Συναλλαγές με το Δημόσιο από το κινητό

Συναλλαγές με το Δημόσιο από το κινητό

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εξουσιοδοτήσεις, ληξιαρχικές πράξεις και μια σειρά από ηλεκτρονικά δημόσια έγγραφα βρίσκονται πλέον στη διάθεσή μας μέσω της οθόνης του κινητού τηλεφώνου. Με τη δημιουργία της εφαρμογής gov.gr για κινητά τηλέφωνα θα μπορούν πλέον οι πολίτες να έχουν πρόσβαση σε έγγραφα και να συναλλάσσονται με το Δημόσιο απομακρυσμένα, χωρίς αναμονή, ταλαιπωρία ή φυσική παρουσία στις αντίστοιχες υπηρεσίες.

Η πλατφόρμα gov.gr για κινητά τηλέφωνα και η πλατφόρμα για τη διάθεση ανοικτών δεδομένων του Δημοσίου παρουσιάστηκαν προχθές σε τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον υπουργό Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκο Πιερρακάκη.  

Πρόκειται για δύο ιδιαίτερα σημαντικές πρωτοβουλίες του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, που έρχονται, η καθεμία με τον τρόπο της, να ενδυναμώσουν την κοινωνία των πολιτών – τόσο σε επίπεδο καθημερινότητας όσο και επιχειρηματικής και ερευνητικής δραστηριότητας, σημείωσε ο κ. Πιερακάκης.

Η εφαρμογή για το gov.gr στα κινητά τηλέφωνα δίνει στους πολίτες πρόσβαση στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του κράτους από όπου και αν βρίσκονται – ουσιαστικά πρόκειται για έναν «ψηφιακό χαρτοφύλακα» με πολλαπλές λειτουργίες.

Ο ριζικός ανασχεδιασμός της πλατφόρμας data.gov.gr αποτελούσε μια σημαντική εκκρεμότητα της χώρας. Πλέον, η ελεύθερη διάθεση των δεδομένων του Δημοσίου –από τις μετακινήσεις και τις βροχοπτώσεις μέχρι το δημογραφικό και την εγκληματικότητα– θα αποτελέσει πολύτιμο ερευνητικό εργαλείο και παράγοντα ανάπτυξης και προσέλκυσης επενδύσεων.

Μέσω των gov.gr και govApp κάθε πολίτης διαθέτει μία «θυρίδα», όπου αποθηκεύονται ασφαλώς όλα τα ηλεκτρονικά αρχεία του, ενώ αντίστοιχες θυρίδες έχουν οι δημόσιες υπηρεσίες. Ο χρήστης μπορεί να μοιραστεί ψηφιακά έγγραφα που βρίσκονται στη θυρίδα του με άλλους πολίτες, ενώ πολύ σύντομα θα έχει τη δυνατότητα να κοινοποιήσει αρχεία και στην υπηρεσία με την οποία επιθυμεί να συνδιαλλαγεί, ακόμα και μέσω του κινητού του.

Εκτός από τη διαχείριση και την κοινοποίηση υφιστάμενων εγγράφων, η εφαρμογή, η οποία είναι ήδη διαθέσιμη για χρήστες Android και iOS, επιτρέπει στους πολίτες να ζητούν και την έκδοση νέων εγγράφων. Σε πρώτη φάση είναι δυνατή η έκδοση εξουσιοδοτήσεων και υπεύθυνων δηλώσεων, ωστόσο η εφαρμογή επιτρέπει διαδικτυακή πρόσβαση και στις υπόλοιπες υπηρεσίες του gov.gr έως ότου να ενσωματωθούν και αυτές στο περιβάλλον της.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή