ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥΠΟΛΗ ΖΩΓΡΑΦΟΥ

Τι έδειξε η έρευνα της ΕΛ.ΑΣ. στις φοιτητικές εστίες

Τι έδειξε η έρευνα της ΕΛ.ΑΣ. στις φοιτητικές εστίες

Εφοδο στις φοιτητικές εστίες της Πανεπιστημιούπολης του Ζωγράφου πραγματοποίησε χθες το πρωί η ΕΛ.ΑΣ. Αφορμή υπήρξαν καταγγελίες της διοίκησης, σύμφωνα με τις οποίες άτομα εκτός του πανεπιστημίου έχουν προχωρήσει σε κατάληψη χώρων εντός των εστιών, όπως για παράδειγμα του γυμναστηρίου και των αποθηκών. 

Η αστυνομική επιχείρηση ξεκίνησε στις 6 το πρωί υπό τον συντονισμό της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής και τη συμμετοχή αστυνομικών από τις ομάδες ΔΡΑΣΗ, ΟΠΚΕ καθώς και στελεχών της Κρατικής Ασφάλειας και της Δίωξης Ναρκωτικών. Χρησιμοποιήθηκε ακόμα ένα από τα drones της ΕΛ.ΑΣ. Ερευνήθηκαν συνολικά 28 κοινόχρηστοι χώροι και δωμάτια εντός των εστιών, για τα οποία οι αστυνομικοί είχαν πληροφορίες ότι υπήρχαν κρυμμένα ναρκωτικά. Κατά την επιχείρηση συνελήφθησαν 6 άτομα, πέντε Ελληνες και μια κοπέλα από την Αλβανία. Παρότι όλοι πλην ενός δεν ήταν φοιτητές, επιβεβαιώθηκε ότι είχαν πράγματι καταλάβει και έμεναν παράνομα στον χώρο του γυμναστηρίου. Οι αστυνομικοί βρήκαν πέντε ξύλινα καδρόνια, μια αντιασφυξιογόνο μάσκα, τηλέφωνα και υπολογιστές καθώς και μια αστυνομική ταυτότητα. Τα ψηφιακά πειστήρια κατασχέθηκαν και θα σταλούν στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών για περαιτέρω έρευνα. Οι συλληφθέντες αρνήθηκαν να δώσουν δακτυλικά αποτυπώματα. Περιγράφονται από τους αστυνομικούς ως αναρχικοί, ενώ φέρονται να έχουν συμμετοχή σε δράσεις και κινητοποιήσεις του αντιεξουσιαστικού χώρου. Ταυτόχρονα, αστυνομικοί της Δίωξης πραγματοποίησαν έρευνες σε δέκα δωμάτια της εστίας σε αναζήτηση ναρκωτικών. Βρήκαν μικρές ποσότητες χασίς, κεταμίνης και MDMA (σ.σ. πρόκειται για συνθετικό ναρκωτικό) και συνέλαβαν για κατοχή δύο Ελληνες. Ούτε αυτοί ήταν φοιτητές.

Χθες το απόγευμα άτομα του αναρχικού χώρου απηύθυναν μέσω του Athens Indymedia κάλεσμα για συνέλευση εντός των φοιτητικών εστιών ως απάντηση στην επιχείρηση της Ελληνικής Αστυνομίας. Είναι η δεύτερη φορά σε διάστημα 40 ημερών κατά το οποίο η ΕΛ.ΑΣ. πραγματοποιεί επιχείρηση σε πανεπιστημιακό χώρο. Το μεσημέρι της 13ης Νοεμβρίου, παραμονές της επετείου για την εξέγερση του Πολυτεχνείου, δυνάμεις των ΜΑΤ είχαν μπει στον χώρο της Πολυτεχνειούπολης και συλλάβει 24 άτομα που είχαν προχωρήσει σε κατάληψη της πρυτανείας. Παρόμοια επιχείρηση είχε γίνει και στο ιστορικό κτίριο του ΕΜΠ στην οδό Πατησίων.