Τα επιδημιολογικά δεδομένα κρίνουν το άνοιγμα των σχολείων

Τα επιδημιολογικά δεδομένα κρίνουν το άνοιγμα των σχολείων

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανησυχία ενόψει του crash test με το άνοιγμα των σχολείων εκφράζουν κυβερνητικά στελέχη, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην ανοίξουν τελικά στις 11 Ιανουαρίου όπως είχε ανακοινωθεί.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας δήλωσε πως υπάρχει πιθανότητα να ληφθούν νέα περιοριστικά μέτρα, καθώς «αυξήθηκε η κινητικότητα στις γιορτές κι αυτή είναι μια κατάσταση που μας προβληματίζει».

Ωστόσο, ο ίδιος εξήγησε ότι τον πρώτο λόγο έχουν τα μέλη της επιστημονικής επιτροπής.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο υπουργός Υγείας ανέφερε: «Αυτά που ζούμε σήμερα είναι η κατάσταση που επικρατούσε 12 μέρες πριν. Η κατάσταση μας ανησυχεί και μας προβληματίζει, το λόγο έχει η επιτροπή των ειδικών. Η απόφαση που είχε πάρει η επιτροπή την περασμένη εβδομάδα ήταν καταρχάς να ανοίξουν σχολεία – νηπιαγωγεία αυτά κρίνονται ad hoc και με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα».

«Παρακολουθούμε τι γίνεται σε όλο τον κόσμο. Τα εμβόλια είναι εδώ. Υλοποιούμε σχεδιασμό πολύ σοβαρό, επιστημονικά τεκμηριωμένο και ασφαλή. Ξεκίνησε σταδιακά με εμβολιασμό 50 υγειονομικών σε κάθε νοσοκομείο αναφοράς, και η διαδικασία επιταχύνθηκε από τις 4 Ιανουαρίου με 5.000 εμβολιασθέντες την ημέρα. Στις 20 Ιανουαρίου που θα έχουμε εμβολιάσει 100.000 συμπολίτες μας η πρώτη φάση του σχεδιασμού θα έχει ολοκληρωθεί».

Αναφερόμενος στις εικόνες που παρατηρήθηκαν κατά τον εορτασμό των Θεοφανείων, ο κ. Κικίλιας τόνισε: «δεν μπορώ να εξισώσω αυτούς του λίγους, που από πρόθεση ή με πείσμα θεώρησαν ότι θα είναι πιο πιστοί από εμάς, με τον παππού και τη γιαγιά που περίμεναν υπομονετικά, καρτερικά με 2 – 3 μετρά απόσταση έξω από τις εκκλησιές προκειμένου να πάρουν μπουκαλάκι αγιασμό. Η συμπεριφορά κάποιων είναι προβληματική. Η εκκλησία μας και η πίστη μας είναι σημαντική» .

Αρ. Πελώνη: Δεν υπάρχουν βεβαιότητες

Από την πλευρά της η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη τόνισε πως «δεν υπάρχουν βεβαιότητες. Η Επιτροπή θα αξιολογήσει τα επιδημιολογικά δεδομένα (αύριο) και θα κάνει τις εισηγήσεις της στην κυβέρνηση, ώστε να λάβει τις αποφάσεις της».

Όπως είπε, ερωτηθήσα για τα σχολεία, «η πανδημία είναι ένα φαινόμενο που εξελίσσεται δυναμικά. Όπως δεν είναι γραμμική η εξέλιξή της, δεν είναι γραμμικές και οι αποφάσεις. ‘Ολα εξαρτώνται από τα επιδημιολογικά δεδομένα»

Σημείωσε ότι προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι το άνοιγμα των σχολείων και η επαναλειτουργία με κάποιον τρόπο του λιανεμπορίου. Θα εξαρτηθεί από τα επιδημιολογικά στοιχεία και τις εισηγήσεις της Επιτροπής.

«Η Επιτροπή έκρινε ότι δεν πρέπει να ανοίξουν όλα τα σχολεία»

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης ο υπουργός εξήγησε -μεταξύ άλλων- ότι η κυβέρνηση ήθελε να ανοίξουν όλες οι βαθμίδες της εκπαίδευσης, ωστόσο η Επιτροπή έκρινε ότι δε βρισκόμαστε σε αυτό το στάδιο και προτείνει τη λογική του σταδιακού ανοίγματος, ώστε να αξιολογούνται τα δεδομένα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή