Κορωνοϊός: Επίκεντρο και βαρόμετρο για αποφάσεις η Αττική

Κορωνοϊός: Επίκεντρο και βαρόμετρο για αποφάσεις η Αττική

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη θέση της Αττικής στο επίκεντρο του επιδημιολογικού χάρτη της χώρας επιβεβαίωσαν τα αριθμητικά δεδομένα του ΕΟΔΥ την Πρωτοχρονιά, με την περιφέρεια της πρωτεύουσας να διατηρεί τα αρνητικά πρωτεία στα νέα κρούσματα, καταγράφοντας τα 210 από τα συνολικά 597 περιστατικά του τελευταίου 24ωρου. 

Χαρακτηριστική ήταν, άλλωστε, και η τοποθέτηση του καθηγητή και μέλους της επιτροπής των λοιμωξιολόγων, Χαράλαμπου Γώγου, ο οποίος, μιλώντας το βράδυ της Παρασκευής στον ΣΚΑΪ, έκανε λόγο για «σταθεροποίηση και όχι βελτίωση» της εικόνας, κρούοντας, παράλληλα τον κώδωνα του κινδύνου. 

«Αν στην Αττική συμβεί μια έξαρση κρουσμάτων θα έχουμε πάρα πολύ μεγάλες δυσκολίες. Πρόκειται για μια περιοχή στην οποία έχουμε στραμμένο το βλέμμα και η προσοχή μας είναι τεταμένη», σημείωσε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι το λεκανοπέδιο είναι «από τις βασικές περιοχές που θα δούμε για να πάρουμε αποφάσεις».

Για τα σχολεία

Ο κ. Γώγος αναφέρθηκε και στη συνεδρίαση που θα έχει την Δευτέρα η επιτροπή και το άνοιγμα των σχολίων, τονίζοντας πως είναι επιθυμία όλων να ανοίξουν τα σχολεία αλλά να είναι και ασφαλής αυτή η διαδικασία δηλαδή να υπάρχουν δεδομένα ότι όλα θα πάνε καλά.

Υπογράμμισε επίσης ότι αν τα πράγματα δεν επιβαρυνθούν περαιτέρω και δεν υπάρχει αύξηση της κινητικότητας θα μπορούμε να δούμε τουλάχιστον άνοιγμα των δημοτικών από τις 11 Ιανουαρίου, αλλά επειδή το άνοιγμα θα είναι οριζόντιο πρέπει να εξεταστούν και οι «δύσκολες» περιοχές όπως η Κοζάνη

«Τη Δευτέρα θα έχουμε δεδομένα από τον εορτασμό των Χριστουγέννων. Θα έχουν περάσει 10 ημέρες από τότε άρα θα ξέρουμε πως οι συμπεριφορές μας και η κινητικότητα εκείνες τις ημέρες αντανακλούν την επιδημιολογική καμπύλη που υπάρχει και επίσης θα υπάρχουν και δεδομένα από τα νοσοκομεία», επισήμανε, μεταξύ άλλων, ενώ για τα καταστήματα ανέφερε ότι θα πρέπει να δούμε μια σταθερή μείωση, εφόσον έχουμε πραγματική αποφόρτιση του συστήματος.

Ο κ. Γώγος εξέφρασε, επιπλέον, την αισιοδοξία ότι «θα μπορούσαμε σε έναν χρόνο να βγάλουμε τις μάσκες από την άποψη ότι οι εμβολιασμοί θα γενικευτούν, θα υπάρχουν πολλές πλατφόρμες ώστε να διατεθούν, και μέχρι τότε θα έχουμε μεγάλο αριθμό εμβολίων για να εμβολιάσουμε μεγάλο αριθμό πληθυσμού και να περάσουμε σε μια νόσο που θα έχει τα επιδημικά χαρακτηριστικά μια λοίμωξης τύπου γρίπης». Εννοείται ότι θα παίρνονται μέτρα όπου και όποτε χρειάζεται, πρόσθεσε.

Ο ίδιος επεσήμανε ότι φέτος κερδίσαμε ένα στοίχημα, την ταχεία αναπαραγωγή εμβολίων που ήταν η μόνη λύση στην πανδημία και καταφέραμε να έχουμε σε ένα χρόνο εμβόλια ασφαλή και αποτελεσματικά και μάλιστα από πολλές πλατφόρμες παράλληλα. 

Σαρωτικοί έλεγχοι την παραμονή της Πρωτοχρονιάς 

Οσον αφορά τον αριθμητικό απολογισμός των μέτρων που εφαρμόστηκαν την Παραμονή της Πρωτοχρονιάς, σε συνολικά 85.150 ελέγχους για την τήρηση των περιοριστικών μετρων προχώρησαν οι αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες (ΕΛ.ΑΣ., Λιμενικό Σώμα, ΔΙΜΕΑ, Δημοτική Αστυνομία, Σ.ΕΠ.Ε. και Ε.Α.Δ.). 

Όπως γνωστοποίησε η Εθνική Αρχή Διαφάνειας, διαπιστώθηκαν 1.683 περιπτώσεις παραβίασης των μέτρων επιδημιολογικού συναγερμού, επιβλήθηκαν πρόστιμα ύψους 527.050 ευρώ, ενώ πέντε επιχειρήσεις υποχρεώθηκαν να αναστείλουν τη λειτουργία τους για διάστημα 15 ημερών. 

Από τους 85.150 ελέγχους, οι 77.940 πραγματοποιήθηκαν από την Ελληνική Αστυνομία. Οι κυριότερες παραβάσεις, δε, αφορούσαν μη χρήση μάσκας, μη τήρηση ειδικών όρων λειτουργίας των επιχειρήσεων και μη νόμιμη μετακίνηση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή