Μειώθηκαν οι βανδαλισμοί θρησκευτικών χώρων

Μειώθηκαν οι βανδαλισμοί θρησκευτικών χώρων

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι βανδαλισμοί εις βάρος χώρων θρησκευτικής σημασίας στην Ελλάδα μειώθηκαν το 2019 σε σύγκριση με το 2018. Αυτό καταδεικνύεται από την ετήσια «Εκθεση για τα περιστατικά εις βάρος χώρων θρησκευτικής σημασίας στην Ελλάδα», η οποία δημοσιοποιήθηκε χθες. Συνολικά κατεγράφησαν 524 περιστατικά, έναντι 590 το 2018. Η πλειονότητα των βανδαλισμών κατά χώρων της Ορθόδοξης Εκκλησίας είναι ή κλοπές ή επιθέσεις για διάφορους άλλους λόγους. Μάλιστα, υπήρξε μικρή ποσοστιαία αύξηση των βανδαλισμών κατά ορθοδόξων χώρων λατρείας. 

Ειδικότερα, τα 524 περιστατικά κατανέμονται ανά θρήσκευμα ως εξής:

• Χριστιανισμός: 514 περιστατικά πάσης φύσεως (βανδαλισμοί, διαρρήξεις, κλοπές, ιεροσυλίες, νεκροσυλίες, ληστείες, τοποθετήσεις εκρηκτικών μηχανισμών και λοιπές βεβηλώσεις). Εξ αυτών 504 περιστατικά αφορούν την Ορθόδοξη Εκκλησία (96% του συνόλου), τρία την Καθολική Εκκλησία (0,5%), επίσης τρία περιστατικά αφορούν τους Γνησίους Ορθοδόξους Χριστιανούς (ΓΟΧ) (0,5%), και τέσσερα περιστατικά αφορούν τους Χριστιανούς Μάρτυρες του Ιεχωβά (0,76%),

• Ιουδαϊσμός: πέντε περιστατικά ρατσιστικού/αντισημιτικού χαρακτήρα (0,95%).

• Μουσουλμανισμός: πέντε περιστατικά (0,95%).

Μειώθηκαν οι βανδαλισμοί θρησκευτικών χώρων-1

«Με την ετήσια έκδοση της Εκθεσης, η Ελλάδα αποδεικνύει ότι έχει την τεχνογνωσία και την πολιτική βούληση να συγκεντρώνει και να παρέχει αξιόπιστα και έγκυρα στοιχεία που είναι απαραίτητα για την ορθή απεικόνιση και κατανόηση της πραγματικότητας και τη συνακόλουθη εκπόνηση πολιτικών. Τα δεδομένα (και ιδίως τα επιμέρους ποιοτικά χαρακτηριστικά των περιστατικών) επιβεβαιώνουν ότι η Ελλάδα, έως τώρα, διατηρεί τη θρησκευτική ειρήνη και αποφεύγει τις αντιπαραθέσεις θρησκευτικού χαρακτήρα», αναφέρει στο προλογικό του σημείωμα ο γενικός γραμματέας Θρησκευμάτων κ. Γεώργιος Καλαντζής. 

Οι λόγοι αυτής της επιτυχίας συναρτώνται και με τη γενικότερη οικονομική και κοινωνική κατάσταση της Ελλάδας. «Ομως είναι βέβαιο ότι εξέχουσα θέση κατέχει η γενικότερη λογική σεβασμού προς το θρησκεύεσθαι που διέπει το Σύνταγμα και τον πολιτισμό της χώρας μας. Θρησκευτική ελευθερία χωρίς σεβασμό στο θρησκεύεσθαι δεν υφίσταται επί της ουσίας αλλά μόνο κατ’ όνομα», όπως υποστηρίζει ο κ. Καλαντζής, τονίζοντας: «Ο καλύτερος τρόπος για να διασφαλίσουμε τη θρησκευτική ειρήνη και να αποφύγουμε αντιπαραθέσεις θρησκευτικού χαρακτήρα, είναι η ανάπτυξη του διαλόγου μεταξύ θρησκευτικών κοινοτήτων με στόχο την αλληλογνωριμία και τον σεβασμό. Ο φανατισμός και η μισαλλοδοξία που αποτελούν εχθρό της δημοκρατίας και της ειρήνης βασίζονται στην άγνοια, την ημιμάθεια και την αναπαράσταση του “άλλου” ως μιας απειλής που πρέπει να εξοντωθεί. Ας προσπαθήσουμε, λοιπόν, να κάνουμε αυτόν τον “άλλο”, έναν φίλο. Και ο μόνος τρόπος για να γίνει αυτό, είναι ο διάλογος, η ενημέρωση 
και η εκπαίδευση».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή