Πότε μπορούμε να κάνουμε το εμβόλιο

Πότε μπορούμε να κάνουμε το εμβόλιο

2' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τον ερχόμενο Φεβρουάριο θα ξεκινήσει, εκτός απροόπτου, ο εμβολιασμός του γενικού πληθυσμού της χώρας έναντι της COVID-19 , αρχής γενομένης από τα ηλικιωμένα άτομα και τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού. Θα έχει προηγηθεί ο εμβολιασμός των υγειονομικών και των φιλοξενούμενων σε δομές φροντίδας ηλικιωμένων, ενώ από τους πρώτους που θα εμβολιαστούν είναι η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας και άλλοι 42 ανώτατοι αξιωματούχοι της κυβέρνησης και των στρατιωτικών και αστυνομικών αρχών. Στην τρίτη φάση, η οποία αναμένεται να ξεκινήσει από τον ερχόμενο Ιούνιο, υπό την προϋπόθεση ότι θα είναι διαθέσιμες επαρκείς ποσότητες εμβολίων, θα εμβολιαστούν τα υγιή άτομα ηλικίας από 18 έως 59 ετών.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το Εθνικό Επιχειρησιακό Σχέδιο Εμβολιασμών κατά της COVID-19, ο εμβολιασμός του ελληνικού πληθυσμού θα γίνει σε τρεις φάσεις. Κατά την πρώτη φάση, η οποία ουσιαστικά ξεκινάει την ερχόμενη Κυριακή, θα εμβολιαστούν οι υγειονομικοί, το προσωπικό κοινωνικών υπηρεσιών, οι διαμένοντες και το προσωπικό οίκων ευγηρίας, δομών φροντίδας χρονίως πασχόντων και κέντρων αποκατάστασης και το προσωπικό προτεραιότητας για κρίσιμες λειτουργίες της κυβέρνησης. Κατά τη δεύτερη φάση, που σχεδιάζεται να ξεκινήσει τον Φεβρουάριο, θα εμβολιαστούν πρώτα οι ηλικιωμένοι άνω των 70 ετών (ξεκινώντας από τους άνω των 85 ετών), οι ασθενείς υψηλού κινδύνου για σοβαρή νόσηση ανεξαρτήτως ηλικίας, τα άτομα 60 έως 69 ετών και το προσωπικό προτεραιότητας για κρίσιμες λειτουργίες του κράτους. Τέλος, στην τρίτη φάση θα εμβολιαστεί ο υπόλοιπος γενικός πληθυσμός (άνω των 18 ετών).

Συνολικά, με βάση την κοινή προμήθεια της Ε.Ε. από έξι εταιρείες που αναπτύσσουν εμβόλια έναντι της COVID-19, στη χώρα μας αναλογούν συνολικά 28,3 εκατομμύρια δόσεις. Προς το παρόν έχει προγραμματιστεί η παραλαβή 1.265.550 δόσεων έως το τέλος Μαρτίου από το εμβόλιο της Pfizer/BioNTech και οι οποίες αντιστοιχούν σε περίπου 630.000 άτομα. Στις 6 Ιανουαρίου αναμένεται να εξεταστεί από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων η αίτηση κυκλοφορίας του εμβολίου της Moderna, ενώ θα ακολουθήσει η έγκριση των εμβολίων της AstraZeneca (Φεβρουάριος) της Curecav και της Johnson & Johnson (άνοιξη), καθώς και της Sanofi/GSK.

Σύμφωνα με το εθνικό σχέδιο, από τον Ιανουάριο 2021 ο κάθε πολίτης μπορεί να προγραμματίσει το ραντεβού του για εμβολιασμό με τους εξής τρόπους: κατόπιν σύνδεσης με τα στοιχεία Taxis στην ιστοσελίδα  http://emvolio.gov.gr, επιβεβαιώνοντας το προτεινόμενο ραντεβού μέσω sms στον αριθμό 13034 (θα προταθεί ραντεβού αυτόματα σε όσους έχουν εγγραφεί στην υπηρεσία άυλης συνταγογράφησης) ή μέσω των φαρμακείων ή των ΚΕΠ. Ο πολίτης θα λαμβάνει τον μοναδικό κωδικό-αριθμό ραντεβού καθώς και το QR Code, ανάλογα με τον τρόπο που προγραμμάτισε το ραντεβού. Τρεις ημέρες πριν από την ημερομηνία του ραντεβού, θα λαμβάνει email και sms υπενθύμισης. Οταν θα φτάσει στο εμβολιαστικό κέντρο, εκτός από τον κωδικό του ραντεβού, θα πρέπει να έχει μαζί του ταυτότητα ή διαβατήριο.

Εν τω μεταξύ, νέα έκκληση προς τους πολίτες «να γιορτάσουν αυτά τα Χριστούγεννα στενά οικογενειακά, με πολλή αγάπη και πολλή προσοχή», απηύθυνε χθες ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας. Χθες ανακοινώθηκαν 937 νέα κρούσματα της νόσου (261 στην Αττική, 212 στη Θεσσαλονίκη και από 32 στη Κοζάνη και στον Εβρο) και 62 θάνατοι ασθενών με κορωνοϊό. Σταθερά υψηλά παραμένει ο αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών με COVID-19 (495 χθες το απόγευμα). Ο αριθμός αναπαραγωγής του ιού (Rt) για την επικράτεια εκτιμάται στο 0,67, ενώ το ποσοστό της θετικότητας των τεστ που διενεργήθηκαν την εβδομάδα 14 έως 20 Δεκεμβρίου ήταν 3%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή