Τέλος οι «αιώνιοι» φοιτητές, καθιέρωση βάσης εισαγωγής

Τέλος οι «αιώνιοι» φοιτητές, καθιέρωση βάσης εισαγωγής

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χωρίς «αιώνιους» φοιτητές είναι το ΑΕΙ στο οποίο στοχεύει η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, δηλαδή εκείνους που έχουν ξεπεράσει κατά πολύ τον ελάχιστο χρόνο σπουδών της σχολής τους. Ετσι θα τους δοθεί χρόνος για να αποφοιτήσουν, αλλιώς θα διαγραφούν.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία (Σεπτέμβριος 2020) της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, όσοι φοιτητές έχουν ξεπεράσει τα προβλεπόμενα έτη σπουδών της σχολής τους είναι 235.406, περισσότεροι από τους φοιτητές εντός του ελάχιστου χρόνου, που είναι 190.652. Επίσης, από τους πρωτοετείς φοιτητές του επόμενου ακαδημαϊκού έτους θα υπάρχει ανώτατος χρόνος διάρκειας σπουδών, εντός του οποίου ο φοιτητής πρέπει να λάβει το πτυχίο του. Αλλιώς θα διαγράφεται. Για τις σχολές και τα τμήματα τετραετούς φοίτησης το όριο θα είναι τα έξι έτη, για τις πενταετούς τα επτάμισι έτη και για τις εξαετούς φοίτησης τα εννέα.

Ανώτατο όριο φοίτησης

Ειδικότερα, κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, εκτός από τα ήδη γνωστά σχέδια για καθιέρωση βάσης εισαγωγής και ίδρυση πανεπιστημιακής αστυνομίας στα ΑΕΙ, ανακοίνωσε ότι θα οριστεί ανώτατο όριο φοίτησης στα ΑΕΙ. Συγκεκριμένα, προτείνεται όριο φοίτησης το Ν + ½Ν, όπου Ν το ελάχιστο πλήθος των ετών που απαιτούνται για την ολοκλήρωση των σπουδών. Για παράδειγμα, όπου η ελάχιστη διάρκεια φοίτησης είναι τέσσερα έτη, το όριο φοίτησης επεκτείνεται κατά δύο. Οπου η ελάχιστη διάρκεια φοίτησης είναι έξι έτη, το όριο φοίτησης επεκτείνεται κατά τρία. Η ρύθμιση θα ισχύσει για τους νεοεισερχόμενους φοιτητές. Για τους ήδη φοιτούντες θα υπάρξουν μεταβατικές προβλέψεις, και ο επιπλέον ανώτατος χρόνος που δοθεί για να αποφοιτήσουν θα συναρτάται με τον ελάχιστο χρόνο σπουδών κάθε τμήματος. Εξαιρέσεις θα υπάρξουν για περιπτώσεις εργασίας/μερικής φοίτησης, για σοβαρούς λόγους υγείας ή για άλλους εξαιρετικούς λόγους. «Θωρακίζεται, έτσι, έτι περαιτέρω το κύρος και το επίπεδο των σπουδών, βελτιώνεται ο ρυθμός αποφοίτησης (που αυτή τη στιγμή είναι ο χαμηλότερος στην Ε.Ε.) και ενσωματώνεται γρηγορότερα το ανθρώπινο δυναμικό στην αγορά εργασίας», ανέφερε το υπουργείο.

Τέλος οι «αιώνιοι» φοιτητές, καθιέρωση βάσης εισαγωγής-1

Παράλληλα, η κ. Κεραμέως παρουσίασε στο υπουργικό τα σχέδιά της για τη βάση εισαγωγής στα ΑΕΙ, το νέο σύστημα συμπλήρωσης του μηχανογραφικού και το σώμα φύλαξης των ιδρυμάτων.

Ως προς τη βάση εισαγωγής, θα ορίζεται αρχικά η γενική και κατόπιν η ειδική ανά τμήμα, ως εξής: Η γενική θα προκύπτει από τον μέσο όρο των επιδόσεων των υποψηφίων σε κάθε επιστημονικό πεδίο. Κατόπιν, κάθε πανεπιστημιακό τμήμα θα μπορεί να αυξομειώσει τη γενική βάση – το εύρος της αυξομείωσης δεν θα καθοριστεί με υπουργική απόφαση, αλλά στον πρώτο σχεδιασμό το εύρος είναι από 0,65 έως 1,10.

Από την άλλη, πλέον η συμπλήρωση του μηχανογραφικού δελτίου θα γίνεται σε δύο φάσεις. Στην πρώτη ο υποψήφιος θα δηλώνει περιορισμένο αριθμό σχολών, σε αντίθεση με ό,τι ισχύει σήμερα, που ο υποψήφιος μπορεί να δηλώσει έως και 260 σχολές.

Θα ακολουθεί η ανακοίνωση των επιτυχόντων της πρώτης φάσης και στη δεύτερη φάση θα συμμετέχουν μόνον οι μη εισαχθέντες κατά την πρώτη φάση, και οι επιλογές τους θα περιορίζονται σε όσα τμήματα απέμειναν κενές θέσεις από την πρώτη φάση. Οι βάσεις εισαγωγής θα παραμένουν σταθερές, όπως θα διαμορφώνονται μετά την πρώτη φάση υποβολής των μηχανογραφικών δελτίων.

Τέλος, στο υπουργικό παρουσιάστηκαν τα νέα μέτρα ασφαλείας στον χώρο των ΑΕΙ, όπως η ελεγχόμενη είσοδος, η ενίσχυση των διατάξεων πειθαρχικού και ποινικού δικαίου και η σύσταση ειδικής ομάδας προστασίας πανεπιστημιακού ιδρύματος (ΟΠΠΙ), αποτελούμενη από αξιωματικούς και ειδικούς φρουρούς της Ελληνικής Αστυνομίας που θα υπάγονται ιεραρχικά στον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή