Σύγκλητος Παντείου: «Οχι» στην αστυνόμευση των ΑΕΙ

Σύγκλητος Παντείου: «Οχι» στην αστυνόμευση των ΑΕΙ

Η Σύγκλητος του Παντείου Πανεπιστημίου είναι αρνητική στα μέτρα για την ασφάλεια

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ευθέως αρνητική είναι η Σύγκλητος του Παντείου Πανεπιστημίου στα μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση για την ασφάλεια στα ΑΕΙ, η πρώτη Σύγκλητος κεντρικού ΑΕΙ της Αθήνας που τοποθετείται επί των μέτρων. 

Η απόφαση του ανώτατου ακαδημαϊκού οργάνου του Παντείου βάλλει κατά της θεσμοθέτησης Ομάδας Προστασίας του Πανεπιστημιακού Ιδρύματος, όπως λέγεται το Σώμα που θα ιδρυθεί και θα αποτελείται από εκπαιδευμένους αστυνομικούς της ΕΛ.ΑΣ. υπό τις εντολές του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Η Σύγκλητος συσχετίζει αρνητικά την παρουσία των αστυνομικών εντός του ΑΕΙ με την ελεύθερη αναζήτηση της γνώσης που συντελείται στα ιδρύματα.  

Ειδικότερα, η Σύγκλητος αναφέρει ότι «η παρουσία δυνάμεων αστυνόμευσης μέσα στο πανεπιστήμιο δημιουργεί εντάσεις στην ακαδημαϊκή κοινότητα, που λειτουργεί σε περιβάλλον αυτοδιοίκητου και είναι η μόνη που μπορεί να εγγυηθεί την ελευθερία του λόγου και της επιστήμης. Οι διακινδυνεύσεις εντός των πανεπιστημιακών χώρων αποτελούν μέριμνα τόσο των πανεπιστημιακών αρχών όσο και της πολιτείας και αφορούν σωρεία θεμάτων που σχετίζονται με τα ζητήματα πολιτικής προστασίας. 

Η μέριμνα αυτή οφείλει να είναι μακροχρόνια, σχεδιασμένη αναλυτικά σε συνάρτηση με τα προβλήματα και τα κτίρια κάθε πανεπιστημίου και υπό την καθοδήγηση των ακαδημαϊκών αρχών. Το πανεπιστήμιο είναι –και οφείλει να είναι– από τη φύση του ένας χώρος ελεύθερης συζήτησης και αντιπαράθεσης, χωρίς τους περιορισμούς και τις απαγορεύσεις που, καλώς ή κακώς, υπάρχουν σε άλλους δημόσιους χώρους. 

Η ελεύθερη αναζήτηση της γνώσης εμπεριέχει και την αντιπαράθεση –πολλές φορές αντισυμβατική– μέσα σε καλώς εννοούμενα πλαίσια, αλλά και με σεβασμό στην ακαδημαϊκή κουλτούρα. Η αμφισβήτηση που συνοδεύει την αναζήτηση της γνώσης δεν συμβιβάζεται με τη μόνιμη παρουσία δυνάμεων καταστολής». Μιλώντας χθες στην «Κ» η πρύτανις του Παντείου, Χριστίνα Κουλούρη, σημείωσε ότι «η ακαδημαϊκή κουλτούρα έχει διαφορετικά κριτήρια σε σχέση με αυτά που μπορεί να έχει μια ομάδα αστυνομικών εγκατεστημένη στο ίδρυμα. Για παράδειγμα, πώς θα αξιολογήσει ένας αστυνομικός την ανάρτηση ενός πανό μέσα στο ίδρυμα από μια ομάδα φοιτητών;»

Σύμφωνα με τους συγκλητικούς, η φύλαξη πρέπει να ανατεθεί αποκλειστικά σε προσωπικό το οποίο θα λογοδοτεί και θα εποπτεύεται από τη Σύγκλητο και τις πρυτανικές αρχές. Επίσης, οι συγκλητικοί δηλώνουν ότι «το Πάντειο Πανεπιστήμιο έχει εντάξει στον εσωτερικό κανονισμό πειθαρχικές διατάξεις και αντίστοιχες κυρώσεις για την πρόληψη και αποτροπή τυχόν παραβατικών φαινομένων». 

Τα πανεπιστημιακά συγγράμματα

Διαμαρτυρίες για καθυστερήσεις στη διανομή στους φοιτητές (π.χ. από το Δημοκρίτειο Θράκης) των πανεπιστημιακών συγγραμμάτων, ενώ οι εξετάσεις ξεκινούν μέσα στον Ιανουάριο. Σε κοινοβουλευτική ερώτησή τους για το θέμα, 36 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζουν «πως ενώ τα ΑΕΙ λειτουργούν αποκλειστικά με τηλεκπαίδευση και οι ακαδημαϊκές βιβλιοθήκες είναι κλειστές, το υπ. Παιδείας έθεσε ως καταληκτική ημερομηνία παράδοσης των συγγραμμάτων την 11η Ιανουαρίου 2021. Δηλαδή, την ημέρα που ξεκινάει η εξεταστική περίοδος σε πολλά ΑΕΙ». Από την πλευρά του, το υπουργείο ανέφερε ότι η καταληκτική ημερομηνία ορίστηκε νωρίτερα από ποτέ, υπενθυμίζοντας ότι η προηγούμενη ηγεσία την είχε ορίσει στις 8/2/2019.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή