Κορωνοϊός: Αύξηση ελέγχων και κρουσμάτων

Κορωνοϊός: Αύξηση ελέγχων και κρουσμάτων

Περισσότεροι από 5.000 έκαναν χθες το εμβόλιο, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας

3' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε εξέλιξη είναι ο εμβολιασμός των υγειονομικών έναντι της COVID-19 σε 56 νοσοκομεία της χώρας. Και χθες, για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις του υπουργείου Υγείας, διενεργήθηκαν περισσότεροι από 5.000 εμβολιασμοί υγειονομικών, αριθμός που αναμένεται να αυξηθεί από Παρασκευή, οπότε θα ενταχθούν στο πρόγραμμα εμβολιασμού επιπλέον 55 νοσοκομεία του ΕΣΥ, και ακόμη περισσότερο από την προσεχή Τρίτη όταν τα εμβόλια θα φτάσουν και στα νοσοκομεία της νησιωτικής χώρας. Χθες άρχισε ο εμβολιασμός σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και στη Θεσσαλονίκη. Μεταξύ των πρώτων που εμβολιάστηκαν ήταν η κ. Ζάνα Σαντικάριο Σατσόγλου, 98 ετών, η οποία επέζησε από το Αουσβιτς.

«Ο προγραμματισμός του εμβολιασμού προχωράει κανονικά και εμείς καθημερινά θα βελτιωνόμαστε. Είναι μια ευκαιρία να μπορούμε να βλέπουμε επιτόπου πώς κυλάει το πρόγραμμα και να αναβαθμίζουμε συνέχεια τις υπηρεσίες μας, έτσι ώστε να μπορέσουμε να εμβολιάσουμε το συντομότερο χρονικό διάστημα όσο πιο πολλούς υγειονομικούς και μετά συμπολίτες μας», σημείωσε χθες ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, ο οποίος επισκέφθηκε το εμβολιαστικό κέντρο του αντικαρκινικού νοσοκομείου «Αγιος Σάββας», όπου έως το τέλος της εβδομάδας αναμένεται να έχουν εμβολιαστεί τουλάχιστον 620 άτομα προσωπικό του νοσοκομείου.

Η ένταξη των νοσοκομείων στο εμβολιαστικό πρόγραμμα σε τρεις διαφορετικές φάσεις και οι αλλαγές στον σχεδιασμό που κοινοποιήθηκαν στα νοσοκομεία στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας δημιούργησαν αναστάτωση, με τους εκπροσώπους γιατρών και λοιπών εργαζομένων να καταγγέλλουν αδικαιολόγητη αναβολή στους εμβολιασμούς. «Επειτα από πιέσεις μας, καταφέραμε να ξεκινήσει ο εμβολιασμός στο “Γ. Γεννηματάς” την Παρασκευή», σημειώνει στην «Κ» η συντονίστρια διευθύντρια της Γ΄ Παθολογικής Κλινικής του νοσοκομείου, πρόεδρος της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών Πειραιώς, Ματίνα Παγώνη. Στο συγκεκριμένο νοσοκομείο έχουν μέχρι τώρα δηλώσει την επιθυμία να εμβολιαστούν 1.100 εργαζόμενοι. Οι εμβολιασμοί θα αρχίσουν αρχικά από 450 γιατρούς και λοιπό προσωπικό. Οπως επισημαίνει η ίδια, ενώ αρχικά είχε προγραμματιστεί να ξεκινήσει ο εμβολιασμός στο νοσοκομείο προχθές, την παραμονή της Πρωτοχρονιάς ενημέρωσαν ότι ο εμβολιασμός στο νοσοκομείο θα ξεκινήσει αργότερα. «Οταν γίνεται ένας σχεδιασμός θα πρέπει να τηρείται, αφού είχαμε ήδη αναβάλει τακτικά ιατρεία για να εμβολιαστεί το προσωπικό», λέει η κ. Παγώνη, που τονίζει την ανάγκη να ολοκληρωθούν το συντομότερο, με δεδομένο ότι ήδη καταγράφεται αύξηση στην προσέλευση ασθενών στα νοσοκομεία για προβλήματα υγείας που δεν σχετίζονται με την COVID-19.

«Στο νοσοκομείο της Καλαμάτας τούς ανέφεραν ότι ο λόγος για την αναβολή του εμβολιασμού είναι ότι τα εμβόλια είναι λίγα και θα προηγηθούν οι εμβολιασμοί στη Βόρεια Ελλάδα, ενώ στην Ανατολική Μακεδονία τούς είπαν ότι η αναβολή σχετίζεται με προβλήματα στη μεταφορά των εμβολίων. Σε νοσοκομεία του λεκανοπεδίου, όπως το Τζάνειο, το Μεταξά, το Δαφνί, το Δρομοκαΐτειο, το “Γ. Γεννηματάς” κ.ά. όπου λογικά δεν υπάρχει πρόβλημα μεταφοράς, δεν ανέφεραν τον λόγο της αναβολής», σημειώνει στην «Κ» ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων, Μιχάλης Γιαννάκος. Ο ίδιος είναι μεταξύ των πρώτων 100 εργαζομένων στο Δρομοκαΐτειο που θα εμβολιαστούν την Παρασκευή. Ενόψει της επέκτασης του εμβολιαστικού προγράμματος και στον γενικό πληθυσμό και το οποίο θα υλοποιηθεί από τις μονάδες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, ο κ. Γιαννάκος τονίζει την ανάγκη στελέχωσης Κέντρων Υγείας. Οπως αναφέρει ενδεικτικά, στο Κέντρο Υγείας Βουλγαρελίου, περίπου 60 χιλιόμετρα έξω από την Αρτα, υπηρετούν ένας παθολόγος και ένας οδοντίατρος, με ό,τι σημαίνει αυτό για την αντιμετώπιση μιας ενδεχόμενης σοβαρής αλλεργικής αντίδρασης από το εμβόλιο.

Την ίδια στιγμή, προβληματισμό προκαλούν τα νεότερα επιδημιολογικά δεδομένα για τον κορωνοϊό, που καταδεικνύουν ότι η επιδημία στην Ελλάδα επιμένει. Χθες μία ημέρα που διενεργήθηκαν περίπου 32.000 τεστ για τον κορωνοϊό (μοριακά και rapid αντιγόνου) ανακοινώθηκαν 928 νέα κρούσματα της λοίμωξης του νέου κορωνοϊού, εκ των οποίων 324 στην Αττική, 99 στη Θεσσαλονίκη, 55 στη Ροδόπη, 36 στη Βοιωτία, 33 στη Λάρισα και 32 στην Κοζάνη. Διασωληνωμένοι νοσηλεύονταν χθες το απόγευμα 405 ασθενείς, ενώ 40 έχασαν χθες τη ζωή τους. Κλιμάκια του ΕΟΔΥ πραγματοποίησαν χθες 1.326 rapid τεστ στο μετρό Συντάγματος, στην Τεχνόπολη και στον Διόνυσο, από τα οποία εντοπίστηκαν 35 κρούσματα.

Παραίτηση λόγω εγγράφου συναίνεσης

Ενα πρωτοφανές έγγραφο συναίνεσης στον εμβολιασμό έναντι της COVID-19, το οποίο έλαβαν χθες οι εργαζόμενοι στο νοσοκομείο Καρδίτσας, οδήγησε στην παραίτηση, κατόπιν αιτήματος του υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια, του διοικητή του νοσοκομείου Δημήτρη Κεχαγιά. Ειδικότερα, χθες στο νοσοκομείο της Καρδίτσας οι εργαζόμενοι κλήθηκαν να υπογράψουν έγγραφο στο οποίο αναφερόταν ότι συναινούν στον εμβολιασμό «παρόλο που μέχρι τώρα δεν είναι γνωστές όλες οι ανεπιθύμητες ενέργειες από το εμβόλιο, ακόμη και θανατηφόρες». Στο ίδιο έντυπο έπρεπε να υπογράψουν και όσοι εργαζόμενοι δεν ήθελαν να εμβολιαστούν ότι «αναλαμβάνουν πλήρως την ευθύνη, ακόμη και εάν γνωρίζουν τους κινδύνους της νόσου». Ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, μόλις έγινε γνωστό το γεγονός, ζήτησε την παραίτηση του διοικητή του νοσοκομείου Καρδίτσας και έδωσε εντολή για ΕΔΕ προκειμένου «να διερευνηθεί η διακίνηση εγγράφου συναίνεσης για τον εμβολιασμό από την επιστημονική επιτροπή του νοσοκομείου, κατά παράβαση των οδηγιών της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών». Οπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου, «είναι αυτονόητο πως το εν λόγω απαράδεκτο έγγραφο ανακλήθηκε άμεσα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή