Η βραδεία βελτίωση δεν επιτρέπει εφησυχασμό

Η βραδεία βελτίωση δεν επιτρέπει εφησυχασμό

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κανέναν εφησυχασμό και καμία χαλάρωση δεν επιτρέπουν τα επιδημιολογικά δεδομένα στη χώρα μας, όπου το δεύτερο κύμα της πανδημίας υποχωρεί με πολύ αργούς ρυθμούς. Χθες, και ενώ συμπληρώνουμε την 6η εβδομάδα lockdown, καταγράφηκαν 1.155 νέα κρούσματα κορωνοϊού και 78 επιπλέον θάνατοι ασθενών με COVID-19. O συνολικός αριθμός των κρουσμάτων που έχουν εργαστηριακά επιβεβαιωθεί στη χώρα μας ανέρχονται σε 128.710, ενώ 3.948 άτομα έχουν καταλήξει εξαιτίας του ιού. Εξ αυτών, 1.542 από την 1η Δεκεμβρίου έως χθες. Χθες το απόγευμα νοσηλεύονταν διασωληνωμένοι σε μονάδες εντατικής θεραπείας 542 ασθενείς με COVID-19, με διάμεση ηλικία τα 66 έτη. Χθες δηλώθηκαν στον ΕΟΔΥ αποτελέσματα από 33.509 τεστ, εκ των οποίων 3,44% ήταν θετικά στον ιό. Στην Αττική εντοπίστηκαν 251 κρούσματα και 237 στη Θεσσαλονίκη. Οι περιοχές με τον μεγαλύτερο αριθμό νέων διαγνώσεων αναλογικά με τον πληθυσμό τους ήταν χθες η Καρδίτσα (46,48 κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού ή 53 κρούσματα), το Κιλκίς (42,28 ανά 100.000 πληθυσμού), η Μαγνησία (34,21), η Κοζάνη (31,29) και η Δυτική Αττική (30,45 ανά 100.000 πληθυσμού).

Για μια βραδεία βελτίωση στην επιδημική εικόνα της χώρας έκανε λόγο χθες και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε, τα ενεργά κρούσματα στην Ελλάδα εκτιμάται ότι είναι περίπου 13.000, μειωμένα κατά 15,8% έναντι της προηγούμενης εβδομάδας, οι ασθενείς που νοσηλεύονται με COVID-19 ήταν χθες το πρωί 2.340 έναντι 3.849 πριν από μία εβδομάδα (μείωση της τάξεως του 39%), ενώ οι ημερήσιες εισαγωγές περιστατικών μειώθηκαν την τελευταία εβδομάδα κατά 20%, με αντίστοιχη αύξηση κατά 26% των ημερήσιων εξιτηρίων. 

Σε στενό κύκλο

Ο κ. Πέτσας επανέλαβε την ανάγκη, σε εθνικό επίπεδο, να μην υπάρξει καμία χαλάρωση στη διάρκεια των εορτών και να περιορίσουμε τον κύκλο των ατόμων με τα οποία θα περάσουμε τις γιορτές σε μόνο άλλη μία οικογένεια. «Αν ανοίξουμε τον κύκλο των ανθρώπων που θα έρθουμε σε επαφή αυτές τις ημέρες, θα κινδυνεύσουμε, θα βάλουμε σε κίνδυνο τους ανθρώπους που αγαπάμε και θα γίνουμε αιτία για ανεξέλεγκτη διασπορά του ιού στην κοινότητα. Κάνουμε έκκληση προς όλους να δώσουμε έμφαση στον στενό κύκλο των προσώπων που θα είμαστε σε επαφή αυτές τις γιορτές», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Εν τω μεταξύ, σε 14 ανέρχονται πλέον οι υγειονομικοί του ΕΣΥ θύματα του νέου κορωνοϊού. Σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων, χθες κατέληξε μία νοσηλεύτρια 55 ετών, προϊσταμένη της ουρολογικής κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας, που σε αυτό το δεύτερο πανδημικό κύμα χρειάστηκε να μετατραπεί σε κλινική κορωνοϊού. Πάντως, διορία έως σήμερα έχουν δώσει οι διοικήσεις των νοσοκομείων στους εργαζομένους για να δηλώσουν ενυπόγραφα εάν επιθυμούν να εμβολιαστούν έναντι του κορωνοϊού. Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλης Γιαννάκος τονίζει την ανάγκη να υπάρξει πρώτα ενημέρωση από τις επιτροπές λοιμώξεων των νοσοκομείων προς το προσωπικό, ώστε με νηφάλιο τρόπο να πάρει την απόφαση να εμβολιαστεί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή