ΚΟΙΝΩΝΙΑ

«Εμφύλιος» φαρμακοποιών για τις επόμενες Κυριακές

«Εμφύλιος» φαρμακοποιών για τις επόμενες Κυριακές

Σε νέο «εμφύλιο πόλεμο» μέσα στις τάξεις των φαρμακοποιών έχει οδηγήσει τις τελευταίες ημέρες κοινή υπουργική απόφαση που προβλέπει τη λειτουργία των φαρμακείων τις επόμενες δύο Κυριακές. Από τη μία πλευρά βρίσκονται οι φαρμακοποιοί, οι οποίοι επιθυμούν να κάνουν χρήση του δικαιώματος που τους δίνει η υπουργική απόφαση και να ανοίξουν τα φαρμακεία τους τις συγκεκριμένες ημέρες, και από την άλλη ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος, που απειλεί με παραπομπή στο πειθαρχικό συμβούλιο όσους ανοίξουν και παράλληλα καλεί τα μέλη του σε περιφρούρηση της αργίας ζητώντας την παρέμβαση της αστυνομίας ή συλλέγοντας οι ίδιοι «ενοχοποιητικά στοιχεία».

H κοινή υπουργική απόφαση που υπεγράφη στις 12 Δεκεμβρίου 2020 για τα έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορωνοϊού περιλαμβάνει και τα φαρμακεία στα λίγα καταστήματα που εν μέσω του δεύτερου lockdown δύνανται να ανοίξουν και τις Κυριακές 13, 20 και 27 Δεκεμβρίου 2020, με ωράριο λειτουργίας έως τις 9 μ.μ. και πάντα υπό τις προϋποθέσεις της τήρησης των αποστάσεων και του περιορισμένου αριθμού ατόμων ανάλογα με τα τετραγωνικά μέτρα του κάθε καταστήματος.

Η απόφαση βρήκε απολύτως αντίθετο τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο που, επικαλούμενος τη φαρμακευτική νομοθεσία για την υποχρεωτική αργία της Κυριακής για τα φαρμακεία, κάλεσε τους φαρμακοποιούς σε δυναμική αντίδραση και σε περιφρούρηση της αργίας. Στη σχετική ανακοίνωση του ΠΦΣ που εκδόθηκε χθες και απευθύνεται στους φαρμακοποιούς αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι «είναι αποκλειστικά δική μας ευθύνη και αρμοδιότητα να προβούμε σε όλες τις νόμιμες ενέργειες προκειμένου να παραπεμφθεί στο αρμόδιο πειθαρχικό συμβούλιο όποιος φαρμακοποιός τυχόν παραβιάσει τη φαρμακευτική νομοθεσία και λειτουργήσει το φαρμακείο του την Κυριακή». Μάλιστα ο ΠΦΣ συνιστά στα μέλη του, εάν εντοπίσουν ανοιχτό φαρμακείο το οποίο δεν είναι εφημερεύον, να ζητήσουν από την Ελληνική Αστυνομία να διαπιστώσει τη λειτουργία του και να αναγράψει τη διαπίστωση αυτή στο βιβλίο συμβάντων του οικείου αστυνομικού τμήματος ή ακόμα και να αγοράσουν κάτι από το φαρμακείο, ώστε η απόδειξη λιανικής πώλησης που θα έχει εκδοθεί Κυριακή να αποτελέσει αποδεικτικό στοιχείο για την πειθαρχική διαδικασία που θα ακολουθήσει.