«Λίγες ώρες χαλάρωσης αρκούν για να γεμίσουν οι ΜΕΘ»

«Λίγες ώρες χαλάρωσης αρκούν για να γεμίσουν οι ΜΕΘ»

7' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τις εύθραυστες ισορροπίες που έχουν διαμορφωθεί για την εξέλιξη της πανδημίας περιέγραψαν επιστήμονες και πολιτική προστασία κατά την ενημέρωση της Παρασκευής.

Στα θετικά το γεγονός ότι για πρώτη εβδομάδα ο αριθμός των ασθενών που βγήκαν από τις ΜΕΘ ήταν μεγαλύτερος από αυτούς που διασωληνώθηκαν.

Ωστόσο η αποκλιμάκωση στον αριθμό νεκρών  και διασωληνωμένων ήρθε πολύ αργά ενώ πιθανή χαλάρωση στη χριστουγεννιάτικη μπορεί να «γεμίσει ξανά ΜΕΘ και νοσοκομεία», όπως επεσήμανε η κ. Παπαευαγγέλου.

Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης, ο Ν. Χαρδαλιάς ανακοίνωσε την λήψη πρόσθετων περιοριστικών μέτρων και για την περιφερειακή ενότητα Κοζάνης ύστερα από ομόφωνη εισήγηση της επιτροπής των ειδικών.

Ο κ. Χαρδαλιάς απηύθυνε έκκληση και σύσταση στους κατοίκους της Κοζάνης, όπως και στους κατοίκους της Δυτικής Αττικής για πιστή τήρηση των μέτρων, καθώς όπως ανέφερε, «η κατάσταση στις περιοχές αυτές είναι ιδιαίτερα κρίσιμη». 

Αναλυτικά, στην Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης υπάρχουν αυτή τη στιγμή 397 ενεργά κρούσματα με 81 να νοσηλεύονται και με μέσο όρο ηλικίας τα 53,26 έτη. Από την ιχνηλάτηση των κρουσμάτων προέκυψαν 816 στενές επαφές high-risk, οι οποίες τελούν ήδη σε κατ’ οίκον περιορισμό. 

Από τα 397 αυτά κρούσματα, 199 βρίσκονται στο Δήμο Κοζάνης, 134 στο Δήμο Εορδαίας, 43 στο Δήμο Βοΐου, 15 στο Δήμο Σερβίων και 6 στο Δήμο Βελβεντού. Το 73,2% των ενεργών κρουσμάτων και στενών επαφών τους συνδέονται με μετακινήσεις και επισκέψεις σε περισσότερους από έναν όμορο δήμο μέσα στην ίδια την περιφερειακή ενότητα, όπως προκύπτει από την ιχνηλάτηση, γεγονός, που όπως τόνισε ο κ. Χαρδαλιάς, τους αναγκάζει να θέσουν περιοριστικούς όρους σε όλη την περιοχή. Το 81,23% των ενεργών αυτών κρουσμάτων είναι με κύρια ή δευτερεύοντα συμπτώματα, 46,91% στην πρώτη περίπτωση και 34,32% στη δεύτερη. Τέλος, το 14,57% των κρουσμάτων είναι συνταξιούχοι, το 10,12% ιδιωτικοί υπάλληλοι και το 10,10% αυταπασχολούμενοι που σχετίζονται με το πλανόδιο εμπόριο.

Η Δυτική Αττική

Ο κ. Χαρδαλιάς έδωσε στοιχεία, σχετικά με την εικόνα που παρουσιάζει η Δυτική Αττική.

Συγκεκριμένα, στο δήμο Ασπροπύργου υπάρχουν 166 ενεργά κρούσματα -με 28 να νοσηλεύονται- ενώ από την ιχνηλάτηση έχουν προκύψει 285 στενές επαφές.

Στο δήμο Ελευσίνας τα ενεργά κρούσματα είναι 65 -με 12 να νοσηλεύονται- και οι στενές επαφές τους ανέρχονται σε 162.

Τέλος στο δήμο Μάνδρας, τα ενεργά κρούσματα ήταν χθες 32, σήμερα είναι 30 , 8 νοσηλεύονται, και οι στενές επαφές τους είναι 91. Ο μέσος όρος ηλικίας των κρουσμάτων είναι τα 41,55 έτη. Το 28% των ενεργών κρουσμάτων και το 22% των στενών επαφών τους των δήμων Ασπροπύργου και Ελευσίνας συνδέονται με μετακινήσεις ή επισκέψεις στον όμορο δήμο Μάνδρας. Αντίστοιχα, το 41% των κρουσμάτων και των στενών επαφών τους στο δήμο Μάνδρας συνδέεται με μετακινήσεις ή επισκέψεις στους όμορους δήμους Ελευσίνας και Ασπροπύργου. Σύμφωνα με τον κ. Χαρδαλιά, παρατηρείται μεγάλη κινητικότητα και διάδραση στις μετακινήσεις μεταξύ των τριών αυτών όμορων δήμων της Δυτικής Αττικής, με το μεγαλύτερο ποσοστό αυτών να αφορά σε επαγγελματικές υποχρεώσεις. Το 24,31% των κρουσμάτων είναι ιδιωτικοί υπάλληλοι και το 29,22% είναι εργάτες σχετιζόμενοι με φορτώσεις-εκφορτώσεις, ή με καλλιέργεια γης, οικοδόμοι, πλανόδιοι μικροπωλητές κ.α

Για το πλαφόν των εννέα ατόμων

Ερωτηθείς αν θα υπάρξουν περαιτέρω οριζόντια μέτρα και αν θα γίνει ρεβεγιόν με 9 άτομα όπως είχε ανακοινωθεί ο κ. Χαρδαλιάς είπε ότι η δυνατότητα για συναναστροφή με μια άλλη οικογένεια και μέχρι 9 άτομα δεν πρέπει να παραπέμπει σε καμία περίπτωση σε πάρτυ, σε ρεβεγιόν ή σε στιγμές απροσεξίας και χαλάρωσης.

«Δεν υπάρχουν ρεβεγιόν πρέπει να γίνει αντιληπτό αυτό. Η κατάσταση είναι κρίσιμη και αν παρατηρηθεί ή αξιολογηθεί ότι γίνεται προσπάθεια κατάχρησης ή πέσουν στην αντίληψή μας φαινόμενα που αντιμετωπίσαμε στο παρελθόν προετοιμασίας καταστάσεων εκτός τήρησης μέτρων τα οποία έχουν κοστίσει ανθρώπινες ζωές, προφανώς θα επανεξεταστεί κάθε μέτρο όπως άλλωστε γίνεται σε όλη την πορεία της πανδημίας», σημείωσε ενώ συμπλήρωσε ότι πρέπει να γίνει αντιληπτό πως κι αυτό το μέτρο μέχρι την τελευταία στιγμή θα είναι υπό επανεξέταση αν υπάρξουν τέτοια φαινόμενα.

Β. Παπαευαγγέλου: Ανησυχούμε πολύ

«Είναι πολύ εύκολο με μια μικρή χαλάρωση τις επόμενες δύο εβδομάδες των γιορτών να δούμε μια επιθετική αύξηση των κρουσμάτων, αλλά και ασφυκτική πίεση στο ΕΣΥ», ανέφερε κατά την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου.

«Ανησυχούμε πολύ», αυτή η λέξη εκφράζει τα μέλη της επιτροπής εμπειρογνωμόνων διότι, όπως είπε η καθηγήτρια «γνωρίζουμε καλά ότι αν δεν τηρηθούν οι συστάσεις μας για τη μείωση των συναναστροφών και του συγχρωτισμού θα γεμίσουν και πάλι τα νοσοκομεία και οι ΜΕΘ μέσα στις επόμενες εβδομάδες».

«Οι ισορροπίες είναι ιδιαίτερα εύθραυστες και δεν υπάρχουν περιθώρια ούτε για πειραματισμούς, ούτε για λάθη ούτε για ωχαδερφισμό» προειδοποίησε και προσέθεσε: «Ανησυχούμε γιατί αν και η πλειοψηφία της κοινωνίας έχει κατανοήσει ότι φέτος θα ζήσουμε διαφορετικά Χριστούγεννα, υπάρχει δυστυχώς μια μικρή μερίδα του πληθυσμού που είτε αμφισβητεί είτε έχει κουραστεί από την πολύμηνη στέρηση των δραστηριοτήτων».

Η κ. Παπαευαγγέλου ανέφερε ότι το κύριο χαρακτηριστικό της προηγούμενης εβδομάδας ήταν η περαιτέρω μείωση του αριθμού των νέων κρουσμάτων, αλλά και των νέων εισαγωγών στα νοσοκομεία. Παράλληλα όμως η Δυτική Αττική και η Κοζάνη παρουσιάζουν αυξημένο αριθμό κρουσμάτων που αποτελούν κίνδυνο για νέα αύξηση όχι μόνο τοπικά αλλά και γενικά στη χώρα.

Μίλησε για τη διαδρομή μέχρι την μείωση των διασωληνωμένων και των θανάτων που όπως είπε, «άργησε πολύ να έρθει». Ένας από τους κυριότερους λόγους που δεν επιβεβαιώθηκαν οι προβλέψεις των ειδικών είναι η εξαιρετικά υψηλή διασπορά της λοίμωξης στην κοινότητα, είπε η κ. Παπαευαγγέλου. 

Γκ. Μαγιορκίνης: Από τη Δευτέρα η νέα πλατφόρμα 

Την Δευτέρα, εκτός απροόπτου, θα ξεκινήσει την λειτουργία της η νέα πλατφόρμα testing.gov.gr, για «τυχαιοποιημένο έλεγχο κορονοϊού στην κοινότητα», την οποία παρουσίασε κατά την ενημέρωση για την πανδημία ο επίκουρος καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης.  

«Με την έλευση έγκυρων ταχέων αντιγονικών τεστ τα οποία και αξιολογήθηκαν από ανεξάρτητες πηγές, προσθέτουμε πλέον στη στρατηγική μας τυχαίους, δωρεάν, δειγματοληπτικούς ελέγχους σε όλη την επικράτεια, με στόχο να φτάσουμε τα 12.000 τεστ τυχαίου ελέγχου ανά ημέρα». υπογράμμισε ο κ. Μαγιορκίνης. Πρόκειται για «ένα εργαλείο που θα μας βοηθήσει να βελτιώσουμε την επιδημιολογική εικόνα που έχουμε για τη διασπορά του ιού» εξήγησε ο καθηγητής. «

Ενδεικτικά η δράση θα βοηθήσει στην διακοπή αλυσίδων μετάδοσης, στη βελτίωση της προβλεπτικής ικανότητας και την καλύτερη εκτίμηση της ασυμπτωματικής διασποράς στην κοινότητα.

Όπως είπε, έχουν  καθοριστεί 386 σταθερά σημεία ελέγχου (Κέντρα Υγείας, μονάδες των Ενόπλων Δυναμεων , υγειονομικές μονάδες του ΕΟΔ). Πρόσθεσε ότι το εκτιμώμενο χρονοδιάγραμμα είναι το βράδυ της 21ης Δεκεμβρίου θα έιναι διαθέσιμη η πλατφόρμα στο testing.gov.gr, μέσω της οποίας θα μπορεί κάποιος να δηλώσει ενδιαφέρον. 

Η διαδικασία

Στη συνέχεια, η πρώτη ομάδα πολιτών, 12.000 ατόμων, θα ειδοποιηθεί το Σάββατο 26 Δεκεμβρίου, για να προσέλθει στο πλησιέστερο σημείο λήψης τεστ από Δευτέρα 28 Δεκεμβρίου. Ο κ. Μαγιορκίνης κάλεσε τους πολίτες να συμμετάσχουν στο συγκεκριμένο εγχείρημα, λέγοντας ότι μας αφορά όλους. Με μοναδική εξαίρεση ότι, εάν κάποιος έχει συμπτώματα θα πρέπει να έρθει σε επαφή με τον γιατρό για καθοδήγηση, καθώς η επιλογή μέσα από την πλατφόρμα είναι τυχαία.

Στην αίτηση θα συμπληρώνονται στοιχεία όπως ονοματεπώνυμο, ηλικία, ταχυδρομικός κώδικας, επάγγελμα και αριθμός τηλεφώνου.

Στη συνέχεια θα αποσταλεί στο κινητό SMS με κωδικό επαλήθευσης, τον οποίο και θα πρέπει να συμπληρώσετε στη φόρμα ώστε να ολοκληρωθεί η διαδικασία καταχώρησης της αίτησής σας. Αν επιλεγείτε για τεστ, θα σας αποσταλεί νέο sms λίγες μέρες αργότερα. Η επιλογή θα γίνεται μέσα από τυχαιοποίηση μέσω υπολογιστικού αλγορίθμου. Για την διενέργεια του τεστ δικαιολογείται τρίωρη αποχή από την εργασία. Ο πολίτης θα ενημερώνεται για το αποτέλεσμα του τεστ, και η πληροφορία του τεστ θα περνά στο μητρώο covid.

Τα μέτρα που θα ισχύσουν στην Π.Ε Κοζάνης

Από τις 6 πρωί του Σαββάτου και για 7 ημέρες:

1. Επεκτείνεται η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 6 το απόγευμα έως τις 5 το πρωί εξαιρουμένων των εργαζομένων, οι οποίοι μπορούν να μετακινούνται μόνο από και προς την εργασία τους με αποκλειστική άδεια του εργοδότη τους.

2. Αναστέλλεται η λειτουργία του λιανεμπορίου, ακόμα και με την μέθοδο του click-away, των κομμωτηρίων, των καταστημάτων περιποίησης νυχιών και των βιβλιοπωλείων.

3. Αναστέλλονται και οι πάσης φύσεως εκκλησιαστικές τελετές, εξαιρουμένων των εξόδιων ακολουθιών με παρουσία μόνο στενών συγγενών, που δεν θα ξεπερνούν τα δέκα άτομα. Επιπλέον, αναστέλλεται η ελεύθερη πρόσβαση σε ναούς για ατομική προσευχή, ενώ η τέλεση όλων των εκκλησιαστικών λειτουργιών πραγματοποιείται μόνο με την παρουσία κληρικών.

4.Εντατικοποιούνται οι έλεγχοι στους εργαζόμενους των επιχειρήσεων και δη των βιομηχανιών, στις περιοχές αυτές με την εφαρμογή του μοντέλου 0-5-10, δηλαδή έλεγχος την πρώτη, πέμπτη και δέκατη ημέρα.

5. Για τους εργαζομένους σε Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων, αποφασίστηκε ότι θα τους γίνεται μοριακός έλεγχος ή έλεγχος με rapid test κάθε 5 ημέρες.

6. Θα πραγματοποιηθεί μαζική διανομή προστατευτικών μασκών με μέριμνα και συνεργασία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

7. Αναστέλλεται η λειτουργία όλων των λαϊκών αγορών στους πέντε δήμους της Περιφερειακής Ενότητας. Παράλληλα, ο έλεγχος με χρήση ταχέων αντιγονικών δοκιμασιών (rapid test) των μικροπωλητών είναι υποχρεωτικός, ως προϋπόθεση για την παροχή άδειας μετακίνησης εργασίας σε άλλες περιοχές, καθώς και ο περιοδικός επανέλεγχος ανά τρεις ημέρες.

8. Ξεκινούν εκστρατείες ενημέρωσης του πληθυσμού από κλιμάκια του ΕΟΔΥ, ενώ την ίδια στιγμή αποφασίστηκε και δρομολογείται εντατικοποίηση των ελέγχων εφαρμογής των μέτρων και η ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών στις περιοχές αυτές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή