ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

Εμβολιασμός: Πόσες δόσεις θα παραλάβει η Ελλάδα το πρώτο τρίμηνο του 2021

Εμβολιασμός: Πόσες δόσεις θα παραλάβει η Ελλάδα το πρώτο τρίμηνο του 2021

Μια μη σοβαρή αλλεργική αντίδραση, που αντιμετωπίστηκε αμέσως, προέκυψε στους 471 πρώτους εμβολιασμούς στην Ελλάδα, έως το μεσημέρι της Δευτέρας, όπως αποκάλυψε ο Μάριος Θεμιστοκλέους, γγ Πρωτοβάθμιας Φροντίδας του υπουργείου Υγείας, στο πλαίσιο της τακτικής ενημέρωσης για τον εμβολιασμό.

Το πλάνο των παραδόσεων

Ανέφερε ότι αύριο Τρίτη η χώρα παραλαμβάνει 83.850 δόσεις από την Pfizer και ανά εβδομάδα θα ακολουθήσουν οι επόμενες παραδόσεις των εμβολίων της Pfizer που αντιστοιχούν στον πληθυσμό μας.

Υπογράμμισε ότι έως τα τέλη Ιανουαρίου θα παραλάβουμε 419.250 δόσεις, τον Φεβρουάριο θα παραλάβουμε 333.450 δόσεις και έως τα τέλη Μαρτίου θα έχουμε παραλάβει 1.255.800 εκατ. δόσεις. «Αυτός ο αριθμός είναι πιθανό να αυξηθεί εάν καταλήξει η ΕΕ σε συμφωνία για επιπλέον 100 εκατομμύρια δόσεις» τόνισε.

Πρόσθεσε ότι μόλις δοθεί η έγκριση αναμένουμε παραδόσεις από την Moderna (240.000 δόσεις το πρώτο τρίμηνο) και την Astrazeneca (500.000 ως το τέλος Ιανουαρίου, 800.000 έως το Φεβρουάριου, 1,5 εκ. δόσεις τον Μάρτιο και 2,2 εκ. έως τον Απρίλιο).

Ο ίδιος είπε ότι θα λάβουμε αριθμό δόσεων και από τις εταιρείες Sanofi, Johnson & Johnson και Curevac.

Τόνισε δε ότι αναμένεται να έχουν εμβολιαστεί 85.000 άτομα ως τις τελευταίες μέρες του Ιανουαρίου.

Ο ίδιος αποκάλυψε ότι νωρίτερα σήμερα έκανε το εμβόλιο, λέγοντας ότι «αισθάνομαι υπέροχα, νιώθω ότι έκανα ένα βήμα για να δω τους γονείς μου, που έχω να τους δω από τον περασμένο Σεπτέμβριο».

Το βίντεο της συνέντευξης Τύπου

Πιστοποιητικό εμβολιασμού

Σύμφωνα με τον κ. Θεμιστοκλέους, όσοι δέχονται τη δεύτερη δόση του εμβολίου, θα μπορούν να λαμβάνουν σε ψηφιακή μορφή πιστοποιητικό εμβολιασμού, το οποίο θα μπορούν να το αξιοποιούν για προσωπική χρήση και θα περιλαμβάνει όλα τα απαραίτητα στοιχεία του εμβολιαζόμενου.

20 Ιανουαρίου

Την έναρξη των εμβολιασμών σε επίπεδο γενικού πληθυσμού στις 20 Ιανουαρίου, ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, λέγοντας ότι η ηλεκτρονική πλατφόρμα θα ανοίγει τουλάχιστον μία εβδομάδα νωρίτερα. Η εγγραφή των ενδιαφερόμεων θα γίνεται με τρεις τρόπους: Μέσω της άυλης συνταγογράφησης, μέσω της πλατφόρμας emvolio.gov.gr και μέσω φαρμακείου ή μέσω ΚΕΠ.

Όπως διευκρίνισε, ο ΑΜΚΑ είναι απαραίτητος για τον εμβολιασμό των πολιτών. Όσοι πολίτες δεν έχουν ΑΜΚΑ, θα πρέπει να καταφεύγουν στα κατά τόπου ΚΕΠ για να προχωρούν στην άμεση έκδοσή του.

Εμβόλια και στην περιφέρεια

Τόνισε ότι ο εμβολιασμός συνεχίζεται σε πέντε μεγάλα νοσοκομεία Αθηνάς, ενώ από αύριο αρχίζει και σε τέσσερα της περιφέρειας.

Θα εμβολιαστούν υγειονομικοί στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης ΑΧΕΠΑ, στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Πατρών, στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας και στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων.

Στο ΠΓΝ Ιωαννίνων θα εμβολιαστεί ο Υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, στο ΠΓΝ Πατρών η Υφυπουργός Υγείας, Ζωή Ράπτη, στο ΠΓΝΘ ΑΧΕΠΑ ο Γενικός Γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας, Γιάννης Κωτσιόπουλος και στο ΠΓΝ Λάρισας ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Υγείας, Παναγιώτης Πρεζεράκος.

Εμβολιασμός: Πόσες δόσεις θα παραλάβει η Ελλάδα το πρώτο τρίμηνο του 2021-1

Τα τρία κριτήρια προτεραιοποίησης

«Μέρα γιορτής», χαρακτήρισε την χθεσινή έναρξη των εμβολιασμών στην Ελλάδα η Μαρία Θεοδωρίδου, πρόεδρος της εθνικής επιτροπής εμβολιασμών. Η ίδια, η οποία εμβολιάστηκε χθες, δήλωσε ότι ένιωσε συγκίνηση, χαρά και ηθική ικανοποίηση.

Ξεκαθάρισε ότι οι ποσότητες των εμβολίων που θα φτάσουν στη χώρα μας θα αυξάνονται σταδιακά και ότι η ιεράρχηση όσων θα εμβολιαστούν βασίζεται σε διεθνείς οδηγίες με όρους «διαφάνειας».

Έδωσε τα κριτήρια προτεραιοποίησης για τον εμβολιασμό, λέγοντας ότι προηγούνται οι ομάδες με αυξημένο κίνδυνο νόσησης (ηλικιωμένοι, ευπαθείς ομάδες), οι ομάδες με αυξημένο κίνδυνο λόγω έκθεσης στον ιό (γιατροί, νοσηλευτές) και οι ομάδες ανθρώπων που βρίσκονται σε ειδικές δομές, σε δομές αποκατάστασης, καθώς και οι χρονίως πάσχοντες.

Η ίδια τόνισε ότι ψηλά στη σειρά προτεραιότητας μπήκαν «οι λίγοι, αλλά απαραίτητοι για την λειτουργία του κράτους», για τους οποίους -όπως είπε- είναι αριθμός «μικρότερος από 50».

Εμβολιασμός: Πόσες δόσεις θα παραλάβει η Ελλάδα το πρώτο τρίμηνο του 2021-2

Τόνισε δε ότι δεν περιλαμβάνονται άτομα ηλικίας κάτω των 18 ετών, δεν υπάρχουν μελέτες για παιδιά κάτω των 18, η νόσηση σε αυτές τις ηλικίες είναι σπάνια.

Σχετικά με τις αλλεργίες, η κ. Θεοδωρίδου επισήμανε ότι «οι αλλεργίες για τα εμβόλια είναι εξαιρετικά σπάνιες». Επίσης, σχετικά με τις συνήθεις αλλεργίες, όπως σε τρόφιμα, διευκρίνισε ότι «αυτές οι αλλεργικές αντιδράσεις δεν αποτελούν αντένδειξη για τον εμβολιασμό».

Μέσα στα εμβολιαστικά κέντρα «υπάρχει προετοιμασία για την άμεση αντιμετώπιση όποιας αλλεργικής αντίδρασης» ήπιας έως και πιο σοβαρής, είπε. Μόνο «αναφυλακτικές αντιδράσεις, πιο σοβαρές που οδηγούν ένα άτομα στο νοσοκομείο» μπορεί να χρειάζονται πριν τον εμβολιασμό και τη γνώμη του γιατρού ή του αλλεργιολόγου.

Κατέληξε λέγοντας ότι το εμβόλιο θα αποτελέσει «ασπίδα μας κατά του ιού και το κύριο όπλο μας κατά της πανδημίας».

Εμβολιασμός: Πόσες δόσεις θα παραλάβει η Ελλάδα το πρώτο τρίμηνο του 2021-1

Τα κρούσματα

Σε 476 ανέρχονται τα νέα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα το τελευταίο 24ωρο, σύμφωνα με την ενημέρωση του ΕΟΔΥ. Κατά το ίδιο διάστημα, κατεγράφησαν 66 θάνατοι, με τον αριθμό των νεκρών από την εμφάνιση της πανδημίας να φτάνει τους 4.672. Παράλληλα, σε 467 ανέρχονται οι διασωληνωμένοι ασθενείς στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. 

Αναλυτικά η ανακοίνωση

«Σήμερα ανακοινώνουμε 476 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 8 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 135931, εκ των οποίων το 52.4% άνδρες.

5356 (3.9%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 40165 (29.5%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

467 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 ετών. 146 (31.3%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 80.5%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 862 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 66 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 4672 θανάτους συνολικά στη χώρα. 1899 (40.6%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 95.4% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω».