ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Αύριο «κληρώνει» για γυμνάσια, λύκεια και click away 

Αύριο «κληρώνει» για γυμνάσια, λύκεια και click away 

Διευκρινίσεις σχετικά με την ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας για το άνοιγμα της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης δίνουν κυβερνητικές πηγές, σημειώνοντας ότι αυτή εξεδόθη με βάση την εισήγηση της επιτροπής τις προηγούμενες ημέρες, η οποία, όπως τονίζεται δεν έχει αλλάξει και γι αυτό το υπουργείο προχώρησε στην εν λόγω ανακοίνωση.  

Όπως τονίζεται, η αυριανή νέα σύσκεψη θα αξιολογήσει τα δεδομένα και για τις άλλες βαθμίδες της εκπαίδευσης, το click away για το λιανεμπόριο, τα κομμωτήρια και τα κέντρα περιποίησης νυχιών, τα βιβλιοπωλεία και γενικότερα, ό,τι λειτουργούσε κατά την εορταστική περίοδο.

Σε σχετικές ανακοινώσεις πρόκειται να προβεί στις 6 το απόγευμα της Παρασκευής ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας, νηπιαγωγεία, Δημοτικά και Ειδικά Σχολεία όλων των βαθμίδων θα λειτουργήσουν δια ζώσης την Δευτέρα 11 Ιανουαρίου.

Παράλληλα, από αύριο, Παρασκευή 8 Ιανουαρίου, Γυμνάσια και Λύκεια όλης της χώρας ξεκινούν την εξ αποστάσεως λειτουργία τους μέσω τηλεκπαίδευσης.

Νωρίτερα, η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη τόνισε πως δεν υπάρχουν βεβαιότητες και επεσήμανε ότι η Επιτροπή θα αξιολογήσει τα επιδημιολογικά δεδομένα και θα κάνει τις εισηγήσεις της στην κυβέρνηση, ώστε να λάβει τις αποφάσεις της.

Όπως είπε μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ, ερωτηθείσα για τα σχολεία, η πανδημία είναι ένα φαινόμενο που εξελίσσεται δυναμικά. «Όπως δεν είναι γραμμική η εξέλιξή της, δεν είναι γραμμικές και οι αποφάσεις. Όλα εξαρτώνται από τα επιδημιολογικά δεδομένα», συμπλήρωσε.

Σε δεύτερο χρόνο, μετά τις αρχικές δηλώσεις της η κ. Πελώνη, διευκρίνιζε ότι η αναφορά περί αβεβαιοτήτων σε σχέση με τη λήψη αποφάσεων δεν αφορούσε τα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία αλλά τη διαχείριση των επιπτώσεων της πανδημίας ευρύτερα, στο σύνολο της εκπαίδευσης. 

Από την πλευρά του, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας ανέφερε ότι η εισήγηση της Επιτροπής την προηγούμενη εβδομάδα, με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα, είναι να ανοίξουν κατ’ αρχάς τα Νηπιαγωγεία και τα Δημοτικά σχολεία. «Από εκεί και πέρα, όπως είπε σωστά ο κ. Γεραπετρίτης, τα επιδημιολογικά δεδομένα κρίνονται πάντα ad hoc και με βάση την κατάσταση η οποία επικρατεί στη χώρα. Και είναι προφανές ότι θα κάνουμε ό,τι απαιτείται για την προάσπιση της Δημόσιας Υγείας» πρόσθεσε.

«Κάναμε μία τιτάνια προσπάθεια να πάμε μαζί με την ελληνική κοινωνία όλους αυτούς τους μήνες. Είναι επιτυχημένη αυτή η προσπάθεια. Ο κόσμος ακούει τους ειδικούς, ακούει το Υπουργείο Υγείας, ακούει την Κυβέρνηση και έχει συμβαδίσει μαζί τους σε πολύ πιο υψηλό επίπεδο από άλλες χώρες, ευρωπαϊκές και μη. Και αυτό θα θέλαμε να το προασπίσουμε μέχρι το τέλος αυτής της προσπάθειας. Αν αλλάξει το οτιδήποτε, αυτό θα προέρχεται από τα επιδημιολογικά δεδομένα και τις εισηγήσεις που κάνει μόνιμα η Επιτροπή» συνέχισε ο κ. Κικίλιας.

Σημειώνεται ότι μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ το πρωί της Πέμπτης, ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης σημείωσε μεταξύ άλλων ότι η κυβέρνηση ήθελε να ανοίξουν όλες οι βαθμίδες της εκπαίδευσης, ωστόσο η Επιτροπή έκρινε ότι δεν βρισκόμαστε σε αυτό το στάδιο και πρότεινε τη λογική του σταδιακού ανοίγματος, ώστε να αξιολογούνται τα δεδομένα.