Ανοίγουν στις 11/1 δημοτικά και νηπιαγωγεία

Ανοίγουν στις 11/1 δημοτικά και νηπιαγωγεία

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την επαναλειτουργία των νηπιαγωγείων και των δημοτικών σχολείων, από την προσεχή Δευτέρα 11 Ιανουαρίου, αποφάσισε το υπουργείο Παιδείας κατόπιν της εισήγησης της επιτροπής εμπειρογνωμόνων για τον νέο κορωνοϊό. Θα υπάρξει πρόβλεψη για κλιμακωτό ωράριο προσέλευσης και αναχώρησης από το σχολείο για τους μαθητές, προκειμένου να αποφευχθεί ο συγχρωτισμός γονέων και κηδεμόνων που συνοδεύουν τα παιδιά. Επιπλέον, προβλέπεται και η διενέργεια δωρεάν τεστ σε εκπαιδευτικούς σε εθελοντική βάση. Από την Παρασκευή 8 Ιανουαρίου ξεκινάει η εξ αποστάσεως εκπαίδευση για τους μαθητές γυμνασίου και λυκείου, η επιστροφή των οποίων στις εκπαιδευτικές αίθουσες θα εξεταστεί το επόμενο διάστημα, με προτεραιότητα τους μαθητές της Γ΄ Λυκείου. Σύμφωνα πάντως με το υπουργείο Παιδείας, εντός της εβδομάδας θα ανακοινωθεί μείωση στην ύλη των πανελλαδικώς εξεταζόμενων μαθημάτων της Γ΄ Λυκείου.

Οι επιστήμονες επιχειρούν το άνοιγμα των σχολείων να γίνει με πολύ προσεκτικά βήματα, με δεδομένο ότι σε αυτή τη φάση η επιδημιολογική εικόνα της χώρας παραμένει ιδιαιτέρως εύθραυστη. Από τη μια, οι καιρικές συνθήκες που ευνοούν τη μετάδοση του ιού, η χαλάρωση στην εφαρμογή των μέτρων λόγω των εορτών και η μεγάλη κινητικότητα του πληθυσμού που παρατηρήθηκε το προηγούμενο διάστημα και, από την άλλη, το σύστημα υγείας, που παραμένει υπό την πίεση του κορωνοϊού, δημιουργούν ένα πολύ επικίνδυνο συνδυασμό που μπορεί να οδηγήσει σε νέα έξαρση της πανδημίας. Υπενθυμίζεται ότι οι ειδικοί περιμένουν προς το τέλος αυτής της εβδομάδας να δουν στα επιδημιολογικά δεδομένα το αποτύπωμα της συμπεριφοράς των πολιτών τις ημέρες των Χριστουγέννων. Αντίστοιχα, στα μέσα του μήνα αναμένεται να φανεί η επιβάρυνση που επέφερε στη χώρα η οποιαδήποτε χαλάρωση της Πρωτοχρονιάς.

Και όλα αυτά σε μια περίοδο που εντοπίστηκε και στη χώρα μας, και συγκεκριμένα σε ταξιδιώτες από το Ηνωμένο Βασίλειο, το νέο μεταλλαγμένο στέλεχος του κορωνοϊού, το οποίο έχει αναφερθεί, χωρίς ωστόσο σύμφωνα με τους επιστήμονες να έχει ακόμα τεκμηριωθεί πλήρως, ότι είναι πιο μεταδοτικό. Οι τέσσερις ταξιδιώτες που φέρουν το νέο στέλεχος του κορωνοϊού έφτασαν στη χώρα μας την προπαραμονή της Πρωτοχρονιάς και παραμένουν σε ξενοδοχείο καραντίνας των νοτίων προαστίων. Μόλις συμπληρωθούν οι ημέρες καραντίνας, θα υποβληθούν εκ νέου σε μοριακό έλεγχο και μόνο εφόσον έχουν αρνητικό αποτέλεσμα θα μπορούν να βγουν από την απομόνωση.

Οι ειδικοί επιστήμονες χαρακτηρίζουν αναμενόμενη εξέλιξη τον εντοπισμό ατόμων με το μεταλλαγμένο στέλεχος και στην Ελλάδα, σημειώνοντας ότι αυτή δεν διαφοροποιεί δραματικά την εικόνα στη χώρα μας. Οπως επισημαίνουν, είμαστε σε μια περίοδο αυξημένου κινδύνου για πολλούς λόγους και, ανεξαρτήτως του εάν κυκλοφορεί το νέο μεταλλαγμένο στέλεχος του SARS-CoV-2 ή όχι, θα πρέπει να είμαστε απολύτως προσεκτικοί σε αυτή τη φάση της πανδημίας. Με δεδομένο δε ότι είναι ήδη σε εξέλιξη η επιχείρηση εμβολιασμού έναντι της COVID-19, οι ειδικοί εκτιμούν ότι η νέα μετάλλαξη πιθανόν δεν επηρεάζει το εμβόλιο. Ωστόσο πιο ολοκληρωμένη άποψη σε σχέση με το θέμα αυτό αναμένεται να παράσχουν τις προσεχείς ημέρες οι παρασκευάστριες εταιρείες που διενεργούν τις σχετικές μελέτες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή