Δράσεις του ΕΚΠΑ για την επέτειο της Επανάστασης

Δράσεις του ΕΚΠΑ για την επέτειο της Επανάστασης

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνέδρια, εκδηλώσεις, ημερίδες, εκθέσεις με αντικείμενα που διατρέχουν όλες τις επιστήμες που θεραπεύει το ιστορικότερο ΑΕΙ της χώρας μας, περιλαμβάνονται στις δράσεις του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821 που συμπληρώνονται φέτος. «Είναι γεγονός ότι η πανδημία και η δύσκολη συγκυρία που ζει η ελληνική κοινωνία μετέβαλαν σημαντικά το αρχικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων. Παράλληλα, όμως, μας επέτρεψε να σταθούμε στις πιο ουσιαστικές πλευρές του εορτασμού, να επικεντρωθούμε στην προσπάθεια για την περαιτέρω μελέτη της Ελληνικής Επανάστασης. Για τον λόγο αυτό προχωρήσαμε με την άμισθη προσφορά των καθηγητών του ιδρύματός μας στην εκπόνηση μιας σειράς μικρών ερευνητικών προγραμμάτων για νέους ερευνητές και ερευνήτριες. Τα προγράμματα αυτά στοχεύουν στην παραγωγή γνώσης, καθώς και στην ενίσχυση νέων επιστημόνων στις μελέτες τους για τον Αγώνα», ανέφερε χθες ο πρύτανης του ΕΚΠΑ Θάνος Δημόπουλος, παρουσιάζοντας τις δράσεις του ΕΚΠΑ, μαζί με την επιτροπή εορτασμού, την οποία αποτελούν οι καθηγητές Μαρία Ευθυμίου, Βαγγέλης Καραμανωλάκης και Πασχάλης Κιτρομηλίδης.

Ειδικότερα, οι βασικοί άξονες των δράσεων είναι τρεις: γνώση και επιστημονικός διάλογος, έρευνα, πολιτισμός και τέχνες. Προγραμματίζονται διημερίδα για τη συνταγματική ιστορία της Ελλάδας κατά τα επαναστατικά και μετεπαναστατικά χρόνια, διημερίδα για τα 200 χρόνια της Ελληνικής Ιατρικής, συνέδριο με θέμα «Επιστήμες και Τεχνολογία στη Νεότερη και Σύγχρονη Ελληνική Ιστορία». Επίσης, θα πραγματοποιηθεί σειρά ημερίδων με θέματα διπλωματική υπηρεσία και εξωτερική πολιτική, τον ελληνικό κοινοβουλευτισμό, δικαιοσύνη και δικαστές, πολιτισμός και πολιτιστική πολιτική, κοινωνικές ασφαλίσεις, οικονομία, στρατός και αστυνομία, εκπαίδευση, δημόσια διοίκηση, υγεία, κοινωνία, κράτος.

Τέλος, το Κέντρο Μελέτης της Επανάστασης του 1821/Εργαστήριο Ιστορικής Ερευνας και Τεκμηρίωσης του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του ΕΚΠΑ έχει αναλάβει την εποπτεία της εκπόνησης ερευνητικών έργων με σκοπό τη μελέτη της Επανάστασης και την ανάδειξη ενός νεότερου επιστημονικού δυναμικού (ερευνητές, μεταπτυχιακούς φοιτητές, υπ. διδάκτορες και μετα-διδάκτορες) που θα στραφεί στη μελέτη της. Πληροφορίες για τις δράσεις του ΕΚΠΑ στο https://2021.uoa.gr/

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή