«Δεν συγκρίνεται με το ΚΥΤ Μόριας…»

«Δεν συγκρίνεται με το ΚΥΤ Μόριας…»

3' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε μια αχανή έκταση 320 στρεμμάτων, εκ των οποίων τα 100 είναι σε βουνό και δεν χρησιμοποιούνται, εκτείνεται το προσωρινό ΚΥΤ στην περιοχή του Καρά Τεπέ στη Λέσβο, με 850 σκηνές. Ενας καταυλισμός που δημιουργήθηκε μέσα σε 10 ημέρες από το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου τον περασμένο Σεπτέμβριο και αφού κάηκε ολοσχερώς το ΚΥΤ Μόριας αφήνοντας στον δρόμο πάνω από 10.000 αιτούντες άσυλο.

Εδώ και 12 εβδομάδες λειτουργεί ο προσωρινός καταυλισμός. «Δεν συγκρίνεται σε καμία περίπτωση με το ΚΥΤ Μόριας», επανέλαβε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης. Στόχος του υπουργείου είναι το 2021 να λειτουργήσει νέα δομή, «ελεγχόμενη», χωρητικότητας 5.000 ατόμων, σε άλλη τοποθεσία – το οποίο αποτελεί στοίχημα του υπουργείου μέχρι να συμφωνήσουν οι δήμοι και οι κοινότητες της Λέσβου.

Μόλις ολοκληρωθεί η μετεγκατάσταση αναγνωρισμένων προσφύγων στη Γερμανία, ο αριθμός των αιτούντων άσυλο στον προσωρινό καταυλισμό θα φτάσει τις 6.000.

«Αυτή την αίσθηση ασφάλειας δεν την είχες στη Μόρια, όπου ήταν ζούγκλα», επισήμανε ο κ. Μηταράκης στην «Κ». Τουλάχιστον 300 αστυνομικοί δουλεύουν εδώ. «Η ασφάλεια εδώ είναι δεδομένη», τόνισε στο AFP από την πλευρά του o γενικός περιφερειακός αστυνομικός διευθυντής Βορείου Αιγαίου, Ελευθέριος Ντουρουντούς. Παρ’ όλα αυτά, η αστυνομία αναζητάει ακόμα τους δράστες βιασμού τρίχρονου κοριτσιού προ ημερών. «Χρησιμοποιούμε υλικό που υπάρχει για να βρούμε τον δράστη του αποτρόπαιου εγκλήματος», ανέφερε ο κ. Μηταράκης.

«Δεν συγκρίνεται με το ΚΥΤ Μόριας…»-1

Η λάσπη υπάρχει παντού, αλλά ο χώρος έχει μετατραπεί σε εργοτάξιο. Τα συνεργεία προσπαθούν να «τσιμεντώσουν» τις σκηνές. Παλέτες έχουν τοποθετηθεί σε κάθε σκηνή και τσιμέντο στις τεράστιες σκηνές, ώστε να μην ενοχλεί η λάσπη. «Η μεγάλη προτεραιότητα είναι να ολοκληρωθούν τα αντιπλημμυρικά έργα», τόνισε ο υπουργός. Αναμένεται να συνδεθεί με ηλεκτρικό ρεύμα όλος ο καταυλισμός, στον οποίο ωστόσο υπάρχει σταθερό Ιντερνετ.

Υποδομές

Περίπου 36 ντουσιέρες λειτουργούν με ζεστό νερό. Εννέα καντίνες λειτουργούν στον καταυλισμό και έχουν αδειοδοτηθεί 15, ενώ έχουν δημιουργηθεί χώροι ασφαλούς παρασκευής φαγητού. Επτά εκατομμύρια ευρώ έχουν δοθεί από ευρωπαϊκούς πόρους για τη λειτουργία του καταυλισμού. Σύμβαση με τη ΔΕΗ ολοκληρώνεται για να συνδεθεί με ρεύμα όλος ο καταυλισμός, ενώ αναμένεται να τοποθετηθούν θερμαντικά σώματα. Στο μεταξύ, έξτρα υλικό έχει τοποθετηθεί στις σκηνές, ενώ έχουν δημιουργηθεί τάφροι για να φεύγει το νερό από τις πλημμύρες. «Είναι μόνο ένα συγκεκριμένο σημείο με πρόβλημα, αυτό που δείχνουν κάποιες ΜΚΟ κάθε φορά που βρέχει, και είναι μόλις ένα στρέμμα», είπε ο υπουργός.

Με την καθαριότητα του καταυλισμού είναι επιφορτισμένος ο Δήμος Μυτιλήνης, ο οποίος λαμβάνει αρκετά χρήματα «αντισταθμιστικά» για το βάρος που επωμίζεται λόγω προσφυγικού.

Δεν έχουν παραληφθεί ακόμα θερμαντικά σώματα για τις σκηνές, αναμένεται να ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός, απαντάει στέλεχος του υπουργείου σε ερώτησή μας. Μέχρι τότε έχουν τοποθετηθεί θερμαντικά καλύμματα πάνω από τις σκηνές και όλες «έχουν πάτωμα», με παλέτες.

«Ο Καρά Τεπές είναι πολύ καλύτερος από τη Μόρια», μας λέει μια οικογένεια Αφγανών, μια μητέρα από τη Συρία με την κόρη της διαμαρτύρεται για τον εγκλωβισμό τους στη Λέσβο εδώ και ενάμιση χρόνο στον διοικητή του κέντρου κ. Μπαμπάκο, ενώ άλλοι πηγαίνουν στις βρύσες να πλύνουν ρούχα. Κάποιοι έχουν υιοθετήσει και σκυλάκια από τη γύρω περιοχή.

Κατά τη διάρκεια της ξενάγησης στον καταυλισμό, ο κ. Μηταράκης υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι «είναι μια δομή που θα εγκαταλειφθεί μέσα στο 2021, καθώς στόχος μας είναι να ολοκληρωθεί η νέα δομή, όπως έχουμε συνεννοηθεί και με τον Δήμο Μυτιλήνης, στη θέση Πλάτη. Μία σύγχρονη δομή, μία δομή-πρότυπο σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία θα ανταποκρίνεται και στις ανάγκες αξιοπρεπούς διαβίωσης αλλά και στις ανάγκες ασφαλείας που μια δομή φιλοξενίας αιτούντων άσυλο πρέπει να πληροί».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή