Περιπολίες εντός ΑΕΙ, ελεγχόμενη είσοδος

Περιπολίες εντός ΑΕΙ, ελεγχόμενη είσοδος

1' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Περιπολίες αστυνομικών μέσα στα ΑΕΙ για την αποτροπή παραβατικών πράξεων στα ιδρύματα προβλέπει ν/σ, όπως έχει ήδη παρουσιάσει η «Κ» και ανακοινώθηκε επισήμως χθες από τους υπουργούς Παιδείας Νίκη Κεραμέως και Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.

Από την άλλη, ορίζονται πειθαρχικά αδικήματα για τους φοιτητές, καθώς και ένα εύρος ποινών, αλλά η εφαρμογή του πειθαρχικού δικαίου θα είναι αρμοδιότητα των ΑΕΙ. Συγκεκριμένα, συστήνονται ομάδες προστασίας πανεπιστημιακού ιδρύματος (ΟΠΠΙ), οι οποίες θα στελεχώνονται από κατώτερους αξιωματικούς της Ελληνικής Αστυνομίας και ειδικούς φρουρούς, με ειδική εκπαίδευση για την αποστολή τους στον χώρο των ΑΕΙ. Θα υπάγονται στην ΕΛ.ΑΣ., η μισθοδοσία τους θα βαρύνει τον προϋπολογισμό του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, θα συνεργάζονται με τον πρύτανη του ΑΕΙ και αποστολή τους θα είναι η πρόληψη της παραβατικότητας και η αντιμετώπισή της εντός των χώρων των ΑΕΙ. Θα είναι συνολικά 1.000 άτομα, θα χωρίζονται σε πέντε βάρδιες και κατ’ αρχάς θα διατεθούν στα πέντε πανεπιστήμια με τα οξύτερα προβλήματα παραβατικότητας: ΕΚΠΑ, ΑΠΘ, ΕΜΠ, Οικονομικό Παν. Αθηνών και Παν. Πατρών. Σε περίπτωση που δεν εφαρμόσουν τα πανεπιστήμια το μοντέλο φύλαξης, θα αξιολογηθεί αρνητικά στην τακτική τους χρηματοδότηση.

Παράλληλα, προβλέπεται τοποθέτηση στα κτίρια των ΑΕΙ συστήματος ελεγχόμενης εισόδου και εξόδου. Οπου αυτό δεν είναι εφικτό, σε πανεπιστήμια που π.χ. συνορεύουν με πάρκα, η ελεγχόμενη είσοδος θα γίνεται στους εσωτερικούς χώρους.

Ως προς το πειθαρχικό δίκαιο για τις παραβατικές πράξεις των φοιτητών, προβλέπεται η σύσταση πειθαρχικού συμβουλίου φοιτητών. Τα παραπτώματα θα αφορούν από το αδιάβλητο των εξετάσεων μέχρι και αξιόποινες πράξεις. Οι πειθαρχικές ποινές είναι έγγραφη επίπληξη, απαγόρευση συμμετοχής σε εξετάσεις ενός ή περισσότερων μαθημάτων για μία ή περισσότερες εξεταστικές περιόδους, προσωρινή αναστολή της φοιτητικής ιδιότητας έως 24 μήνες και οριστική διαγραφή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή