Υπό έρευνα ο εκτελεστικός διευθυντής του Frontex

Υπό έρευνα ο εκτελεστικός διευθυντής του Frontex

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Εφοδο στα γραφεία του εκτελεστικού διευθυντή του Frontex Φαμπρίς Λετζερί και του επικεφαλής του επιτελείου του πραγματοποίησε στις 7 Δεκεμβρίου η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF), σύμφωνα με έγγραφο που βρίσκεται στη διάθεση της «Κ». Η έφοδος έγινε στο πλαίσιο έρευνας που συνδέεται με παράνομες επαναπροωθήσεις μεταναστών και προσφύγων. Σε ερώτηση της «Κ» χθες αν ο κ. Λετζερί εξακολουθεί να απολαμβάνει της εμπιστοσύνης της Κομισιόν, ο αρμόδιος εκπρόσωπος κράτησε αποστάσεις, εκφράζοντας την εμπιστοσύνη του ότι όλα τα ζητήματα που έχουν προκύψει θα επιλυθούν με τη συνεργασία τόσο του εκτελεστικού διευθυντή όσο και του διοικητικού συμβουλίου του Frontex.

Σύμφωνα με καταγγελίες που περιλαμβάνονται στο έγγραφο, ο κ. Λετζερί «αντιστάθηκε ενεργά» στην πρόσληψη των 40 αξιωματικών θεμελιωδών δικαιωμάτων που προβλέπονται από τον κανονισμό για τη νέα ευρωπαϊκή συνοριοφυλακή, απαντώντας σε συχνές ερωτήσεις στελεχών του οργανισμού επ’ αυτού ότι «δεν αποτελεί προτεραιότητα». Επιπλέον στο έγγραφο, ο συντάκτης του οποίου έχει γνώση προσώπων και καταστάσεων στο εσωτερικό του οργανισμού, αναφέρεται ότι ο εκτελεστικός διευθυντής «ξεκαθάριζε επανειλημμένως στο προσωπικό» ότι «ο Frontex δεν είναι μια ακριβή υπηρεσία ναυαγοσωστών». Είχε μάλιστα καταστήσει σαφές ότι η καταγραφή επαναπροωθήσεων «δεν ήταν η οδός προς τη δημοφιλία ή την προαγωγή» εντός του Frontex.

Ο συντάκτης του εγγράφου κατηγορεί επίσης τον εκτελεστικό διευθυντή του Frontex ότι προΐσταται ενός «κωμικά ανίκανου» τμήματος ανθρωπίνου δυναμικού, το οποίο τον περασμένο Οκτώβριο ανακοίνωσε σε 400 άτομα ότι προσελήφθησαν στη νέα συνοριοφυλακή, για να αποσύρει τις προσλήψεις την επόμενη μέρα. Επιπλέον, όπως καταγγέλλεται, δεν έχει προβλεφθεί η δυνατότητα οι νέοι συνοριοφύλακες να φέρουν όπλα εν υπηρεσία στα κράτη-μέλη!

Τόσο η OLAF όσο και ο Frontex επιβεβαίωσαν ότι η έρευνα είναι εν εξελίξει. «Ο Frontex, τηρώντας την πολιτική διαφάνειας που έχει υιοθετήσει, συνεργάζεται πλήρως με την OLAF», δήλωσε στην «Κ» εκπρόσωπος του οργανισμού. «Οι επισκέψεις της OLAF σε υπηρεσίες, θεσμούς και οντότητες της Ε.Ε. είναι μέρος των πρακτικών καλής διακυβέρνησης και είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι δεν συνεπάγονται αναγκαστικά ότι υφίσταται κάποιου είδους αθέμιτη πρακτική». 

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Λετζερί, μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τον Δεκέμβριο, είχε διαψεύσει τις σχετικές αναφορές, λέγοντας ότι «δεν έχουμε βρει αποδεικτικά στοιχεία» για κάτι τέτοιο. Ωστόσο, η ευρωομάδα των Σοσιαλιστών είχε ζητήσει την παραίτησή του, ενώ οι Πράσινοι είχαν ταχθεί υπέρ της διενέργειας έρευνας από το Κοινοβούλιο.

Εν τω μεταξύ, η διερεύνηση των καταγγελιών περί επαναπροωθήσεων από τον ίδιο τον Frontex συνεχίζεται.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή