Ένα «δώρο» για τους υπέργηρους

Ένα «δώρο» για τους υπέργηρους

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ως δώρο περιμένει η 95χρονη κ. Αννα Μάστορα το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού, που προβλέπεται να της χορηγηθεί το επόμενο διάστημα. Για την ηλικιωμένη γυναίκα που ζει εδώ και δεκατρία χρόνια με τραχειοστομία, αλλά έχει απόλυτη πνευματική διαύγεια, το εμβόλιο ισοδυναμεί με μια γενναία «πίστωση χρόνου». Η ίδια, η οποία ως βέρα Αθηναία έχει ζήσει την Κατοχή αλλά και την πείνα στο κλεινόν άστυ, ένιωσε πολλές φορές τους τελευταίους μήνες, παρακολουθώντας την επικαιρότητα, ένα déjà vu. «Mονολογούσε συχνά, “έπρεπε να ζήσω για να δω και αυτό;”» μεταφέρει στην «Κ» η κόρη της Μαριάνθη, που τη φροντίζει. «Εβρισκε πολλές ομοιότητες ανάμεσα στο παρελθόν και στο παρόν», προσθέτει η ίδια, «ιδιαίτερα δυσβάσταχτος ήταν για εκείνη ο καθημερινός απολογισμός νεκρών, όπως και η απαγόρευση κυκλοφορίας τη νύχτα, που παρέπεμπε στην Κατοχή». Η ίδια είχε ήδη πριν από την πανδημία περιορίσει τις μετακινήσεις της για λόγους υγείας, όμως τώρα έχει πάψει να βλέπει και προσφιλή της πρόσωπα, όπως τα αδέλφια και τα ανίψια της. Συντροφιά, ευτυχώς, της κρατούν τα μυθιστορήματα και το σταυρόλεξο.

«Οταν έμαθε ότι η πολιτεία θέτει ως προτεραιότητα τον εμβολιασμό των υπέργηρων, συγκινήθηκε», επισημαίνει η Μαριάνθη. Αυτό, άλλωστε, προτάσσει ως επιχείρημα σε συνομηλίκους της, που έχουν «δεύτερες σκέψεις» ως προς τον εμβολιασμό τους. «Δεν θυμάμαι ποτέ άλλοτε η πολιτεία να μου έκανε άλλο τέτοιο δώρο για την υγεία μου», τονίζει, «και μόνο γι’ αυτό, πρέπει να πάμε». Την Κυριακή η κόρη της έκανε τη διαδικασία για την ενεργοποίηση της άυλης συνταγογράφησης, ούτως ώστε να έλθει απευθείας η ειδοποίηση για την ημέρα του εμβολιασμού της κ. Αννας.  

Με την ελπίδα να μη χρειαστεί να κάνουν ποτέ ξανά Χριστούγεννα χωριστά από τις κόρες τους και τον εγγονό τους, που ζουν στην Αθήνα, η κ. Γεωργία και ο κ. Λευτέρης απευθύνθηκαν στον φαρμακοποιό τους, στο Αργος, για να αναλάβει εκείνος να κάνει την αίτηση του εμβολιασμού τους. «Εμείς είμαστε μόλις 76 και 80 Μαΐων, όποτε θα περιμένουμε υπομονετικά τη σειρά μας», λένε γελώντας στην «Κ». Η ώρα για τον δικό τους εμβολιασμό υπολογίζεται να φτάσει το νωρίτερο στα τέλη Ιανουαρίου, αλλά οι ίδιοι δεν είναι ανυπόμονοι. Η καραντίνα κοντά στη φύση είναι πιο υποφερτή – μόνον η απουσία των αγαπημένων προσώπων πονάει. 

Οι «μεγάλες δυνάμεις»

Ακολουθώντας πιστά τις εναλλακτικές που δόθηκαν στους ηλικιωμένους, ο 88χρονος κ. Ηλίας τηλεφώνησε νωρίς το πρωί της Δευτέρας στα ΚΕΠ. «Μου είπαν ότι ακόμα δεν έχουν τη σχετική εξουσιοδότηση και να καλέσω εκ νέου σε δύο ημέρες από τώρα», μεταφέρει προβληματισμένος την εμπειρία του, «όμως, λόγω κορωνοϊού θα πρέπει εν συνεχεία να κλείσουμε και προσωπικό ραντεβού, πράγμα που σημαίνει ότι θα περάσει αυτή η εβδομάδα μέχρι να κατοχυρωθεί η αίτησή μου». Αν μέχρι την Τετάρτη δεν δει «φως» με τα ΚΕΠ, ο κ. Ηλίας σκοπεύει να καταφύγει στις «μεγάλες δυνάμεις», «στον γιο μου και στον εγγονό μου, που παίζουν τους υπολογιστές στα δάχτυλα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή