V-Day και στην Ελλάδα: Η αντεπίθεση ξεκίνησε

V-Day και στην Ελλάδα: Η αντεπίθεση ξεκίνησε

5' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η 27η Δεκεμβρίου του 2020 είναι μια ημέρα που θα γραφτεί στην Ιστορία. Είναι η μέρα που η Ευρώπη σήκωσε τα μανίκια και άρχισε την πρώτη φάση των εμβολιασμών, αρχικώς σε γιατρούς και νοσηλευτές, καθώς και σε ηλικιωμένους. Στην Ελλάδα ο πρώτος εμβολιασμός πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Κυριακής στον Ευαγγελισμό.

Η Ευσταθία Καμπισιούλη, νοσηλεύτρια ΜΕΘ, είχε την τιμή να είναι ο πρώτος άνθρωπος που εμβολιάστηκε στη χώρα. Την ώρα που εμβολιαζόταν σήκωσε τον αντίχειρά της, δείχνοντας ότι όλα θα πάνε καλά. Αμέσως μετά δήλωσε ότι στο πρόσωπό της τιμάται όλος ο νοσηλευτικός κλάδος και απηύθυνε έκκληση προς όλους να κάνουν το εμβόλιο.

Ακολούθησε ο κ. Μιχάλης Γιοβανίδης, φιλοξενούμενος σε Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων στην περιοχή των Μελισσίων. 

Το βίντεο με τον πρώτο εμβολιασμό

Την σκυτάλη πήρε η πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της χώρας.

Πρώτη η πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, η οποία μετά τον εμβολιασμό τόνισε: «Τα εφετινά Χριστούγεννα, το καλύτερο δώρο μας το έκανε η επιστήμη. Δίπλα στην αγωνία, μπορεί να φωλιάσει και ένα χαμόγελο αισιοδοξίας. Γι΄αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό να εμβολιαστούμε όσο γίνεται περισσότεροι, φυσικά μέσα στο πρόγραμμα που θα υλοποιηθεί και με τις οδηγίες των γιατρών». Αναλυτικά

Μισή ώρα αργότερα, στο «Αττικόν» Νοσοκομείο, σειρά πήρε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος έκανε λόγο για «μία σπουδαία μέρα για την επιστήμη και την E.E.», καθώς το εμβόλιο παραδόθηκε την ίδια μέρα σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, κάνοντας πράξη το μήνυμα της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης».

Πρόσθεσε πως σήμερα «όλες οι Ελληνίδες και Έλληνες χαμογελάμε κάτω από τις μάσκες μας, καθώς ξεκινάει και στην πατρίδα μας το δύσκολο εγχείρημα του μαζικού εμβολιασμού του ελληνικού πληθυσμού».

Στη συνέχεια εξήγησε πως «πολιτική και πολιτειακή ηγεσία εμβολιάζομαστε πρώτοι για να δείξουμε ότι το εμβόλιο είναι αποτελεσματικό και ασφαλές. Μαζί μας θα εμβολιαστούν σήμερα οι πρώτοι υγειονομικοί, οι άνθρωποι που βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή της μάχης και τους χρωστάμε τόσα πολλά και πρέπει να είναι αυτοί οι πρώτοι που θα εμβολιαστούν όχι μόνο για να δώσουν το παράδειγμα, αλλά για να είναι οι ίδιοι ασφαλείς να επιτελούν το σπουδαίο τους καθήκον». Αναλυτικά

Σειρά πήρε ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, ένας από τους βασικούς πρωταγωνιστές της εν Ελλάδι αντιμετώπισης της πανδημίας, καθώς είναι ο επικεφαλής της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων.

«Τα εμβόλια έχουν ελεγχθεί πρώτα στο εργαστήριο και μετά σε κλινικές δοκιμές που αφορούσαν δεκάδες χιλιάδες συνανθρώπους μας και ήδη έχουν εμβολιαστεί εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι σε όλο τον κόσμο», ανέφερε μετά τον εμβολιασμό του στο νοσοκομείο «Αττικόν».

«Μαζί με τον δικό μου εμβολιασμό σήμερα ξεκινάει και ο εμβολιασμός των συναδέλφων μου, των υγειονομικών, των επαγγελματιών υγείας που στην πρώτη γραμμή εκτίθενται και αντιμετωπίζουν τον ιό, στα κέντρα υγείας, στα νοσοκομεία και στα ιατρεία τους», είπε ο κ. Τσιόδρας και «τους ευχαρίστησε όλους από βάθος καρδίας».

Έκανε δε λόγο για «ιστορική στιγμή που όλοι την περιμέναμε και επιτέλους ήρθε», τόνισε τη σημασία του εμβολιασμού, υπογραμμίζοντας όμως ότι «δεν είναι το τέλος ακόμα».

«Το τέλος θα έρθει σταδιακά με τον εμβολιασμό όλο και περισσότερων ανθρώπων. Αυτό το χρονικό διάστημα πρέπει να παραμείνουμε υπομονετικοί και να είμαστε προσεκτικοί, να προστατεύσουμε ο ένας τον άλλο με την τήρηση των γνωστών μέτρων», συμπλήρωσε.

Μαζί με τον κ. Τσιόδρα εμβολιάστηκε και η καθηγήτρια Βάνα Παπαευαγγέλου, η οποία δήλωσε συγκινημένη.

Σε ένα ωραίο ενσταντανέ, Τσιόδρας και Παπαευαγγέλου έκαναν το σήμα της νίκης.

V-Day και στην Ελλάδα: Η αντεπίθεση ξεκίνησε-1

Σειρά πήραν κατόπιν ο πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας, ο Γραμματέας του Μέρα25, Γιάνης Βαρουφάκης και η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου.

V-Day και στην Ελλάδα: Η αντεπίθεση ξεκίνησε-1

Με σημαντικό συμβολισμό ήταν και οι δύο εμβολιασμοί που ακολούθησαν: του αρχηγού ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου και του Μητροπολίτη Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου Ιερόθεου.

V-Day και στην Ελλάδα: Η αντεπίθεση ξεκίνησε-2
V-Day και στην Ελλάδα: Η αντεπίθεση ξεκίνησε-3

Ακολούθησαν σε πέντε νοσοκομεία της Αττικής οι εμβολιασμοί των πρώτων υγειονομικών: Γιατροί, νοσηλευτές και βοηθητικό προσωπικό που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή έκαναν με ενθουσιασμό το εμβόλιο και συνόδευσαν την πράξη τους κάνοντας το σήμα τη νίκης. 

V-Day και στην Ελλάδα: Η αντεπίθεση ξεκίνησε-2
V-Day και στην Ελλάδα: Η αντεπίθεση ξεκίνησε-4
V-Day και στην Ελλάδα: Η αντεπίθεση ξεκίνησε-3
V-Day και στην Ελλάδα: Η αντεπίθεση ξεκίνησε-4
V-Day και στην Ελλάδα: Η αντεπίθεση ξεκίνησε-5

Τη Δευτέρα θα εμβολιαστούν ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας και ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους. Την Τετάρτη 30 Δεκεμβρίου ο γενικός γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, ενώ στις 4 Ιανουαρίου θα εμβολιαστεί η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά.

Μέχρι τις 10 Ιανουαρίου θα εμβολιαστούν ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, και ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο κατάλογος των κρίσιμων για τη λειτουργία του κράτους και της κυβέρνησης προσώπων που θα εμβολιαστούν τις επόμενες μέρες περιλαμβάνει επιτελικά στελέχη της Γενικής Γραμματείας της Κυβέρνησης (υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, αρμόδιος για το Συντονισμό του κυβερνητικού έργου Ακης Σκέρτσος, γενικός γραμματέας του πρωθυπουργού Γρηγόρης Δημητριάδης, γενικός γραμματέας Συντονισμού Θανάσης Κοντογεωργης, ο γενικός γραμματέας Νομικών και Κοινοβουλευτικών Θεμάτων Στέλιος Κουτνατζής) καθώς και την ηγεσία του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου.

V-Day και στην Ελλάδα: Η αντεπίθεση ξεκίνησε-6

Το χρονοδιάγραμμα

Η Ελλάδα έχει ήδη παραλάβει την πρώτη μικρή παρτίδα εμβολίων από την εταιρεία Pfizer-BioΝTech, των 9.750 δόσεων. Έως τις 30 Δεκεμβρίου θα παραλάβουμε, την πρώτη μεγάλη παρτίδα εμβολίων της Pfizer 83.850 δόσεων.

Οι παραδόσεις των εμβολίων της Pfizer που αντιστοιχούν στον πληθυσμό μας, με βάση την κεντρική ευρωπαϊκή συμφωνία, είναι έως το τέλος Ιανουαρίου, 429.000 δόσεις και άλλες 333.450 δόσεις έως τέλος Φεβρουαρίου.

Μέχρι το τέλος Μαρτίου θα έχουμε παραλάβει μόνο από τη μια εταιρεία, τη Pfizer-BioNTech 1.265.550 δόσεις.

Στις δόσεις αυτές, αναμένεται να προστεθούν τον Ιανουάριο, από τη στιγμή που θα λάβουν έγκριση, και εμβόλια από την εταιρεία Moderna και την εταιρεία AstraZeneca.

Με βάση τον μέχρι στιγμής προγραμματισμό για τις παραδόσεις των δόσεων, αναμένεται η πλατφόρμα των ραντεβού να ανοίξει στο δεύτερο δεκαήμερο του Ιανουαρίου για τους εμβολιασμούς του πληθυσμού, με βάση την προτεραιοποίηση της Επιτροπής Εμβολιασμών.

Ο εμβολιασμός θα γίνεται στα οργανωμένα εμβολιαστικά κέντρα, τα οποία θα έχουν και γιατρό και νοσηλεύτρια και θα γίνεται υπό ιατρική εποπτεία.

Για τις πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες, τις ήπιες, έχει προβλεφθεί χρόνος γύρω στα 15 λεπτά και χώρος αναμονής των ατόμων που θα εμβολιαστούν.

Τη Δευτέρα αναμένεται να γίνει η διανομή εμβολίων προς τα Νοσοκομεία αναφοράς, στο Πανεπιστημιακό της Λάρισας, στο ΑΧΕΠΑ, στο Πανεπιστημιακό Ιωαννίνων και στην Πάτρα, έτσι ώστε να αρχίσουν οι εμβολιασμοί στο υγειονομικό προσωπικό των νοσοκομείων αυτών στις 29 Δεκεμβρίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή