Μπορούμε πάντα να «ταξιδεύουμε» στην Πάρνηθα

Μπορούμε πάντα να «ταξιδεύουμε» στην Πάρνηθα

Ανεβαίνουμε την κόψη Φλαμπουρίου, κατεβαίνουμε τη χαράδρα της Χούνης: μία απόδραση που μοιάζει με αληθινό ταξίδι

4' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την κόψη Φλαμπουρίου τη βλέπεις από αμέτρητα σημεία της Αθήνας. Λίγο αν ξέρεις να την ξεχωρίσεις, μόλις στρέψεις το βλέμμα σου προς την Πάρνηθα διακρίνεις αυτή τη γοητευτική βραχώδη ράχη του βουνού. Το να την ανεβείς φαντάζει άθλος, αλλά δεν είναι τόσο τελικά, αρκεί να έχεις κάποια εμπειρία από πεζοπορία.

Από τους Θρακομακεδόνες όπου ξεκινά το μονοπάτι μέχρι την κορυφή Φλαμπουράκι στα 1.074 μ. υψόμετρο και από εκεί έως το καταφύγιο Φλαμπούρι θα σας πάρει περίπου 2 ώρες ανάλογα και τον ρυθμό ανάβασης. Επειτα μπορείτε να επιστρέψετε από την ίδια διαδρομή, να σας περιμένει κάποιο αυτοκίνητο στον ασφαλτόδρομο ή ακόμη καλύτερα να κατέβετε από τη διπλανή χαράδρα της Χούνης, έχοντας ολοκληρώσει μία κυκλική διαδρομή γεμάτη εναλλαγές στο τοπίο. Συνολικά θα έχετε διανύσει απόσταση 6,7 χλμ. σε διάστημα περίπου 4 ωρών.

Η Πάρνηθα έχει μονοπάτια για όλους, από απλούς περιπάτους για όλη την οικογένεια μέχρι δύσκολες αναρριχητικές διαδρομές. Μπορεί η διαδρομή που προτείνουμε να είναι πολύ πιο απαιτητική από άλλες, ωστόσο είναι ήσυχη, γνήσια και μαρτυρά ότι η Πάρνηθα είναι ένα αληθινό βουνό, κάτι που δεν καταλαβαίνει κανείς στα πολυσύχναστα σημεία του όπου πάνε οι δρόμοι. Εκεί, επικρατεί ακόμη και εν μέσω COVID-19, συνωστισμός, τα σκουπίδια ξεπερνούν κάθε προηγούμενο και η όχληση μόνο αγάπη για τη φύση δεν δείχνει.

Μπορούμε πάντα να «ταξιδεύουμε» στην Πάρνηθα-1
Στην αρχή του μονοπατιού πάνω από τους Θρακομακεδόνες. (Φωτ. ΟΛΓΑ ΧΑΡΑΜΗ)

Καθώς θα ανέβετε μία άγρια, βραχώδη ράχη, με ορθοπλαγιές και εντυπωσιακούς γκρεμούς και θα επιστρέψετε από μια ομαλή χαράδρα πνιγμένη στη βλάστηση, μέσα στη γαλήνη της φύσης θα νιώσετε πληρότητα. Η αίσθηση ότι πραγματοποιήσατε ένα πραγματικό ταξίδι πολύ μακριά από την πρωτεύουσα θα σας συντροφεύει για αρκετές μέρες ακόμη.

Τα μονοπάτια στην κόψη είναι δύο: εκείνο με την κόκκινη σήμανση θεωρείται πιο εύκολο, κινείται στη δεξιά πλευρά της ράχης και ακολουθεί πιο σαφή, ήπια πορεία, εκείνο με την μπλε σήμανση (αναφέρεται ως αναρριχητικό μονοπάτι) ανεβαίνει πιο απότομα, κοντά στην «κόψη» και κατά τόπους χρειάζεται ήπιο σκαρφάλωμα (σκραμπλ). Ωστόσο, εκτός από ένα εκτεθειμένο πέρασμα δεν έχει κάποια ιδιαίτερη τεχνική δυσκολία, απλώς θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε αρκετά και τα χέρια σας. Γενικώς, τα δύο μονοπάτια συναντιούνται αρκετές φορές οπότε εάν νιώσετε ότι δυσκολεύεστε μπορείτε να αλλάξετε την πορεία σας.

Η μπλε διαδρομή ξεκινά από τη συμβολή των οδών Ημαθίας και Βέροιας, στους Θρακομακεδόνες και η κόκκινη λίγο ανατολικότερα στην οδό Φλωρίνης.

Μπορούμε πάντα να «ταξιδεύουμε» στην Πάρνηθα-2
Στάση για φωτογραφίες στη βραχώδη ράχη. (Φωτ. ΟΛΓΑ ΧΑΡΑΜΗ)

Αρχικά περπατάτε έντονα ανηφορικά σε όμορφο τοπίο με πεύκα. Στην μπλε διαδρομή σε δύο σημεία η σήμανση χάνεται αλλά να θυμάστε ότι σε γενικές γραμμές κατευθύνεστε ευθεία. Οταν πάρετε αρκετό ύψος, η βλάστηση αραιώνει, το έδαφος γίνεται όλο και πιο πετρώδες, σε κάποια σημεία απαιτείται ήπιο σκαρφάλωμα και μπροστά αριστερά υψώνεται το φημισμένο στους ορειβάτες Κάτω Φλαμπούρι το οποίο σηματοδοτείται από μία σπηλιά.

Η θέα προς το Λεκανοπέδιο είναι διαρκώς πίσω σας αλλά το πιο εντυπωσιακό θέαμα είναι η καταπράσινη χαράδρα της Χούνης στα αριστερά σας και οι πλαγιές του Φλαμπουρίου ευθεία μπροστά σας. Εδώ ξεχνάς για τα καλά ότι βρίσκεσαι εντός Αττικής.

Εντυπωσιακό τοπίο

Μπορούμε πάντα να «ταξιδεύουμε» στην Πάρνηθα-3
Μια ανάσα στο πλάτωμα δίπλα στην κορυφή Φλαμπουράκι. (Φωτ. ΟΛΓΑ ΧΑΡΑΜΗ)

Η κλίση από εδώ και πάνω είναι πιο ήπια και το περπάτημα γίνεται πάνω σε βράχια και πέτρες, σε ένα εντυπωσιακό άγριο τοπίο. Η κορυφή Φλαμπουράκι με τη σημαία εμφανίζεται ψηλά και κατευθύνεστε προς τα εκεί χωρίς σαφές μονοπάτι. Ακριβώς από κάτω της εντυπωσιάζουν οι απότομοι βράχοι και οι σάρες του Πάνω Φλαμπουρίου όπου συνήθως κάνουν θαρραλέες βόλτες αγριοκάτσικα. Προσεγγίζετε την κορυφή Φλαμπουράκι από τα δεξιά και σύντομα φτάνετε δίπλα στο κολονάκι και τη σημαία στα 1.074 μ. υψόμετρο. Μετά τις απαραίτητες φωτογραφίες ακολουθείτε το μονοπάτι προς το καταφύγιο Φλαμπούρι: μία εύκολη πορεία σε βραχώδες και χωμάτινο έδαφος μέσα στη βλάστηση. Το καταφύγιο δεν λειτουργεί λόγω COVID-19, αν ωστόσο χρησιμοποιήσετε τα τραπέζια του για πικ νικ φροντίστε να μην αφήσετε σκουπίδια πίσω σας. Απολαύστε τη θέα στο Λεκανοπέδιο και το φημισμένο ηλιοβασίλεμα.

Παραμυθένιο σκηνικό στο πυκνό δάσος της Χούνης

Μπορούμε πάντα να «ταξιδεύουμε» στην Πάρνηθα-4
Η διαδρομή στην κόψη απαιτεί ήπιο σκαρφάλωμα σε κάποια σημεία. (Φωτ. ΟΛΓΑ ΧΑΡΑΜΗ)

Ο ιδανικότερος τρόπος να κατέβετε από την Πάρνηθα είναι η χαράδρα της Χούνης, μία από τις πιο γνωστές και δημοφιλείς πεζοπορικές διαδρομές του βουνού η οποία θα σας οδηγήσει ακριβώς στο ίδιο σημείο όπου έχετε παρκάρει το αυτοκίνητό σας, στους Θρακομακεδόνες. Αν βρεθείτε εδώ Σαββατοκύριακο μάλιστα, θα συναντήσετε αρκετούς πεζοπόρους. Οι περισσότεροι βέβαια από αυτούς ακολουθούν το τμήμα που ξεκινά από το τελεφερίκ και μέσω της Χούνης οδηγεί στο έτερο καταφύγιο του βουνού, το Μπάφι. Εσείς για να επιστρέψετε από το Φλαμπούρι θα κατευθυνθείτε δυτικά ακολουθώντας τη σήμανση (και εδώ υπάρχει επιλογή για πιο εύκολη και πιο δύσκολη διαδρομή η οποία παρακάμπτει τον ασφαλτόδρομο οπότε και τη συστήνουμε). Σύντομα θα μπείτε μέσα στο πυκνό δάσος. Ελατα και δεκάδες διαφορετικά είδη δένδρων και θάμνων σας περιβάλλουν σε ένα παραμυθένιο τοπίο όπου ακούς μόνο τα τιτιβίσματα των πουλιών. Θέα ασφαλώς δεν έχετε, μια και ολοένα χάνετε ύψος και περπατάτε ανάμεσα στα τοιχώματα τις χαράδρας. Η πορεία είναι εύκολη, σε βατό, σαφές μονοπάτι, με καλή σήμανση. Με ό,τι ρυθμό και να περπατήσετε δεν θα σας πάρει περισσότερο από 2-2,5 ώρες να κατεβείτε από το βουνό.

Μπορούμε πάντα να «ταξιδεύουμε» στην Πάρνηθα-5
Η απαραίτητη φωτογραφία στην κορυφή Φλαμπουράκι. (Φωτ. ΕΥΔΟΚΙΑ ΚΟΥΜΠΟΥΝΗ)

Πληροφορίες

Μπορούμε πάντα να «ταξιδεύουμε» στην Πάρνηθα-6
Κατηφορίζοντας μέσα στο δάσος, στη χαράδρα της Χούνης. (Φωτ. ΟΛΓΑ ΧΑΡΑΜΗ)

• Στοιχεία διαδρομής: Απόσταση: 6,7 χλμ., Χρόνος: 4 ώρες ανάλογα την εμπειρία και τις στάσεις, Υψομετρική διαφορά: 620 μ., θερμίδες: 800.

• Ακόμη πιο εύκολος τρόπος να ανέβετε στο Φλαμπούρι από τους Θρακομακεδόνες είναι το εναλλακτικό μονοπάτι που ξεκινά από το αδιέξοδο της οδού Καστοριάς και διαρκεί 1,5-2 ώρες. Είναι καλά χαραγμένο, γίνεται σε δασωμένο τοπίο και περνά περιμετρικά της κόψης από τα ανατολικά.

• Το καταφύγιο Φλαμπούρι βρίσκεται στα 1.158 μ. και λειτουργεί από τον Ορειβατικό Σύλλογο Αχαρνών. Παρότι δεν είναι ανοιχτό αυτό τον καιρό λόγω COVID-19, υπάρχει πιθανότητα να λειτουργήσει μέσα στον Ιανουάριο με σύστημα take away. Επικοινωνήστε μαζί τους για οποιαδήποτε πεζοπορική πληροφορία χρειάζεστε 
στο τηλ.: 210- 24.64.666.

Μπορούμε πάντα να «ταξιδεύουμε» στην Πάρνηθα-7

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή