Στο «μικροσκόπιο» η σεισμική δραστηριότητα στον Κορινθιακό

Στο «μικροσκόπιο» η σεισμική δραστηριότητα στον Κορινθιακό

1' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σεισμική δράση καταγράφεται τις τελευταίες οκτώ ημέρες στο ρήγμα του Μαραθιά Φωκίδας, που βρίσκεται στη βόρεια ακτή του δυτικού Κορινθιακού κόλπου», σύμφωνα με τον Αθανάσιο Γκανά, διευθυντή ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Όπως εξηγεί, «πρόκειται για μία, προς το παρόν, κανονική ακολουθία, η οποία ξεκίνησε το απόγευμα της 23ης Δεκεμβρίου με το σεισμό των 4,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και μέχρι τώρα έχουν ακολουθήσει περισσότεροι από 360 σεισμοί, με μεγέθη οι περισσότεροι έως και 3 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ και σε βάθος από 7 έως 11 χιλιόμετρα.

Όσον αφορά τον σεισμό που σημειώθηκε σήμερα τα ξημερώματα, με μέγεθος 4,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, ο Αθανάσιος Γκανάς αναφέρει ότι πρόκειται για μετασεισμό της δόνησης της 23ης Δεκεμβρίου.

Σχετικά με την εξέλιξη του φαινομένου, ο Αθανάσιος Γκανάς δηλώνει επιφυλακτικός και λέει ότι χρειάζεται παρακολούθηση.

Πάντως, κρίνει ως θετικό το γεγονός ότι δεν καταγράφεται διασπορά της σεισμικότητας σε άλλα γειτονικά ρήγματα, είτε δυτικά προς την περιοχή της Ναυπάκτου, είτε νότια προς την περιοχή του Αιγίου, αφού όπως επισημαίνει, η σεισμικότητα είναι εντοπισμένη στο γνωστό ρήγμα του Μαραθιά.

Περιγράφοντας το συγκεκριμένο ρήγμα, λέει ότι είναι παράλληλο με την ακτογραμμή, περνάει από την περιοχή του Μαραθιά και συνεχίζει προς την περιοχή της Σεργούλας, πάνω στην παραλία.

Σχετικά με την σεισμική δόνηση που καταγράφηκε τα ξημερώματα της 23ης Δεκεμβρίου οκτώ χιλιόμετρα δυτικά της Ναυπάκτου, ο Αθανάσιος Γκανάς λέει ότι δεν έχει σχέση με την ενεργοποίηση του ρήματος του Μαραθιά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή