Κορωνοϊός: Λεπτές ισορροπίες εν μέσω φόβων για έξαρση

Κορωνοϊός: Λεπτές ισορροπίες εν μέσω φόβων για έξαρση

3' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με το βλέμμα στα επιδημιολογικά δεδομένα των επόμενων ημερών βρίσκονται οι υγειονομικές και πολιτικές αρχές της χώρας, που εξέρχεται από την εορταστική περίοδο εξετάζοντας σενάρια χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων, αλλά και με σαφείς προειδοποιήσεις – και έντονη ανησυχία – από τους ειδικούς για έξαρση της πανδημίας το αμέσως προσεχές διάστημα.

Ο βασικότερος παράγοντας της εξίσωσης – και απόλυτη προτεραιότητα εδώ και καιρό, όπως διαμηνύεται από κυβερνητικά χείλη – είναι η επιστροφή των μαθητών στα θρανία. Για την πρωτοβάθμια εκπαίδευση (νηπιαγωγεία και δημοτικά), αλλά και για τα σχολεία ειδικής αγωγής, ο κύβος ερρίφθη, μιας και όπως ανακοίνωσε και επίσημα το μεσημέρι της Πέμπτης το υπουργείο Παιδείας, τα δια ζώσης μαθήματα επανεκκινούν οριστικά τη Δευτέρα 11 Ιανουαρίου.

Όπως έγινε γνωστό, μάλιστα, το βράδυ η επιτροπή των λοιμωξιολόγων τάχθηκε κατά πλειοψηφία υπέρ του ανοίγματος και στις «κόκκινες» περιοχές της χώρας, δηλαδή εκείνες που παραμένουν σε καθεστώς σκληρού lockdown.

Γυμνάσια, λύκεια και click away

Από εκεί και πέρα, τα γυμνάσια και τα λύκεια θα τεθούν εκ νέου στο μικροσκόπιο της επιτροπής των λοιμωξιολόγων, με την τρίτη λυκείου (για την οποία μάλιστα ανακοινώθηκε και μείωση της εξεταστέας ύλης) να βρίσκεται εύλογα στο επίκεντρο.

Οι ειδικοί αναμένεται την Παρασκευή, σε νέα σύσκεψη να εξετάσουν και το ζήτημα του λιανεμπορίου και την επαναφορά του click away, καθώς και όλων των υπηρεσιών που ήταν ανοιχτές την εορταστική περίοδο, πριν δηλαδή τα νέα αυστηρά μέτρα που ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος το περασμένο Σάββατο.

Σχετικές ανακοινώσεις, σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου, αναμένονται στις 6 το απόγευμα της Παρασκευής από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά. 

Από την πλευρά τους, οι επιστήμονες, πάντως εκφράζουν ανησυχία για το «αποτύπωμα» της εορταστικής περιόδου και ειδικά για τις εικόνες των Θεοφανείων, όπου παρατηρήθηκαν αρκετά περιστατικά συνωστισμού, παρά τα μέτρα που είχε ανακοινώσει η κυβέρνηση. Γεγονός που, όπως γίνεται αντιληπτό, καθιστά τις ισορροπίες των αποφάσεων για τις επόμενες ημέρες ιδιαίτερα εύθραυστες.

Όπως αλλωστε διεμήνυσε το πρωί ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, εφόσον κριθεί αναγκαίο, παραμένει ανοιχτό το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων, ακόμη και αιφνιδιαστικά, «Δεν μπορείς να αποκλείσεις οποιοδήποτε μέτρο. Αν χρειαστεί να προχωρήσουμε εκ νέου σε απαγόρευση των δραστηριοτήτων, θα πράξουμε εάν είναι αναγκαίο», ήταν η χαρακτηριστική αποστροφή του.

«Καμπανάκια» των ειδικών

Τις προειδοποιήσεις και τον προβληματισμό των ειδικών αποτύπωσε ο καθηγητής Γενετικής στην Ιατρική Σχολή της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης, ο οποίος δήλωσε σοκαρισμένος από τις εικόνες που καταγράφηκαν τα Θεοφάνεια. «Με σόκαρε πώς μπορούμε να λειτουργούμε με τέτοιο τρόπο σε μια τέτοια περίοδο στην πανδημία» τόνισε, εκφράζοντας φόβους να μην γίνει σε εθνικό επίπεδο ότι συνέβη στη Θεσσαλονίκη τους προηγούμενους μήνες, με αύξηση των κρουσμάτων.

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, ο κ. Δερμιτζάκης σημείωσε ότι υπάρχουν ήδη στοιχεία πως τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά «έγιναν παραπάνω μεταδόσεις». «Το είδαμε στα λύματα και το περιμένουμε στα κρούσματα» δήλωσε.

Ο καθηγητής εξέφρασε την εκτίμηση ότι ήταν σωστή η αυστηροποίηση των μέτρων πριν από το άνοιγμα των σχολείων. Έκανε δε λόγο για μια παραπάνω θυσία που ζητήθηκε από τον κόσμο προκειμένου να ανοίξουν τα σχολεία και σημείωσε ότι με τις χθεσινές εικόνες είναι εμφανές ότι αυτό

Σε δραματικούς τόνους μίλησε ο διευθυντής ΜΕΘ του νοσοκομείου «Παπανικολάου», Νικόλαος Καπραβέλος, εξέφρασε την εκτίμηση ότι έρχεται τρίτο κύμα και θα θρηνήσουμε πολλά θύματα.

«Δε φοβάμαι ότι θα ζήσουμε αντίστοιχα περιστατικά, είμαι σίγουρος. Χειρότερα πολύ χειρότερα, με αυτά τα μυαλά δε θα μιλάμε μόνο για τραγωδία της Θεσσαλονίκης και της Βορείου Ελλάδος αλλά της χώρας… Να είσαστε σίγουροι ότι έχουμε τρίτο κύμα μπροστά, και θα θρηνήσουμε πολλά θύματα» ανέφερε μιλώντας επίσης στον ΣΚΑΪ.

Όπως είπε, σε σύγκριση με τον Νοέμβριο, το ΕΣΥ είναι πλέον πιο πιεσμένο, ενώ τόνισε η εισαγγελία της Θεσσαλονίκης τον κάλεσε για να διερευνήσει τυχόν ευθύνες για την τότε κατάσταση. Επεσήμανε δε ότι για την έκρηξη κρουσμάτων στη Θεσσαλονίκη δεν ευθύνεται μόνο η γιορτή του Αγίου Δημητρίου, αλλά σειρά άλλων δραστηριοτήτων όπως ο τουρισμός και το εμπόριο. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή