Καθυστερήσεις για την απόδοση της ιθαγένειας

Καθυστερήσεις για την απόδοση της ιθαγένειας

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι αποφάσεις που αφορούν τα αιτήματα απόκτησης ιθαγένειας των παιδιών δεύτερης γενιάς και οι διαδικασίες πολιτογράφησης έχουν «παγώσει» για μία ακόμα φορά, εγκλωβίζοντας εκατοντάδες ανθρώπους σε ανασφαλείς συνθήκες. Στις 12 Οκτωβρίου δημοσιεύθηκε η τροποποίηση του κώδικα ιθαγένειας, ωστόσο έως τώρα δεν έχει εκδοθεί καμία από τις αναγκαίες υπουργικές αποφάσεις για την εφαρμογή των αλλαγών.

Σύμφωνα με τον νέο νόμο, όσον αφορά την Αττική και την Κεντρική Μακεδονία, τα εκκρεμή και νέα αιτήματα ιθαγένειας δεύτερης γενιάς θα εξετάζονται εφεξής από τις νέες Περιφερειακές Διευθύνσεις Ιθαγένειας, που θα λειτουργήσουν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, οι οποίες όμως δεν έχουν συσταθεί ακόμη. Ωστόσο, οι υπάρχουσες Διευθύνσεις Ιθαγένειας της Αττικής και της Κεντρικής Μακεδονίας έχουν σταματήσει  να εξετάζουν τα αιτήματα και να εκδίδουν αποφάσεις, εφόσον δεν έχουν τη σχετική αρμοδιότητα.

«Χαρακτηριστικό παράδειγμα του διοικητικού κενού, είναι ότι άνθρωποι που στις αρχές Οκτωβρίου είδαν στην ηλεκτρονική πορεία φακέλου τους την έγκριση της αίτησής τους για ιθαγένεια δεύτερης γενιάς, μετά τον νέο νόμο διαπίστωσαν ότι η αίτηση έχει πάει ξανά πίσω στο στάδιο της εξέτασης», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η οργάνωση «Generation 2.0 RED» που έχουν συστήσει παιδιά μεταναστών τα οποία έχουν γεννηθεί ή έχουν πάει σχολείο στην Ελλάδα. 

Ενώ ο νέος νόμος, όπως ανακοινώθηκε, είχε στόχο την επίσπευση των διαδικασιών, έως τώρα έχει επιτευχθεί το ακριβώς αντίθετο, «να επιτείνει αδικαιολόγητα τις ήδη τεράστιες καθυστερήσεις στην απόδοση της ιθαγένειας», σημειώνουν. Χαρακτηριστικά στην Αθήνα, πριν από την αλλαγή του νόμου, εξετάζονταν ακόμη αιτήσεις που είχαν κατατεθεί τον Ιούνιο του 2017. 

Παράλληλα, δεν έχουν προχωρήσει ακόμη οι απαραίτητες ενέργειες για να λειτουργήσει ομαλά το νέο σύστημα πολιτογράφησης από 1/4/2021, όπως προβλέπεται. «Η Τράπεζα Θεμάτων δεν έχει δημοσιευθεί στον ιστότοπο του υπουργείου Εσωτερικών, όπως είχε ανακοινωθεί. Οσοι, λοιπόν, ενδιαφέρονται να αιτηθούν για πολιτογράφηση το επόμενο διάστημα, δεν μπορούν ούτε να ενημερωθούν εγκαίρως ούτε να αρχίσουν να προετοιμάζονται για τη νέα διαδικασία των γραπτών εξετάσεων», επισημαίνεται. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή