Έκτακτο δελτίο ΕΜΥ: Κατά κύματα η κακοκαιρία τις επόμενες ημέρες
ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ

Έκτακτο δελτίο ΕΜΥ: Κατά κύματα η κακοκαιρία τις επόμενες ημέρες

Σε πολύ χαμηλά επίπεδα η θερμοκρασία στο μεγαλύτερο κομμάτι της χώρας

2' 28" χρόνος ανάγνωσης

Διαδοχικά κύματα κακοκαιρίας θα επηρεάσουν τη χώρα από την Πέμπτη το βράδυ με κύρια χαρακτηριστικά τις κατά τόπους πυκνές χιονοπτώσεις, τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες, τους θυελλώδεις ανέμους και τον ισχυρό παγετό, σύμφωνα με έκτακτο δελτίο καιρικών φαινομένων της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας.

Η επιδείνωση του καιρού θα αρχίσει το βράδυ από τα βόρεια με χιονοπτώσεις μέχρι τις πρωινές ώρες της Παρασκευής, στη Μακεδονία και τη Θράκη (ορεινά και πρόσκαιρα και σε πεδινές περιοχές), στη Θεσσαλία (400 μέτρα) και στα ορεινά – ημιορεινά της Ηπείρου και της υπόλοιπης κεντρικής χώρας. Στη δυτική Μακεδονία και τη Χαλκιδική τη νύχτα της Πέμπτης θα είναι κατά τόπους πυκνές.

Από τις νυχτερινές ώρες της Πέμπτης μέχρι τις προμεσημβρινές ώρες της Παρασκευής, αναμένονται χιονοπτώσεις στην ανατολική Στερεά – Εύβοια (600 μέτρα) και τη βορειοανατολική Πελοπόννησο (800 μέτρα).

Προβλέπονται επίσης ισχυρές βροχές και καταιγίδες τις βραδινές και νυχτερινές ώρες της Πέμπτης στα νησιά του Ιονίου και τις παραθαλάσσιες περιοχές της Ηπείρου και της δυτικής Στερεάς, από τις νυχτερινές ώρες της Πέμπτης στα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου, από τις πρωινές μέχρι τις απογευματινές ώρες της Παρασκευής στις Κυκλάδες και το απόγευμα της Παρασκευής στα Δωδεκάνησα.

Για το Σαββατοκύριακο προβλέπεται νέο κύμα κακοκαιρίας από τα δυτικά – νοτιοδυτικά με κύρια χαρακτηριστικά τις χιονοπτώσεις και τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες.

Από αργά το βράδυ της Παρασκευής προς τα ξημερώματα του Σαββάτου, αναμένονται χιονοπτώσεις στα ορεινά – ημιορεινά (πλην ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης), οι οποίες στην κεντρική Στερεά και την Πελοπόννησο τις πρωινές ώρες του Σαββάτου θα είναι κατά διαστήματα πυκνές.

Από τις μεσημβρινές ώρες του Σαββάτου θα χιονίσει στην ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη και τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου και σε πεδινές περιοχές.

Επίσης, το Σάββατο χιονοπτώσεις, θα σημειωθούν και σε πεδινές περιοχές της δυτικής – κεντρικής Μακεδονίας, καθώς και στη Θεσσαλία και τις βορειότερες περιοχές της ανατολικής Στερεάς και της Εύβοιας όπου κατά διαστήματα πιθανώς να είναι πιο πυκνές.

Την Κυριακή στα δυτικά οι χιονοπτώσεις αναμένεται πρόσκαιρα να σταματήσουν. Στα ανατολικά όμως και κυρίως, στα προσήνεμα της ανατολικής ηπειρωτικής χώρας, στην Εύβοια και τα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου θα συνεχιστούν κατά διαστήματα και σε πεδινές περιοχές.

Παράλληλα αναμένονται ισχυρές βροχές και καταιγίδες στα νησιά του Ιονίου (από την Κεφαλονιά και νοτιότερα), στη δυτική και νότια Πελοπόννησο και πρόσκαιρα στη δυτική Στερεά από τις νυχτερινές ώρες της Παρασκευής μέχρι τις προμεσημβρινές ώρες του Σαββάτου, καθώς και στις Κυκλάδες και την Κρήτη τις πρωινές και τις μεσημβρινές ώρες του Σαββάτου, αλλά και στα Δωδεκάνησα τις απογευματινές ώρες του Σαββάτου .

Προβλέπονται ακόμη θυελλώδεις άνεμοι βορείων διευθύνσεων που θα πνέουν με ένταση 7 με 8 μποφόρ.

Από τη Δευτέρα αναμένεται νέα ατμοσφαιρική διαταραχή από τα νοτιοδυτικά, που θα προκαλέσει εκ νέου επιδείνωση του καιρού, κυρίως στις κεντρικές και νότιες περιοχές.

Παγετός θα επικρατήσει όλες τις ημέρες μέχρι την Τρίτη κατά τις βραδινές και τις πρωινές ώρες κυρίως στα ηπειρωτικά όπου στα βόρεια θα είναι κατά τόπους ισχυρός. Επιπλέον, σε περιοχές της Μακεδονίας και της Θράκης, το Σάββατο και την Κυριακή, θα είναι ολικός.