Μαζικοί έλεγχοι σε οικισμό Ρομά

Μαζικοί έλεγχοι σε οικισμό Ρομά

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υψηλό επιδημιολογικό φορτίο εντοπίζεται στους Δήμους Σοφάδων, Καρδίτσας και Λάρισας, με τα κρούσματα όμως να δείχνουν τάση αποκλιμάκωσης τις τελευταίες ημέρες, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έκθεσης επιδημιολογικής επιτήρησης του κορωνοϊού στη Θεσσαλία που επεξεργάζεται το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Ο δείκτης αναπαραγωγής Rt στη συγκεκριμένη περιφέρεια ισούται με 0,69, γεγονός που είναι ευοίωνο, όπως επισημαίνουν οι επιστήμονες. 

«Εχουμε πτωτική πορεία στη Θεσσαλία και θέλουμε να παραμείνει έτσι. Γι’ αυτό καλούμε τους πολίτες να μην κάνουν “τίποτα” στις γιορτές και να φάνε με την οικογένειά τους», τονίζει στην «Κ» ο Χρήστος Χατζηχριστοδούλου, μέλος της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων, «ώστε να μην έχουμε και πάλι αναζωπύρωση». Μπορεί ο αριθμός των κρουσμάτων καθημερινά να μειώνεται, ωστόσο, όπως τονίζει ο κ. Χατζηχριστοδούλου, «το σύστημα υγείας είναι ακόμα πιεσμένο». 

Στην Περιφέρεια Θεσσαλίας το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως στον Δήμο Σοφάδων όπου, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της επιδημιολογικής έκθεσης, τις τελευταίες δύο εβδομάδες, από 6/12 έως και 19/12, έχουν εντοπιστεί 498,30 κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμoύ. Στη συγκεκριμένη περιοχή κατοικούν Ρομά, οι οποίοι μετακινούνται ιδιαίτερα. Οι επιστήμονες πραγματοποιούν μαζικούς ελέγχους στον οικισμό, ωστόσο υπήρχαν πληροφορίες ότι αρκετοί που είχαν εμφανίσει κάποια συμπτώματα κρύβονταν για να μην εξεταστούν.

Οπως επισημαίνει ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κωνσταντίνος Αγοραστός, σε μια προσπάθεια να τεθεί υπό επιτήρηση η εξάπλωση της νόσου χρησιμοποιείται το μητρώο μικροπωλητών το οποίο διαθέτει ο δήμος. Ολοι οι μικροπωλητές που δραστηριοποιούνται αυτές τις μέρες είναι υποχρεωμένοι να διαθέτουν πιστοποιητικό ότι έχουν εξεταστεί για COVID-19 και είναι αρνητικοί, ενώ το πιστοποιητικό πρέπει να αναθεωρείται κάθε πέντε ημέρες ώστε να είναι έγκυρο. 

Ταυτόχρονα έχουν αυξηθεί οι έλεγχοι στον οικισμό, ώστε όσοι μπαίνουν σε καραντίνα επειδή εντοπίστηκαν θετικοί ή έπειτα από επαφή με κρούσμα να μην μετακινούνται και να παραμένουν στα σπίτια τους. Σε όλους τους κατοίκους του οικισμού Ρομά μοιράστηκαν μάσκες προκειμένου να μην υπάρχει δικαιολογία για τη μη χρήση μάσκας στις μετακινήσεις. 

Σε Καρδίτσα, Λάρισα

Την ίδια στιγμή, o δείκτης κρουσμάτων ανά εκατό χιλιάδες πληθυσμού είναι στον Δήμο Καρδίτσας 385,92 και στον Δήμο Λάρισας 347,50. Πρόκειται για τους δύο νομούς της Θεσσαλίας όπου καταγράφονται τα περισσότερα κρούσματα σε σχέση με τον πληθυσμό. Ακολουθούν οι Δήμοι Ρήγα Φεραίου (201,43 κρούσματα / 100.000 πληθυσμού), Βόλου (186,92 κρούσματα / 100.000 πληθυσμού) και Τυρνάβου (167,79 κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού). «Προσπαθούμε με συνεχή τεστ και ελέγχους να έχουμε εικόνα για την πορεία της εξάπλωσης της πανδημίας στην Περιφέρεια Θεσσαλίας ανά δήμο», αναφέρει ο κ. Χατζηχριστοδούλου. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή