ΕΝΑΡΞΗ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΩΝ

Ξημερώνει μια ιστορική ημέρα – Μάχη για το «τείχος της ανοσίας»

«Τα εμβόλια έχουν ελεγχθεί και είναι ασφαλή»

Ξημερώνει μια ιστορική ημέρα – Μάχη για το «τείχος της ανοσίας»

Μια ιστορική στιγμή αναμένεται να καταγραφεί το μεσημέρι της Κυριακής, στις 13.00, όταν η Ευσταθία Καμπισιούλη, νοσηλεύτρια ΜΕΘ στο «Ευαγγελισμό» θα είναι ο πρώτος άνθρωπος που θα δεχθεί το εμβόλιο εναντίον της Covid-19 στην Ελλάδα. Μισή ώρα μετά θα λάβει την πρώτη δόση του εμβολίου ο Μιχάλης Γιοβανίδης, φιλοξενούμενος σε Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων.

Την ίδια μέρα, θα πραγματοποιηθούν οι συμβολικοί εμβολιασμοί της Προέδρου της Δημοκρατίας, του Πρωθυπουργού, του Προέδρου της Βουλής, του Γραμματέα του Μέρα25, της Προέδρου της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, του εκπροσώπου του Υπουργείου Υγείας για το νέο κορονοϊό, του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ και του Μητροπολίτη Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου, εκπροσωπώντας τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο. Αναλυτικά

«Αρχή του τέλους για την πανδημία» χαρακτήρισε την έναρξη των εμβολιασμών ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Νίκος Σύψας, σημειώνοντας ότι τα εμβόλια είναι απολύτως ασφαλή. Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ, τόνισε ότι η έναρξη των εμβολιασμών είναι «το πρώτο καλό νέο από πέρυσι τον Ιανουάριο», επισημαίνοντας ότι πρέπει να πετύχουμε τον εμβολιασμό του 70% του πληθυσμού προκειμένου να οικοδομήσουμε «το τείχος της ανοσίας», όπως είπε χαρακτηριστικά.

«Είναι το μεγάλο και αποφασιστικό βήμα για να βγούμε από τον εφιάλτη», είπε, υπογραμμίζοντας ότι «από την 14η μέρα αποκτούμε αντοχή από τον κορωνοϊό». Ερωτηθείς σχετικά, είπε ότι δεν είναι γνωστό πόσο κρατάει η ανοσία, λέγοντας ότι το σημαντικό είναι οι ίδιοι οι πολίτες να μην δίνουν οξυγόνο στον ιό, αποφεύγοντας το συγχρωτισμό.

«Σημαντικό είναι να χτιστεί το τείχος, να εξαφανιστεί η πανδημία και να μην έχουμε συρροές στα νοσοκομεία», λέγοντας ότι εκτιμά πως έως το τέλος του προσεχούς έτους θα έχει εμβολιαστεί ένα σημαντικό μέρος του πληθυσμού.

«Μέχρι το καλοκαίρι θα είμαστε σε καλό δρόμο», είπε, για να σημειώσει ότι «σεβόμαστε τις απόψεις και το φόβο των ανθρώπων», αλλά να «μην φοβάται τα εμβόλια, έχουν ελεγχθεί και είναι ασφαλή».

Ερωτηθείς για το πότε θεωρεί ότι θα ανοίξουν τα σχολεία, είπε ότι αυτό παραμένει άγνωστο. «Η επιδημία είναι απρόβλεπτη, θα ληφθεί η απόφαση με βάση τα νέα επιδημιολογικά δεδομένα, αν πάει καλά θα ανοίξουν μετά την 7η Ιανουαρίου. Είναι σώφρων να εκτιμήσουμε τα δεδομένα τότε», πρόσθεσε.

Ξημερώνει μια ιστορική ημέρα – Μάχη για το «τείχος της ανοσίας»-1

Το αναλυτικό πρόγραμμα

  • 13:00 Ευσταθία Καμπισιούλη, νοσηλεύτρια ΜΕΘ στο Νοσοκομείο Ευαγγελισμός
  • 13:30 Μιχάλης Γιοβανίδης, φιλοξενούμενος σε Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων στο Νοσοκομείο Ευαγγελισμός
  • 14:00 Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου στο Νοσοκομείο Ευαγγελισμός
  • 14:30 Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο Νοσοκομείο Αττικόν
  • 14:45 Καθηγητής Παθολογίας-Λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας στο Νοσοκομείο Αττικόν
  • 15:00 Πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας στο Νοσοκομείο Ευαγγελισμός
  • 15:30 Γραμματέας Μέρα25 Γιάνης Βαρουφάκης στο Νοσοκομείο Ευαγγελισμός
  • 16:00 Πρόεδρος Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου στο Νοσοκομείο Ευαγγελισμός
  • 16:30 Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος στο Νοσοκομείο Ευαγγελισμός
  • 17:00 Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου Ιερόθεος στο Νοσοκομείο Ευαγγελισμός

Τα κρούσματα

Σε 262 ανέρχονται τα νέα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα το τελευταίο 24ωρο, σύμφωνα με την ενημέρωση του ΕΟΔΥ. Κατά το ίδιο διάστημα, κατεγράφησαν και 46 θάνατοι, με τον αριθμό των νεκρών να φτάνουν τους 4553. Παράλληλα, σε 473 ανέρχονται οι διασωληνωμένοι ασθενείς στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Αναλυτικά