Καθολικό lockdown και στην Κοζάνη – Τι θα ισχύει από σήμερα

Καθολικό lockdown και στην Κοζάνη – Τι θα ισχύει από σήμερα

9' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Καθολικό lockdown και στην Κοζάνη –στα πρότυπα της Ελευσίνας, του Ασπρόπυργου και της Μάνδρας- ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, στο πλαίσιο της τακτικής ενημέρωσης για την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα.

Ο ίδιος επισήμανε ότι είναι ανησυχητικά αυξημένο το ιικό φορτίο στην Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης και πως «η κατάσταση είναι κρίσιμη, καθώς υπάρχουν 397 ενεργά κρούσματα με μέσο όρο ηλικίας τα 53 έτη».

Τόνισε ότι η Δυτική Αττική παραμένει στο «κόκκινο», σημειώνοντας ότι είναι ξεκάθαρο γιατί οι εμπειρογνώμονες έκαναν εισήγηση για σκληρό lockdown. «Ο μόνος λόγος για την επιβολή αυτών των μέτρων είναι η προστασία της ζωής των πολιτών», υπογράμμισε.

Το βίντεο της συνέντευξης Τύπου

«Ανησυχούμε»

«Είναι εξαιρετικά σημαντικό ότι είναι η πρώτη εβδομάδα που όσοι βγήκαν από τις ΜΕΘ ήταν περισσότεροι από όσους διασωληνώθηκαν», τόνισε η καθηγήτρια παιδιατρικής λοιμωξιολογίας, Βάνα Παπαευαγγέλου, σημειώνοντας ότι «ξεκάθαρα επιτέλους αυτή την εβδομάδα μειώθηκε και ο αριθμός των ανθρώπων που έχασαν τη μάχη με τον κορωνοϊό σε σχέση με τις προηγούμενες όλες εβδομάδες»

Η ίδια τόνισε ότι τα κύρια χαρακτηριστικά της εβδομάδας που τελειώνει είναι η «περαιτέρω μείωση νέων κρουσμάτων και εισαγωγών στα νοσοκομεία». Επισήμανε ότι μείωση του αριθμού των κρουσμάτων, των διασωληνώσεων και των θανάτων άργησε να έρθει λόγω της υψηλής διασποράς της λοίμωξης στην κοινότητα, για να υπογραμμίσει ότι «είναι εύκολο να δούμε εκθετική αύξηση των κρουσμάτων και μεγάλη πίεση στο ΕΣΥ», εάν δεν προσέξουμε τις επόμενες μέρες.

«Είμαστε χαρούμενοι που πετύχαμε τη μείωση του δεύτερου πανδημικού κύματος, είμαστε χαρούμενοι που μειώθηκε ο λεγόμενος δείκτης Rt, ο λεγόμενος δείκτης αναπαραγωγής» σημείωσε, λέγοντας: «Πρέπει να γίνει σαφές ότι με βάση τον αριθμό των ενεργών κρουσμάτων, ο κίνδυνος παραμένει σε πολύ υψηλά επίπεδα σε πολλές περιοχές της χώρας μας».

Τόνισε εμφατικά ότι τα μέλη της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων ανησυχούν πολύ, καθώς «αν δεν εισακουστούν οι συστάσεις μας, θα γεμίσουν και πάλι οι ΜΕΘ». «Δεν υπάρχουν περιθώρια για λάθη και ωχαδερφισμό», είπε.

Ενόψει Χριστουγέννων χαρακτήρισε «ευκαιρία υπερ-μετάδοσης» τις συναθροίσεις κι επικαλέστηκε τη δραματική έκκληση του ΠΟΥ προς τους Ευρωπαίους πολίτες, να παραμείνουν στα σπίτια τους τις γιορτές, καθώς είναι πολύ μεγάλο το ρίσκο.

«Είναι πολύ εύκολο με μια μικρή χαλάρωση τις επόμενες δύο εβδομάδες των γιορτών να δούμε μια εκθετική αύξηση των κρουσμάτων αλλά και πάλι πίεση ασφυκτική στο ΕΣΥ» τόνισε το μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων. 

Καθολικό lockdown και στην Κοζάνη – Τι θα ισχύει από σήμερα-1

Εμβόλιο

«Δεν είναι ακόμα γνωστό αν θα πρέπει να εμβολιαζόμαστε κάθε χρόνο κι αν είναι απαραίτητο να κάνουμε το ίδιο εμβόλιο ή διαφορετικό», είπε η κ. Παπαευαγγέλου, σημειώνοντας ότι τα εμβόλια έχουν αποτελεσματικότητα 95% με βάση τις κλινικές μελέτες, η οποία επιτυγχάνεται μια εβδομάδα μετά την δεύτερη δόση.

«Υπάρχει μεγάλος όγκος συμπολιτών μας που θέλει να μάθει περισσότερα για να αποφασίσει, είναι μικρό το ποσοστό των αρνητών κι αυτό το ποσοστό δεν πρόκειται να αλλάξει γνώμη. Είμαι αρκετά αισιόδοξη ότι θα καλύψουμε ικανοποιητκά τον ελληνικό πληθυσμό», τόνισε, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα.

Πλατφόρμα για δωρεάν rapid test

Ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης παρουσίασε την πλατφόρμα για δωρεάν έλεγχο covid-19, με την οποία θα γίνεται τυχαιοποιημένη επιλογή πολιτών για τη διενέργεια τεστ.

Πρόκειται για δωρεάν rapid τεστ στην κοινότητα και η εφαρμογή θα είναι διαθέσιμη από τις 21 Δεκεμβρίου.

Σύμφωνα με τον κ. Μαγιορκίνη, από το βράδυ της Δευτέρας 21 Δεκεμβρίου, οι πολίτες θα μπορούν «να δηλώσουν ενδιαφέρουν». Στη συνέχεια, «η πρώτη ομάδα πολιτών, 12.000 ατόμων θα ειδοποιηθεί το Σάββατο 26 Δεκεμβρίου για να προσέλθει στο πλησιέστερο σημείο λήψης τεστ από την Δευτέρα 28 Δεκεμβρίου» εξήγησε ο λοιμωξιολόγος. «Η συμμετοχή σας είναι καθοριστικής σημασίας» τόνισε.

Η πλατφόρμα στην οποία θα συμπληρώνονται βασικά στοιχεία, όπως διεύθυνση, αριθμός τηλεφώνου κλπ, θα είναι διαθέσιμη από το βράδυ της Δευτέρας, πρόσθεσε.

Στόχος θα είναι να γίνονται 12.000 τυχαιοποιημένα τεστ την ημέρα, τα οποία θα είναι αντιγονικά.

Η επιλογή γίνεται μέσω αλγόριθμου και τυχαία, χωρίς κάποιο κριτήριο. Όποιος λάβει μέρος θα του δικαιολογείται η μετακίνηση από και προς το διαγνωστικό κέντρο, αλλά και τρίωρη αποχή από την εργασία του. Όπως τόνισε ο κ. Μαγιορκίνης, τα στοιχεία των πολιτών δεν θα αποθηκεύονται. 

Για την υλοποίηση του προγράμματος έχει δημιουργηθεί μια νέα πλατφόρμα στη διεύθυνση testing.gov.gr και έχουν καθοριστεί 386 σταθερά σημεία ελέγχου, στα οποία συμπεριλαμβάνονται κέντρα υγείας, μονάδες των ενόπλων δυνάμεων αλλά και υγειονομικές μονάδες του ΕΟΔΥ.

Καθολικό lockdown και στην Κοζάνη – Τι θα ισχύει από σήμερα-2

Η συμμετοχή του στρατού

Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας συνδράμει στην αντιμετώπιση της υγειονομικής απειλής του κορωνοϊού με εξειδικευμένο προσωπικό, μέσα μεταφοράς καθώς και χώρους νοσηλείας, τόνισε ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας (ΓΕΕΘΑ) στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος.

«Στο πλαίσιο της κοινής προσπάθειας», είπε, οι Ένοπλες Δυνάμεις «συμμετέχουν σε ένα πρόγραμμα που προβλέπει την ανάπτυξη 130 σταθμών δειγματοληψίας και τη διενέργεια ταχέων διαγνωστικών ελέγχων (rapid tests). Οι σταθμοί δειγματοληψίας έχουν ήδη αναπτυχθεί σε 73 πόλεις της ελληνικής επικράτειας από 97 μονάδες και των τριών κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων, συμπεριλαμβανομένων φυσικά των στρατιωτικών νοσοκομείων, καλύπτοντας, έτσι και τις 13 διοικητικές περιφέρειες της χώρας».

Αναφερόμενος στους σταθμούς, τόνισε ότι είναι «στεγασμένοι σε κατάλληλα διαμορφωμένους χώρους των στρατιωτικών μονάδων και έχουν, ήδη, στελεχωθεί με ιατρούς, νοσηλευτές και προσωπικό γραμματειακής υποστήριξης του Στρατού Ξηράς, του Πολεμικού Ναυτικού και της Πολεμικής Αεροπορίας».

Επιπλέον, συμπλήρωσε, η Πολιτική Προστασία έχει διαθέσει τον απαραίτητο υγειονομικό και τεχνολογικό εξοπλισμό, δηλαδή, «κιτ των rapid tests, tablets καθώς και μέσα προστασίας του προσωπικού».

Από τη Δευτέρα 28 Δεκεμβρίου, υπογράμμισε ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, «όσοι πολίτες το επιθυμούν μπορούν να προσέλθουν στους σταθμούς για τη διενέργεια διαγνωστικών ελέγχων. Η προσέλευση θα γίνεται σε εργάσιμες ημέρες και ώρες κατόπιν ραντεβού, σύμφωνα με το πρόγραμμα που θα καταρτίζεται από την Πολιτική Προστασία».

Παράλληλα, πρόσθεσε ότι «συνεχίζεται η συμμετοχή των Ενόπλων Δυνάμεων σε μια σειρά από δράσεις και παρεμβάσεις με στόχο τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού, την παροχή υπηρεσιών υγείας υψηλού επιπέδου στο προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων και των οικογενειών τους, αλλά, και την ανακούφιση του ευρύτερου κοινωνικού συνόλου από την υγειονομική κρίση».

Καθολικό lockdown και στην Κοζάνη – Τι θα ισχύει από σήμερα-3

Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι συνεχίζονται οι εξής επτά δράσεις:

  • Η διάθεση στο υπουργείο Υγείας 35 απλών κλινών νοσηλείας και 18 κλινών ΜΕΘ στα στρατιωτικά νοσοκομεία της χώρας για την κάλυψη περιστατικών κορωνοϊού.
  • Η διάθεση κλινών ΜΕΘ για την κάλυψη γενικών περιστατικών του ΕΚΑΒ.
  • Η διάθεση 2 κλινικών του 424 Γενικού Στρατιωτικού Νοσοκομείου, με 28 κλίνες έκαστη, για τη μεταφορά των μη covid περιστατικών των καρδιοχειργουρικών και νευροχειρουργικών του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ, προκειμένου οι αντίστοιχες κλινικές του ΑΧΕΠΑ να διατεθούν για ασθενείς με κορωνοϊό.
  • Η ανάπτυξη και λειτουργία κινητής υγειονομικής μονάδας εκτάκτων αναγκών στον προαύλιο χώρου του 424 Γενικού Στρατιωτικού Νοσοκομείου.
  • Η υποστήριξη του ΕΚΑΒ στο έργο της μεταφοράς μη covid περιστατικών με ασθενοφόρα στο 424 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο.
  • Η διάθεση 232 στελεχών υγειονομικού στη γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, τον ΕΟΔΥ, τα εργαστήρια αναφοράς κορωνοϊού Αθήνας και Θεσσαλονίκης, την περιφέρεια Ανατολικής και Δυτικής Μακεδονίας, στην ομάδα διαχείρισης κρίσεων στην περιφερειακή ενότητα Καστοριάς, το Γενικό Νοσοκομείο Καστοριάς, το Γενικό Νοσοκομείο Ξάνθης, το Κέντρο Υγείας Εχίνου καθώς και σε πύλες εισόδου της χώρας.
  • Η παρασκευή και διάθεση αντισηπτικών διαλυμάτων για την κάλυψη των αναγκών του υπουργείου Υγείας και του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων.

«Θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω», είπε ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, «ότι οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, χωρίς καμία έκπτωση στην εκτέλεση της κύριας αποστολής τους, διαθέτουν την τεχνογνωσία και την ετοιμότητα να σταθούν αρωγοί στο κοινωνικό σύνολο, συμμετέχοντας με τις δυνάμεις τους στο κοινό εθνικό μέτωπο κατά της πανδημίας του κορωνοϊού για την προάσπιση του μείζονος αγαθού της δημόσιας υγείας». 

Καθολικό lockdown και στην Κοζάνη – Τι θα ισχύει από σήμερα-4

Τι θα ισχύει στην Κοζάνη

Τη λήψη πρόσθετων περιοριστικών μέτρων και στην περιφερειακή ενότητα Κοζάνης προκειμένου να αποφευχθεί περαιτέρω διασπορά του ιού, ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς κατά την καθιερωμένη ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας για την πορεία της πανδημίας.

Συγκεκριμένα και στην Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης έχουν πλέον εφαρμογή από αύριο το πρωί στις 6 και για 7 ημέρες, τα μέτρα που ισχύουν και για τη Δυτική Αττική.

Πιο συγκεκριμένα:

1. Επεκτείνεται η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 6 το απόγευμα έως τις 5 το πρωί εξαιρουμένων των εργαζομένων, οι οποίοι μπορούν να μετακινούνται μόνο από και προς την εργασία τους με αποκλειστική άδεια του εργοδότη τους.

2. Επίσης, αναστέλλεται η λειτουργία του λιανεμπορίου, ακόμα και με την μέθοδο του click-away, των κομμωτηρίων, των καταστημάτων περιποίησης νυχιών και των βιβλιοπωλείων.

3. Επιπλέον, αναστέλλονται και οι πάσης φύσεως εκκλησιαστικές τελετές όλων των δογμάτων, εξαιρουμένων των εξόδιων ακολουθιών με παρουσία μόνο στενών συγγενών, που δεν θα ξεπερνούν τα δέκα άτομα. Επιπλέον, αναστέλλεται η ελεύθερη πρόσβαση σε ναούς για ατομική προσευχή, ενώ η τέλεση όλων των εκκλησιαστικών λειτουργιών πραγματοποιείται μόνο με την παρουσία κληρικών.

4. Παράλληλα, προχωράμε στη μαζική εφαρμογή ελέγχων στον πληθυσμό των περιοχών αυτών με χρήση ταχέων αντιγονικών δοκιμασιών (rapid test) και με καθετοποιημένη σε βάθος ιχνηλάτηση των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων και των στενών επαφών τους. Επισημαίνεται ότι για την Κοζάνη ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στις περιοχές Βοΐου και Εορδαίας.

5. Παράλληλα, εντατικοποιούνται οι έλεγχοι στους εργαζόμενους των επιχειρήσεων και δη των βιομηχανιών στις περιοχές αυτές με την εφαρμογή του μοντέλου 0-5-10, δηλαδή έλεγχος την πρώτη, πέμπτη και δέκατη ημέρα.

6. Για τους εργαζομένους σε Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων, αποφασίστηκε ότι θα τους γίνεται μοριακός έλεγχος ή έλεγχος με rapid test κάθε 5 ημέρες.

7. Επίσης, θα πραγματοποιηθεί μαζική διανομή προστατευτικών μασκών με μέριμνα και συνεργασία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

8. Επιπρόσθετα, αναστέλλεται η λειτουργία όλων των λαϊκών αγορών στους πέντε δήμους της Περιφερειακής Ενότητας. Παράλληλα, ο έλεγχος με χρήση ταχέων αντιγονικών δοκιμασιών (rapid test) των  μικροπωλητών είναι υποχρεωτικός, ως προϋπόθεση για την παροχή άδειας μετακίνησης εργασίας σε άλλες περιοχές, καθώς και ο περιοδικός επανέλεγχος ανά 3 ημέρες.

9. Παράλληλα, άμεσα ξεκινούν εκστρατείες ενημέρωσης του πληθυσμού από κλιμάκια του ΕΟΔΥ, ενώ την ίδια στιγμή αποφασίστηκε και δρομολογείται εντατικοποίηση των ελέγχων εφαρμογής των μέτρων και η ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών στις περιοχές αυτές.  

10. Τέλος, στην Κοζάνη μεταβαίνει κλιμάκιο αποτελούμενο από στελέχη του ΕΟΔΥ, της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και της Γενικής Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης για την ενδελεχή καθημερινή διερεύνηση και διαχείριση της κατάστασης.

Τα κρούσματα

Σε 916 ανέρχονται τα νέα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα το τελευταίο 24ωρο, σύμφωνα με την ενημέρωση που δημοσιοποίησε πριν από λίγο ο ΕΟΔΥ. 

Κατά το ίδιο χρονικό διάστημα, κατεγράφησαν 96 νέοι θάνατοι, με τον συνολικό αριθμό των νεκρών από την έναρξη της πανδημίας να ανέρχεται σε 4044.

Σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας παραμένουν διασωληνωμένοι 527 ασθενείς.

Η ανακοίνωση:

«Σήμερα ανακοινώνουμε 916 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 8 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 129584, εκ των οποίων το 52.5% άνδρες.

5178 (4.0%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 37630 (29.0%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

527 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 ετών. 160 (30.4%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 77.6%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 797 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 96 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 4044 θανάτους συνολικά στη χώρα. 1631 (40.3%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 95.6% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω».

Γεωγραφική κατανομή

Αττική και Θεσσαλονίκη συνεχίζουν να καταγράφουν τα περισσότερα νέα κρούσματα, σύμφωνα με τη γεωγραφική κατανομή των νέων μολύνσεων που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ. Συγκεκριμένα, από τα 916 νέα κρούσματα, 248 καταγράφηκαν στην Π.Ε. Αττικής και 186 στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης.

Στην Αττική τα κρούσματα επιμερίζονται ως ακολούθως:

  • 47 στη Δυτική Αττική
  • 27 στην Ανατολική Αττική
  • 48 στον Βόρειο Τομέα Αθηνών
  • 32 στον Δυτικό Τομέα Αθηνών
  • 51 στον Κεντρικό Τομέα Αθηνών
  • 22 στον Νότιο Τομέα Αθηνών
  • 18 στην Π.Ε. Πειραιώς
  • 3 στην Π.Ε. Νήσων

Παράλληλα, στην Π.Ε. Κοζάνης εντοπίζονται 37 κρούσματα, στην Π.Ε. Μαγνησίας 46 και στην Π.Ε. Πιερίας 34.

Αναλυτικά η γεωγραφική κατανομή:

i-geografiki-katanomi-ton-kroysmaton0

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή