Άνοιξε η πλατφόρμα για τον εμβολιασμό – Η Ελλάδα έχει εξασφαλίσει 26 εκατ. δόσεις
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

Άνοιξε η πλατφόρμα για τον εμβολιασμό – Η Ελλάδα έχει εξασφαλίσει 26 εκατ. δόσεις

5' 36" χρόνος ανάγνωσης

Την πλατφόρμα των ραντεβού για τον εμβολιασμό (emvolio.gov.gr) παρουσίασε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, σημειώνοντας ότι οι πολίτες μπορούν να τα κλείνουν επίσης σε φαρμακεία και ΚΕΠ, καθώς και μέσω της διαδικασίας της άυλης συνταγογράφησης.

Ο κ. Πιερρακάκης τόνισε ότι απ’ όπου κι αν κλείνει κάποιος το ραντεβού, θα παράγεται ένας κωδικός και με αυτόν θα προσέρχεται ο ενδιαφερόμενος στο εμβολιαστικό κέντρο.

Πρόσθεσε δε ότι οι πολίτες έχουν έως και 72 ώρες πριν το ραντεβού για να αλλάξουν Κέντρο Εμβολιασμού, ημερομηνία ή ζώνη ώρας από τα διαθέσιμα ραντεβού που εμφανίζονται στο σύστημα. Ο πολίτης έχει τη δυνατότητα να αλλάξει το ραντεβού του μία φορά μόνο. Σε περίπτωση μη προσέλευσης κατά το προγραμματισμένο ραντεβού, ο πολίτης δεν θα έχει τη δυνατότητα για επαναπρογραμματισμό του ραντεβού του για τις επόμενες τριάντα ημέρες.

Δείτε εδώ τις αναλυτικές οδηγίες.

Άνοιξε η πλατφόρμα για τον εμβολιασμό – Η Ελλάδα έχει εξασφαλίσει 26 εκατ. δόσεις-1

26 εκατ. δόσεις

Ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, ενημέρωσε ότι σήμερα -ως τις 17.00- εμβολιάστηκαν 4.873 άτομα, ενώ από όταν άρχισε ο εμβολιασμός στη χώρα μας έχουν λάβει την 1η δόση 49.661 άνθρωποι, δήλωση η εμβολιαστική κάλυψη φτάνει στο 0,46% του πληθυσμού.

Ο ίδιος ανακοίνωσε ότι η Ελλάδα έχει εξασφαλίσει 26.090.000 δόσεις που αντιστοιχούν σε εμβολιασμό 15.350.000 πολιτών.

«Ο μεγαλύτερος αριθμός σε σχέση με τον πληθυσμό είναι μια κοινή ευρωπαϊκή πολιτική και υιοθετείται για λόγους ασφαλείας», τόνισε, σημειώνοντας ότι «η Ελλάδα λαμβάνει το 2,36% από τα εμβόλια που έχει εξασφαλίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση».

«Κάθε χώρα είχε και έχει δικαίωμα να μην προχωρήσει στην προμήθεια των δόσεων που της αντιστοιχούν. Η Ελλάδα μέχρι σήμερα έχει προχωρήσει σε όλες τις συμφωνίες και έχει εξασφαλίσει όλα τα εμβόλια που της αντιστοιχούν από όλες τις εταιρείες» υπογράμμισε.

  • Η Ελλάδα μέχρι τέλος Ιανουαρίου θα παραλάβει από την Pfizer 427.050 δόσεις.
  • Μέχρι τέλος Φεβρουαρίου 362.700 δόσεις.
  • Mέχρι τα τέλη Μαρτίου θα παραλάβει άλλες 558.675 δόσεις.
  • Σύνολο από την εταιρεία Pfizer θα μας παραδοθούν 1.348.425 έως το τέλος Μαρτίου.
  • Yπάρχει περίπτωση να προστεθούν ακόμα 1.180.930 δόσεις από την επιπλέον συμφωνία της Pfizer με την Κομισιόν.
  • Εντός Ιανουαρίου αναμένονται 200.000 δόσεις εμβολίων από την Moderna.
  • Αν το εμβόλιο της Astra Zeneca λάβει έγκριση έως το Μάρτιο, η Ελλάδα θα παραλάβει 400.000 δόσεις.
  • Έγκριση αναμένεται και για το εμβόλιο της Johnshon & Johnshon που είναι μιας δόσης.

Το βίντεο της συνέντευξης Τύπου

Μαρία Θεοδωρίδου

«Αποτελεί σημαντικό βήμα προόδου για τους εμβολιασμούς» η σημερινή έναρξη λειτουργίας της ψηφιακής πλατφόρμας υπογράμμισε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, κατά την ενημέρωση για την εξέλιξη των εμβολιασμών στη χώρα μας.

Όπως σημείωσε δε, ότι τα άτομα 85 ετών και άνω, των οποίων οι εμβολιασμοί ξεκινούν κατά προτεραιότητα, εφόσον έχουν προχωρήσει σε άυλη συνταγογράφηση δεν χρειάζεται να προχωρήσουν σε κάποια επιπλέον ενέργεια, και θα ειδοποιηθούν στο τηλέφωνο τους.

Κατόπιν, η κ. Θεοδωρίδου επανέλαβε τους λόγους για τους οποίους προηγούνται στους εμβολιασμούς τα άτομα ηλικίας άνω των 85 ετών, υπενθυμίζοντας ότι η γήρανση του ανοσολογικού συστήματος και η ύπαρξη υποκείμενων νοσημάτων επιβαρύνουν την συγκεκριμένη ηλικιακή κατηγορία αλλά υπογραμμίζοντας ότι και «μόνη η ηλικία αποτελεί τον σημαντικό παράγοντα αυξημένου κινδύνου», επομένως σε όλες τις χώρες η πρώτη ομάδα είναι τα άτομα ηλικίας άνω των 85 ετών.

«Τα νεώτερα άτομα έχουν ηθική υποχρέωση να φροντίσουν τα ηλικιωμένα άτομα να φτάσουν στους τόπους του εμβολιασμού» τόνισε η κ. Θεοδωρίδου, η οποία υπογράμμισε την ανάγκη τής ολοκλήρωσης και των δύο δόσεων του σχήματος του εμβολιασμού ούτως ώστε αυτός να είναι αποτελεσματικός.

Άνοιξε η πλατφόρμα για τον εμβολιασμό – Η Ελλάδα έχει εξασφαλίσει 26 εκατ. δόσεις-1

Τα κρούσματα

Σε 444 ανέρχονται τα νέα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα το τελευταίο 24ωρο, σύμφωνα με την ενημέρωση του ΕΟΔΥ. Κατά το ίδιο διάστημα, κατεγράφησαν 39 θάνατοι, με τον αριθμό των νεκρών να φτάνει τους 5.302. Παράλληλα, σε 350 ανέρχονται οι διασωληνωμένοι ασθενείς στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ

Σήμερα ανακοινώνουμε 444 νέα κρούσματα της λοίμωξης του νέου κορωνοϊού (COVID-19), εκ των οποίων 12 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται στα 145179, εκ των οποίων 52.2% άνδρες. Κατά την ιχνηλάτιση βρέθηκε ότι 5630 (3.9%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 43957 (30.3%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

350 άτομα νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 ετών. 242 (69.1%) εκ των διασωληνωμένων είναι άνδρες. To 85.1%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.962 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ από την αρχή της πανδημίας.

Τέλος, έχουμε 39 νέους θανάτους από τη νόσο COVID-19, φθάνοντας τους 5302 θανάτους συνολικά στη χώρα, εκ των οποίων 3130 (59.0%) άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 95.5% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Μητσοτάκης: Θα έχουμε περισσότερα εμβόλια απ’ όσα χρειαζόμαστε

Κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Πορτογάλο ομόλογό του, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στο ζήτημα του εμβολιασμού.

«Επιβεβλημένο να τρέξει κάθε χώρα ξεχωριστά την δικιά της εθνική στρατηγική εμβολιασμού. Εμείς έχουμε κάνει πολύ καλή πρόοδο. Θέλω να επαναλάβω επειδή γίνεται και πολλή συζήτηση για τον τομέα των εμβολίων ότι η Ελλάδα, απ’ όσο ξέρω και η Πορτογαλία, από ένα σημείο και πέρα θα έχουμε περισσότερα εμβόλια απ’ αυτά που χρειαζόμαστε. Έχουμε όλοι παραγγείλει περισσότερα εμβόλια από αυτά τα οποία ξέρουμε ότι μπορούμε να κάνουμε και αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι συμφωνήσαμε να αγοράσουμε όλοι τα εμβόλια σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Κάτι το οποίο εξακολουθώ να θεωρώ ότι παρά τις δυσκολίες, τις όποιες δυστοκίες ήταν μια ευρωπαϊκή επιτυχία», είπε.  

Εβδομάδα εξελίξεων στην ΕΕ

Εβδομάδα εξελίξεων και εντάσεων ήταν αυτή στο μέτωπο του εμβολίου. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μέσω της προέδρου της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι πέτυχε να διπλασιάσει –από 300 σε 600 εκατομμύρια– τον αριθμό δόσεων του εμβολίου των Pfizer/BioNTech που θα διατεθεί στους Ευρωπαίους πολίτες εντός του τρέχοντος έτους, βάσει νέας συμφωνίας με τις δύο εταιρείες.

Η κ. Φον ντερ Λάιεν πρόσθεσε ότι 75 εκατ. από τις δόσεις αυτές θα παραδοθούν στο δεύτερο τρίμηνο του 2021 και τα υπόλοιπα στο δεύτερο μισό της χρονιάς. Οι Pfizer/BioNTech, παράλληλα, έχουν δεσμευθεί να παραδώσουν τα πρώτα 200 εκατομμύρια εμβόλια της αρχικής σύμβασης στα κράτη-μέλη της Ε.Ε. έως τον Σεπτέμβριο. Κρίσιμο ρόλο στη δυνατότητα διάθεσης των 75 εκατ. νέων δόσεων θα παίξει η ταχύτητα με την οποία θα ξεκινήσει η παραγωγή στο νέο εργοστάσιο της BioNTech στο Μάρμπουργκ της Γερμανίας. Το εργοστάσιο, το οποίο αγόρασε πέρυσι η εταιρεία από τη Novartis, εκτιμάται ότι μπορεί να παράγει ετησίως 750 εκατ. δόσεις του εμβολίου – συμπεριλαμβανομένων 250 εκατ. πριν από το τέλος του πρώτου εξαμήνου.

Στρατηγική εμβολιασμού

Σε εξέλιξη βρίσκεται η προετοιμασία της επιστολής την οποία αναμένεται να στείλει η Επίτροπος Υγείας Στέλλα Κυριακίδου στους υπουργούς Υγείας της ΕΕ αναφορικά με τη συμμόρφωση των κρατών-μελών με τις διατάξεις της στρατηγικής εμβολιασμού της ΕΕ. Σύμφωνα με ευρωπαϊκή πηγή «θα τονίζεται ποιο είναι το νομικό πλαίσιο και σε περίπτωση που υπάρχουν παράλληλα συμβόλαια να υπάρξει ενημέρωση της ΕΕ έτσι ώστε να αποφεύγονται οι παρανοήσεις».