Ξεκίνησε ο εμβολιασμός στα Ιωάννινα

Ξεκίνησε ο εμβολιασμός στα Ιωάννινα

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με τον υφυπουργό Υγείας Βασίλη Κοντοζαμάνη ξεκίνησε στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων στις 8:30 το πρωί ο εμβολιασμός κατά της COVID-19.

Αμέσως μετά εμβολιάστηκαν ο καθηγητής Παθολογίας Χαράλαμπος Μηλιώνης και η αναπληρώτρια καθηγήτρια Παθολογίας Σταυρούλα Τσιάρα.

Οι δύο καθηγητές σε δηλώσεις τους εξέφρασαν την ικανοποίηση και την αισιοδοξία τους για την εξέλιξη στη μάχη κατά του κορωνοϊού, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Χαρακτήρισαν δε σημαντική την ημέρα σημαντική στη μεγάλη προσπάθεια για να νικηθεί ο θανατηφόρος ιός και τόνισαν πως το εμβόλιο είναι ασφαλές.

Ωστόσο, υπογράμμισαν πως δεν πρέπει να υπάρξει εφησυχασμός, καθώς ο ιός βρίσκεται ακόμη στην κοινότητα και πρέπει να τηρούνται τα μέτρα ατομικής προστασίας.

Στην Αθήνα η ειδική πτήση με 83.850 δόσεις του εμβολίου

Νωρίτερα, έφθασε στην Ελλάδα η πρώτη μεγάλη παρτίδα 83.850 δόσεων του εμβολίου των Pfizer/BioNTech με ειδική πτήση που προσγειώθηκε στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό της κυβέρνησης τα εμβόλια θα κατανεμηθούν στα πέντε κεντρικά αποθηκευτικά σημεία και από εκεί θα γίνει η διανομή στα εμβολιαστικά κέντρα. 

Όπως τόνισε ο γενικός γραμματεάς Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους έως τα τέλη Ιανουαρίου η χώρα θα παραλάβει 419.250 δόσεις, τον Φεβρουάριο ακόμη 333.450 δόσεις και έως τα τέλη Μαρτίου θα έχουμε παραλάβει συνολικά 1.255.800 εκατ. δόσεις. Ο ίδιος επεσήμανε ότι έως τις τελευταίες μέρες του Ιανουαρίου αναμένεται να έχουν εμβολιαστεί 85.000 άτομα.

Παράλληλα, το πρώτο τρίμηνο του 2021 η Ελλάδα θα παραλάβει 240.000 δόσεις από το εμβόλιο της Moderna, υπό την προϋπόθεση ότι θα λάβει έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων.

Στο ίδιο πλαίσιο, η χώρα μας θα περιμένει 500.000 δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca στα τέλη Ιανουαρίου και θα ακολουθήσουν 800.000 στα τέλη Φεβρουαρίου, 1.500.000 στα τέλη Μαρτίου και 2.200.000 δόσεις τον Απρίλιο. Επιπλέον θα λάβουμε αριθμό δόσεων και από τις εταιρείες Sanofi, Johnson & Johnson και Curevac.

Με βάση τον μέχρι στιγμής προγραμματισμό για τις παραδόσεις των δόσεων, αναμένεται η πλατφόρμα των ραντεβού να ανοίξει στο δεύτερο δεκαήμερο του Ιανουαρίου για τους εμβολιασμούς του πληθυσμού, με βάση την προτεραιοποίηση της Επιτροπής Εμβολιασμών.

Συγκεκριμένα, η ηλεκτρονική πλατφόρμα για τον εμβολιασμό του γενικού πληθυσμού που θα ξεκινήσει στις 20 Ιανουαρίου θα ανοίξει τουλάχιστον μία εβδομάδα νωρίτερα, ενώ το «ραντεβού» για το εμβόλιο θα γίνεται με τρεις τρόπους:

  • Μέσω της άυλης συνταγογράφησης
  • Μέσω της πλατφόρμας emvolio.gov.gr
  • Mέσω φαρμακείου ή ΚΕΠ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή