Πολύ αργή η αποκλιμάκωση των ΜΕΘ

Πολύ αργή η αποκλιμάκωση των ΜΕΘ

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σταθερή αλλά πολύ αργή αποκλιμάκωση της πίεσης στις μονάδες εντατικής θεραπείας από σοβαρά περιστατικά COVID-19 καταγράφεται τις τελευταίες δύο εβδομάδες στη χώρα μας. Οι εκτιμήσεις των ειδικών επιστημόνων για 300 διασωληνωμένους ασθενείς τα Χριστούγεννα δεν επιβεβαιώνονται, γεγονός που κάνει ακόμα πιο δύσκολες τις αποφάσεις σχετικά με τη διάρκεια των περιοριστικών μέτρων. Εως χθες το απόγευμα νοσηλεύονταν διασωληνωμένοι 505 ασθενείς με COVID-19, έναντι 558 τη Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου και 600 τη Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου. Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας κατέγραψε 526 νέα κρούσματα του κορωνοϊού, εκ των οποίων 135 εντοπίστηκαν στην Αττική (24 στη Δυτική Αττική), 118 στη Θεσσαλονίκη και 26 στην Κοζάνη. Υψηλός παραμένει ο ημερήσιος αριθμός των θανάτων. Χθες 85 άτομα με COVID-19 έχασαν τη ζωή τους, με τον συνολικό αριθμό των θυμάτων της νόσου να είναι 4.257.

Την ίδια στιγμή, συνεχίζονται οι προετοιμασίες των Αρχών για την έναρξη του προγράμματος εμβολιασμού έναντι της νόσου στη χώρα μας. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που ανακοίνωσαν χθες η ομότιμη καθηγήτρια Παιδιατρικής και πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου και ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, οι πρώτες 9.750 δόσεις του εμβολίου της Pfizer/BioNTech θα παραληφθούν το προσεχές Σάββατο και την επομένη, 27/12, θα ξεκινήσουν εμβολιασμοί σε πέντε νοσοκομεία αναφοράς της Αττικής και συγκεκριμένα στον «Ευαγγελισμό», στο «Σωτηρία», στο «Αττικόν», στο «Θριάσιο» και στο Ασκληπιείο Βούλας. Εως τις 30 Δεκεμβρίου θα παραληφθούν επιπλέον 83.850 δόσεις, ενώ συνολικά, σύμφωνα με τον σχεδιασμό, έως το τέλος Μαρτίου θα έχουν φθάσει στην Ελλάδα 1.265.550 δόσεις. Σημειώνεται ότι αυτή η ποσότητα επαρκεί για τον εμβολιασμό περίπου 630.000 πολιτών. Ωστόσο, παράλληλα, από τον Ιανουάριο θα αρχίσει η σταδιακή παράδοση εμβολίων και από τις εταιρείες Μoderna και AstraZeneca, πάντα υπό την προϋπόθεση ότι θα λάβουν έγκριση κυκλοφορίας από τις αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές.

Αρχικά θα εμβολιαστούν οι υγειονομικοί και τα άτομα μεγάλης ηλικίας που διαβιούν σε οίκους ευγηρίας και άλλες κλειστές δομές φροντίδας χρονίως πασχόντων. Θα ακολουθήσουν τα άτομα ηλικίας άνω των 85 ετών και, όπως ανέφερε η κ. Θεοδωρίδου, ανάλογα με τη διαθεσιμότητα των εμβολίων θα τροποποιείται και θα διαβαθμίζεται το πρόγραμμα εμβολιασμού του πληθυσμού.

Το δεύτερο δεκαήμερο του Ιανουαρίου αναμένεται να «ανοίξει» και η πλατφόρμα emvolio.gov.gr για τον προγραμματισμό των ραντεβού των πολιτών (αρχικά θα παρέχει πληροφορίες για τον εμβολιασμό).

Η κ. Θεοδωρίδου τόνισε ότι η έναρξη των εμβολιασμών δεν σημαίνει και απαλλαγή από τα μέτρα προστασίας από τον κορωνοϊό. «Αισιοδοξία ναι, εφησυχασμός όχι», επισήμανε και πρόσθεσε: «Η επιστήμη μάς έκανε ένα μεγάλο δώρο. Το εμβόλιο. Να το σεβαστούμε. Να έχουμε υπομονή και χαρά που μας δόθηκε». 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή