Κρίσιμο δεκαήμερο, ανησυχία για την Αττική

Κρίσιμο δεκαήμερο, ανησυχία για την Αττική

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με τη χώρα να έχει εισέλθει από σήμερα το πρωί εκ νέου σε αυστηρό lockdown, οι υγειονομικές αρχές αναμένουν τα δεδομένα του προσεχούς δεκαημέρου, προκειμένου να σχηματιστεί μια πληρέστερη εικόνα για τον χάρτη του κορωνοιού στη χώρα, αλλά και το αποτύπωμα της εορταστικής περιόδου στους επιδημιολογικούς δείκτες.

Υπό αυτό το σκεπτικό, άλλωστε, ελήφθη και η χθεσινή απόφαση για σκληρό «λουκέτο» μέχρι τις 11 Ιανουαρίου, όποτε η κυβέρνηση έχει θέσει το ορόσημο του ανοίγματος των σχολείων.

Παράλληλα, ένας παράγοντας που δυσχεραίνει τις σκέψεις για χαλάρωση των μέτρων, είναι και η σταθερά υψηλή πίεση στις ΜΕΘ της χώρας, με τον αριθμό των διασωληνωμένων ασθενών να μην πέφτει κάτω από τους 400, παρά τη σχετική αποκλιμάκωση του δείκτη των κρουσμάτων. 

Ενδεικτική των παραπάνω, άλλωστε, ήταν και η τοποθέτηση του καθηγητή Νίκου Σύψα (ΣΚΑΪ) το πρωί της Κυριακής, ο οποίος, μεταξύ άλλων, ανέφερε πως «φοβόμαστε ότι τις τελευταίες 15 ημέρες υπήρξε μια τεράστια διασπορά στην ελληνική κοινωνία και ιδίως φοβόμαστε για το τι γίνεται στο λεκανοπέδιο της Αττικής».

«Ξέρετε ότι όταν ένας διασπείρεται διασπείρεται βουβά. Δεν καταλαβαίνουμε τίποτα, είναι κάτω από τα ραντάρ της επιδημιολογίας, κι ό,τι βλέπουμε το βλέπουμε 15 μέρες μετά. Φοβόμαστε λοιπόν τις επόμενες ήμερες τι θα δούμε στα μέσα Ιανουαρίου, αν όντως έχει υπάρξει μεγάλη διασπορά υπάρχει κίνδυνος επιδημικής έκρηξης και το μεγάλο ερώτημα είναι πώς θα την αντιμετωπίσουμε», πρόσθεσε ο κ. Σύψας υπογραμμίζοντας ότι «δέκα μέρες μετά την Πρωτοχρονιά θα έχουμε πολύ καλύτερη εικόνα για το τι γίνεται στην Ελλάδα και ιδίως τι γίνεται στο λεκανοπέδιο».

Ο ίδιος αναφέρθηκε και στο ζήτημα των σχολείων, σημειώνοντας, μεταξύ άλλων, πως «δεν θέλουμε να εισηγηθούμε το άνοιγμα σχολείων και να πούμε μετά από μια εβδομάδα τώρα τα ξανακλείνουμε, αυτό είναι το χειρότερο δυνατό σενάριο θέλουμε να ανοίξουν τα σχολεία με ασφάλεια και συνεχώς».

«Η εισήγηση μας για τα σχολεία θα στηρίζεται στα τελευταία επιδημιολογικά δεδομένα, ήδη η υπουργός μάς έχει παρουσιάσει πολύ κάλο σχέδιο για το πώς θα ανοίξουν τα σχολεία με ασφάλεια, και μας διευκολύνει που κλείνουν οι υπόλοιπες δραστηριότητες, γιατί προτεραιότητα να ανοίξουν τα σχολεία. Αλλά έχουμε μια σχετική πολύ αργή αποκλιμάκωση θα συζητήσουμε τουλάχιστον να ανοίξουν τα δημοτικά που είναι χαμηλότερου κινδύνου», πρόσθεσε επίσης.

Από την πλευρά του, πάντως, νωρίτερα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε ότι στις 11 Ιανουαρίου θα ανοίξουν τα σχολεία όλων των βαθμίδων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή