ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

Καμπανάκι από κυβέρνηση και ειδικούς για τις γιορτές

Καμπανάκι από κυβέρνηση και ειδικούς για τις γιορτές

Το ενδεχόμενο χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων κατά της COVID-19, απέκλεισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, κάνοντας μάλιστα λόγο για περίπτωση αυστηροποίησής τους σε τοπικό επίπεδο, ακολουθώντας το παράδειγμα της Δυτικής Αττικής και της Κοζάνης.

«Έχει μεγάλη σημασία σε τοπικό επίπεδο να παρεμβαίνουμε γρήγορα και να ελέγχουμε πιθανές εστίες διασποράς για να μην ξεφύγουν από τον έλεγχο», τόνισε.

Αναφερόμενος στις γιορτές ο κ. Πέτσας επισήμανε πως το σημαντικό είναι να έχουμε ένα κλειστό κύκλο και «να μην ανοίγουμε τις επαφές μας».

«Ας προσπαθήσουμε να είναι τα ίδια πρόσωπα οι επαφές μας» σημείωσε χαρακτηριστικά, μιλώντας στον ΣΚΑΙ.

«Ασφαλέστερο να μείνουμε μέσα μέχρι 20/1»

Ερωτηθείς για το καμπανάκι κινδύνου σε περιοχές που θεωρούνται «πορτοκαλί»-«κόκκινες» που ανέφερε νωρίτερα στον ΣΚΑΙ ο καθηγητής Υγειονομικής και Περιβαλλοντικής Μηχανικής Δημοσθένης Σαρηγιάννης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σχολίασε πως «όταν χτυπάνε τέτοια καμπανάκια κινδύνου πρέπει να τα λαμβάνουμε υπόψη και να παρεμβαίνουμε έγκαιρα. Εάν χρειαστεί θα το κάνουμε και σε άλλες περιοχές. Μακάρι να μην χρειαστεί»

Ο Ιανουάριος θέλει προσοχή θα ήταν ασφαλέστερο να μείνουμε μέσα μέχρι τις 20/1/2021 ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Σαρηγιάννης.

Πάνω από 4.000 θάνατοι από την αρχή της πανδημίας

Υπενθυμίζεται ότι χθες, τα νέα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα ανέρχονταν σε 916, σύμφωνα με την ενημέρωση του ΕΟΔΥ. 

Κατά το ίδιο χρονικό διάστημα, κατεγράφησαν 96 νέοι θάνατοι, με τον συνολικό αριθμό των νεκρών από την έναρξη της πανδημίας να ανέρχεται σε 4044.

Σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας παραμένουν διασωληνωμένοι 527 ασθενείς.

Καθολικό lockdown στην Κοζάνη

Επιπλέον, καθολικό lockdown και στην Κοζάνη –στα πρότυπα της Ελευσίνας, του Ασπρόπυργου και της Μάνδρας- ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, στο πλαίσιο της τακτικής ενημέρωσης για την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα.

Ο ίδιος επισήμανε ότι είναι ανησυχητικά αυξημένο το ιικό φορτίο στην Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης και πως «η κατάσταση είναι κρίσιμη, καθώς υπάρχουν 397 ενεργά κρούσματα με μέσο όρο ηλικίας τα 53 έτη».

Τα rapid tests ανάχωμα στο τρίτο κύμα

Παράλληλα, στη στρατηγική των υγειονομικών αρχών κατά της πανδημίας προστίθενται από την ερχόμενη Δευτέρα, οι τυχαίοι δειγματοληπτικοί έλεγχοι στον πληθυσμό ανά την επικράτεια.

Χθες ο επίκουρος καθηγητής της Ιατρικής του ΕΚΠΑ, και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης, παρουσίασε την πλατφόρμα testing.gov.gr, μέσω της οποίας οι πολίτες θα μπορούν από το βράδυ της ερχόμενης Δευτέρας να δηλώνουν το ενδιαφέρον τους για να υποβληθούν σε rapid test για την ανίχνευση του κορωνοϊού.

Σε ειδική φόρμα θα συμπληρώνουν τα στοιχεία τους (ονοματεπώνυμο, ταχυδρομικό κώδικα κατοικίας, ηλικία, ιδιότητα και αριθμό κινητού τηλεφώνου), ενώ η καταχώριση της αίτησης θα γίνεται με κωδικό επαλήθευσης που θα αποστέλλεται στο κινητό τους, αμέσως μετά την υποβολή της.