ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κοζάνη: Αντιπαράθεση δημάρχου – ΕΟΔΥ για τα rapid test

Κοζάνη: Αντιπαράθεση δημάρχου – ΕΟΔΥ για τα rapid test

Ανακοίνωση – απάντηση στον δήμαρχο Κοζάνης εξέδωσε το μεσημέρι της Παρασκευής ο ΕΟΔΥ, σχετικά με τη διενέργεια των rapid test στην πόλη της Δυτικής Μακεδονίας, που τα τελευταία 24ωρα βρίσκεται στο «κόκκινο» του επιδημιολογικού χάρτη της χώρας.

Μιλώντας νωρίτερα σήμερα στον ΣΚΑΪ, ο κ. Λάζαρος Μαλούτας, μεταξύ άλλων, είχε αναφέρει πως χρειάζεται άδεια από τον ΕΟΔΥ για να διενεργήσουν rapid test και, όπως είχε πει, οι δημοτικές αρχές δεν είχαν καταφέρει να βρουν κάποιον αρμόδιο από τον οργανισμό προκείμενου αυτή να τους χορηγηθεί.

Απαντώντας στα παραπάνω, ο ΕΟΔΥ αναφέρει πως «ουδεμία αρμοδιότητα έχει για τη χορήγηση άδειας πραγματοποίησης διαγνωστικών ελέγχων από τρίτους φορείς».

«Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας βρίσκεται σε κάθε περιοχή της χώρας και προσφέρει τις υπηρεσίες του με δωρεάν διαγνωστικούς ελέγχους σύμφωνα και με τις οδηγίες της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων έχοντας υλοποιήσει εκατοντάδες χιλιάδες τεστ», σημειώνει, προσθέτοντας:

«Οι φορείς που δύνανται να πραγματοποιούν ελέγχους για τον ιό SARS-CoV-2 μέσω ταχείας δοκιμασίας αντιγόνου καθώς και οι προϋποθέσεις διαγνωστικής επάρκειας των σχετικών ιατροτεχνολογικών προϊόντων περιγράφονται στο ΦΕΚ 5198/24-11-2020 Β’».

«Επιπροσθέτως, ο Δήμαρχος Κοζάνης, σε πρόσφατη επικοινωνία με στελέχη του ΕΟΔΥ, είχε δεσμευθεί να παραχωρήσει το μεγαλύτερο μέρος των 3.000 κιτ δειγματοληψίας που διαθέτει ο Δήμος, στις Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) του ΕΟΔΥ, χωρίς όμως να έχει υλοποιήσει τη συγκεκριμένη δωρεά έως σήμερα», καταλήγει η ανακοίνωση του Οργανισμού.