Δημιουργία νέας μεγαλύτερης δομής στον Εβρο

Δημιουργία νέας μεγαλύτερης δομής στον Εβρο

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη δημιουργία νέου, μεγαλύτερου κέντρου υποδοχής και ταυτοποίησης αιτούντων άσυλο και μεταναστών (ΚΥΤ), που θα λειτουργεί ως δομή φιλοξενίας μικρής διάρκειας και ΠΡΟΚΕΚΑ (προαναχωρησιακό κέντρο κράτησης) στον Εβρο, ανακοίνωσε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης σε τηλεδιάσκεψη που πραγματοποίησε χθες με τους βουλευτές της περιοχής και τον περιφερειάρχη Χρήστο Μέτιο και τον αντιπεριφερειάρχη Εβρου Δημήτρη Πέτροβιτς. Η νέα δομή θα λειτουργήσει υποστηρικτικά στον νέο φράκτη στον Εβρο και αναμένεται η κατασκευή της να ξεκινήσει αλλά και να ολοκληρωθεί το 2021 με χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Η δημιουργία της νέας δομής είναι αναγκαία, «καθώς η μέση μηνιαία άφιξη προσφύγων/μεταναστών την τελευταία τετραετία είναι 811 άτομα και η υφιστάμενη δομή δεν επιτρέπει την ολοκλήρωση περιόδου υγειονομικής καραντίνας, καταγραφής και ελέγχου», αναφέρει ο υπουργός.

Στον Εβρο λειτουργεί από τον Απρίλιο του 2013 ΚΥΤ δυναμικότητας 282 ατόμων και ΠΡΟΚΕΚΑ χωρητικότητας 250 ατόμων. Ωστόσο, καθώς οι μηνιαίες αφίξεις ξεπερνούν τη δυναμικότητα της δομής και ο Εβρος δεν εντάσσεται στην κοινή δήλωση Ευρωπαϊκής Ενωσης – Τουρκίας, οπότε δεν υπάρχει η υποχρέωση παραμονής στο ΚΥΤ των αιτούντων άσυλο έως ότου ολοκληρωθούν οι διαδικασίες εξέτασης των αιτημάτων τους, πολλοί μετανάστες, αφού κατάφερναν να περάσουν τα σύνορα, μετακινούνταν μόνοι τους προς τα αστυνομικά τμήματα της Βορείου Ελλάδος όπου και κατέθεταν αίτημα ασύλου. Στη συνέχεια αρκετοί ζητούσαν στέγη στις δομές της Βορείου Ελλάδας χωρίς να υπάρχει έλεγχος και συγκεκριμένη διαδικασία. Πολλές φορές, επίσης, στο ΚΥΤ παρέμεναν ασυνόδευτοι ανήλικοι εφόσον δεν υπάρχει η δυνατότητα να μεταβούν σε άλλες πιο προσήκουσες στις ανάγκες και στην ηλικία τους δομές φιλοξενίας. Χαρακτηριστικά, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Μετανάστευσης, στο τέλος του έτους στο ΚΥΤ στον Εβρο παρέμεναν 259 άτομα, εκ των οποίων οι 58 ήταν ανήλικοι, οι οποίοι βρίσκονταν σε καθεστώς προστατευτικής φύλαξης.    

Οπως ανακοίνωσε ο κ. Μηταράκης, η νέα δομή θα είναι ελεγχόμενη και θα έχει περιμετρικά διπλή στρατιωτική περίφραξη τύπου ΝΑΤΟ και δρόμο πλάτους έξι μέτρων ανάμεσα. Επίσης περιμετρικά αλλά και εντός της δομής θα υπάρχει σύστημα ηλεκτρονικής ασφάλειας με τη χρήση καμερών και τη λειτουργία συναγερμού σε περίπτωση προσπάθειας εισόδου και εξόδου μη εχόντων άδεια. Θα έχει επίσης συνολικό εμβαδό 72 στρεμμάτων και θα περιλαμβάνει σε περιφραγμένο χώρο οικίσκους με δυνατότητα διαμονής 750 ατόμων (συμπεριλαμβανομένων των υφιστάμενων θέσεων) και ΠΡΟΚΕΚΑ 750 θέσεων επίσης συμπεριλαμβανομένων των υφιστάμενων θέσεων.     

Οπως τόνισε ο υπουργός, σε μια προσπάθεια να καθησυχάσει τους κατοίκους του Εβρου, «η νέα δομή δεν αφορά τη μακροχρόνια παραμονή αιτούντων άσυλο σε ακριτικές περιοχές αλλά την αυτονόητη υποχρέωση της χώρας να μπορεί να προλάβει οποιοδήποτε ακραίο σενάριο στα σύνορά μας». Δεσμεύθηκε ότι μετά την καταγραφή και τον έλεγχο οι αιτούντες θα μεταφέρονται με οργανωμένο τρόπο στις δομές φιλοξενίας σε όλη τη χώρα, ενώ τόνισε ότι στη συγκεκριμένη δομή θα παραμένουν μόνο όσοι εισέρχονται από τον Εβρο, αυστηρά. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή