσταση είναι απρόβλεπτη» δήλωσε, μιλώντας επίσης στον ΣΚΑΪ.