Στο «τρένο» του εμβολιασμού 60.000 πολίτες

Στο «τρένο» του εμβολιασμού 60.000 πολίτες

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με γοργούς ρυθμούς κλείνονται τα ραντεβού για τον εμβολιασμό εν προκειμένω των ανθρώπων άνω των 85 ετών. Από χθες το απόγευμα που τέθηκε σε λειτουργία η πλατφόρμα για τον προγραμματισμό (emvolio.gov.gr) των ραντεβού μέχρι τις 6 μμ σήμερα, 60.000 πολίτες έχουν ήδη ορίσει το ραντεβού τους. 

Μέχρι στιγμής, έχουν πραγματοποιηθεί συνολικά 56.232 εμβολιασμοί, αριθμός που καλύπτει το 0,54% του πληθυσμού. 

Σημειώνεται ότι με βάση τη λειτουργία της πλατφόρμας εμβολιασμού τα ραντεβού προγραμματίζονται με τέσσερις διαφορετικούς τρόπους: 

Οσοι είναι εγγεγραμμένοι στην άυλη συνταγογράφηση (περισσότερα από 50.000 άτομα άνω των 85 ετών) λαμβάνουν από χθες το απόγευμα ένα μήνυμα στο κινητό τους από το 13034 με έναν κωδικό. Εντός 72 ωρών πρέπει να απαντήσουν στο 13034 γράφοντας τον κωδικό που έχουν λάβει.

Οι υπόλοιποι μπορούν να προγραμματίσουν το ραντεβού μέσω φαρμακείου, Κέντρου Εξυπηρέτησης Πολιτών (μέσω των ΚΕΠ μπορεί να προγραμματιστεί το ραντεβού και από τρίτο άτομο για λογαριασμό του δικαιούχου με την επίδειξη υπεύθυνης δήλωσης), με τη χρήση του ΑΜΚΑ ή μέσω της πλατφόρμας emvolio.gov.gr.

Στην πλατφόρμα, ο ενδιαφερόμενος ελέγχει εάν ανήκει στην κατηγορία που εμβολιάζεται την τρέχουσα περίοδο και επιλέγει το εμβολιαστικό κέντρο, την ημερομηνία και την ώρα του εμβολιασμού, με τη χρήση των κωδικών Taxis και του ΑΜΚΑ. Θα λάβει έναν κωδικό (QR code) με τον οποίο θα μεταβεί στο εμβολιαστικό κέντρο. Θα υπάρχει δυνατότητα αλλαγής του ραντεβού μία μόνο φορά και έως 72 ώρες πριν από το ραντεβού. Στην πλατφόρμα emvolio.gov.gr θα υπάρχει η δυνατότητα για κάποιον που δεν εμφανίζεται στο σύστημα, αν και ανήκει στις ομάδες που πρέπει να εμβολιαστούν την τρέχουσα περίοδο, να υποβάλει αίτηση εξέτασης των στοιχείων του. Σε αυτή τη φάση δεν προβλέπεται κατ’ οίκον εμβολιασμός για τα άτομα που δεν μπορούν να μετακινηθούν σε εμβολιαστικά κέντρα.

«Πρόκειται για μια απαιτητική διαδικασία και είναι δεδομένο ότι θα υπάρξουν αρρυθμίες», σημείωσε ο κ. Πιερρακάκης, που δεσμεύθηκε ότι αυτές θα εντοπιστούν και θα αντιμετωπιστούν γρήγορα. Μετά τα άτομα ηλικίας άνω των 85 ετών, θα ακολουθήσουν τα άτομα ηλικίας 80 έως 85 ετών και ο προγραμματισμός θα συνεχιστεί έτσι έως ότου εμβολιαστούν όλα τα άτομα 70 ετών και άνω, που όπως ανέφερε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού Μαρία Θεοδωρίδου πλήρωσαν το βαρύτερο τίμημα στην πανδημία.

Εξασφαλισμένα 26 εκατ. εμβόλια

Οπως ανέφερε κατά την ενημέρωση της Δευτέρας ο γ.γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, η Ελλάδα έχει εξασφαλίσει μέσω των συμφωνιών της Ε.Ε. 26.090.000 δόσεις έξι διαφορετικών εμβολίων –δεν είναι σίγουρο ότι όλα θα λάβουν έγκριση κυκλοφορίας–, που αντιστοιχούν στον εμβολιασμό 15.450.000 ατόμων. Εως το τέλος Μαρτίου, η χώρα μας θα λάβει 1.348.425 δόσεις του εμβολίου της Pfizer-BioNTech, στις οποίες ενδεχομένως να προστεθούν επιπλέον 1.180.930 δόσεις από την επιπλέον συμφωνία της Ε.Ε. με την εταιρεία. Από το εμβόλιο της Moderna θα παραλάβουμε έως τον Μάρτιο 240.000 δόσεις (20.000 εντός του Ιανουαρίου).

Σήμερα γνωστοποιήθηκε, αρχικά από δημοσίευμα του Politico, ωρίτερα η ελληνική κυβέρνηση πρότεινε στην Ε.Ε. την εισαγωγή ενός πιστοποιητικού εμβολιασμού για τη «διευκόλυνση της ελεύθερης κυκλοφορίας των ατόμων που έχουν εμβολιαστεί κατά της Covid-19».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή